Monday, January 31, 2011

Homemade Pankek Mix


assalamualaikum...

selamat hari Isnin semua..
huhu sunyi plak umah ni, izzah dan en husben dah keluar pagi-pagi..
arinih izzah ada program di kindergarten..menonton persembahan teater Hans Im Glück..
kol 8.30 dah kene ada di kindergarten..so 8.15 tadi dah keluar la..hehe
lea plak mmg rutin dia, elok aje abah n kakak nye keluar, dia pon meragam nak tido..
tuh tgh zzzZZz la tuh..menonggeng atas katil..hahaha

mm saje nak share brekpes kami tadi..penkek buatan sendiri..
dolu kat Msia x penah buat bende alah ni, igt lagi masa memula nk dtg sini, masa dok tawaf satu Giant carik brg2 dlm list yg ros kasik, terjumpe la tepung penkek segera dlm kotak..
berat weh, 1 kg rasanye..huhu
masa proses penilaian barang2 yg WAJIB dibawak (sbb mmg obvious terlebih berat beg kami) en husben kasik cadangan unt tinggalkan tepung penkek segera ni...
hahahah kompom la cadangan tuh direjek oleh saya ...:P
dah las minit kat KLIA pon, masa dok kene punggah barang lagi, mmg tepung ni antara harta yg WAJIB dibawak..hahahahaha..
yelah kat Msia senang aje nak brekpes sebut nak makan apa dan di mana...
kat sini tayah tanye le weh..dah tau jawapannye...
tambah2 plak saya yg agak2 fail memasak ni..hihihi

tp tuh citer dolu...1/2 tahun lepas..
yelah stakat sekotak tepung bape lama leh tahan kan..
mm lepas tepung segera tuh abis, saya mmg dok terai byk resepi penkek..
cuma x publish aje..(pepaham le kan amatur..hihihi)
arini buat alhamdulillah puas ati 80% la...hahah ada % gak ke..??
yg x bape puas ati sbb still x cun permukaannye cm kengkawan blogger lain buat..
huhu kene beli koli mahel sket ni...hahahaha

layan ye resepi ni..saya amek dr ros yg dah di Msia...smoga ros dan keluarga sihat2 dan kuat semangat menjalani hidup seterusnya..huhuhu

HOMEMADE PANKEK MIX

- sumber Ros @ JintanManis

Bahan-Bahannya
100 gram tepung gandum
2 sudu makan gula
2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
125ml susu segar
1 sudu makan butter yang telah dicairkan dan disejukkan sebentar ( guna marjerin pon bule - saya guna butter)

Caranya-
1. Satukan tepung, baking powder dan gula, kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit, kemudian masukkan telur dan kacau rata, akhir sekali masukkan marjerin yg telah dicairkan tadi.
2.Panaskan kuali non-stick , sapukan sedikit majerin dan curahkan satu senduk adunan tadi, apabila dah naik gelembung sikit baru terbalikkan, bila keperangan angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

Nota: masak penkek ni kene guna api perlahan..saya dolu nk cepat (sebenanye x bape sabar haha..:P) so guna api besar sket, tp hasil mmg buruk, nasib baik perut sendri x byk songeh hahahaha....

Sunday, January 30, 2011

Teringat Kenangan Lama..

assalamualaikum..

eh eh 2 entri dlm satu hari...hehe jgn mara ye..
tadi saya bukak-bukak blog kakak saya..
satu entri baru dia, buat saya rasa nak menulis lagi..

teringat kenangan lama kami satu famili..
kenangan cat-mengecat..:D
team nye adalah mak (penaung), kak anie (penasihat), saya, en husben, itah dan izzah (ajk sorakan merangkap penyibuk haha)..

kenangan pes masa zaman sekolah-sekolah menengah..mengecat umah mak di jengka..
ruang tamu kaler hijau dan ruang dapur, ruang lepak dan ruang lainnye kaler peach..
eh masa tuh kompom la izzah dan en husben x masuk dlm senarai ajk lagi..hihi :P

kemudian kami rehat laaamaaa, 2nd mengecat masa dah bertambah ajk..
en husben dan izzah..
masa tuh kami cat apartment di putra perdana..
ex tenant buat hal, so mmg umah tuh sgt teruk keadaannya..
dah la masa tuh saya baru sehari dua DnC, keguguran anak ke-2..
biasanya org berpantang dan berehat, saya plak 'berpantang' dengan mengecat..
dan kebetulan masa tuh, sehari before ramadhan..
mmg all out la kami dua hari tuh sampaikan takut nak tgk jam..
mak plak terpaksa korbankan 2 hari solat terawikh dia, sama2 tolong mengecat..
huhu mmg sungguh sporting dan bertenaga mak...muuuaaahhh..:D

alhamdulillah bersyukur kami dpt akhirnya siapkan cat skali dgn feature wall tau..gara-gara eric leong punye pasal la ni haha..

lepas tuh, disebabkan performance masing2 yg excellent, team kami meneruskan misi di umah-umah lain plak..
umah kakak saya di kajang, umah kami di kuantan, dan umah kakak di jengka..
umah kakak saya di jengka la paling klakar rasanye..
sampai skarang jadi bualan kami adik-bradik..
sbbnye...plan asal MERAH BATA..skali dah siap kaler PINK..hahaha...
sampai ke sudah abang ipar kami tak puas ati...
haha jatuh saham le bile anak-anak murid dia kata umah cikgu kaler pink..
huhu sori abang am, kami ajk bawahan just terima arahan..
salahkan itu cik rohaniah dan isterimu tersayang, pn azlina ye..:P

skarang team sudah berpecah belah..
kami di german dan itah di US..
tinggal la kak anie dan mak masih setia bersama..
insyaAllah ada umur panjang kita akan bersatu jua...
ceewaaahhh...

Kari Kambing Jawa & Sayur Kobis Kicap..

assalamualaikum...

ari Ahad ni, kami jenjalan ke trödelmarkt..
kalu di UK dipanggil car boot sale..
kat sini cam pasar yg jual barang 2nd hand dan ada gak barang baru..tp harga nya murah la..
sebenanye ni pes time kami ke trödelmarkt walaupon dah 1/2 thn kat sini..
hehe dolu x bape didedahkan dgn trödelmarkt, just denga citer kawan2 senior..
skali di London arituh, denga Kak Long Asmida citer pasal car boot sale kat sana, melopong gak la...hihihi
tuh balik Duisburg, igt nak jelajah jugek..tp rasanye kat sini x sehebat di UK..
igt nak snap2 gamba tadi, tp sejuk nye gegegegege...Allah aje yg tahu..
rasa cm masa ada schnee arituh x le sesejuk skarang..huhuhu..
for the pes time mmg x saba nak sampai umah..(slalu tuh liaaatt aje nak balik..haha :P)

okehla citer pasal entri arini, balik tadi gerak gempur di dapur..
en husben dgn rela jiwa dan raga memasak lauk unt arini..
smalam beli daging kambing, so dia ckp masak kari bes gak..
eheheh saya apalagi angkat periuk belanga sudip semua la...:P
kari kami simple-simple aje..tuh kasik nama Kari Kambing Jawa..
bkn kambing tuh keturunan jawa, tukang masak dan tukang makan ni le org Jawanye..hihi
lgpon org Jawa kurang mkn kari kan, so kira dimahapkan la kalu terlebih terkurang kan..hihi

mmm secara teorinya mungkin rasa kari kami ni x sehebat kari org utara especially kari Fadzly dan Kak Nadia..hik hik hik
tp secara spiritualnya kari ni the bes la..sbb dimasak oleh org tersayang kan..haha :P

oleh kerana en husben shy shy cat nak share resepi, so saya terpaksalah gediks2 share resepi kobis saya ni..hehe so simple, teringat mak saya plak sob sob sob..

KOBIS MASAK KICAP

Bahan-bahan
kobis - dipotong sederhana
lobak merah - suke ati nak potong camne..
bunga kobis - dipotong sederhana
1/4 biji bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
sedikit udang kering @ ikan bilis
sedikit lada benggala - dipotong panjang
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat @ kicap manis
minyak unt menumis

Cara-cara
1) Panaskan minyak. tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sampai naik bau.
2) Masukkan lobak, kacau sehingga agak layu. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kacau rata. tambahkan sedikit air sekiranya mahu berkuah.
3) Masukkan kobis, bunga kobis dan lada benggala. Tambahkan gula, garam dan perasa sekiranya perlu. Siap

Thursday, January 27, 2011

Nasi Goreng Seafood..??


assalamualaikum...

konpius kenapa ada ?? di tajuk entri saya..??
hehehehe..
sebenanye saya pon tatau nak namakan apa unt nasik gureng ni..
sebabnye, memula mmg igt nak buat ala-ala seafood..
means that bubuh udang, sotong dan semua jenis seafood la kan..
tapi smalam baru masak udang, rasa sayang plak stok udang ku itu..hahaha :P
sotong plak ala-ala hidup segan mati tak mahu..ada la bape ekor aje..
sudahnye sotong tuh campur dgn crabstick aje le...gegegegege...
crabstick nye plak bila dah digaul2, lupus dlm timbunan nasik tuh..
hahah ni la namanye tukang masak amatur..;-)

okehla sesapa yg sudi silalah layaaannn menu kami tadi ye..

NASI GORENG SEAFOOD

Bahan-bahan
3 cawan nasi
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
segenggam udang kering geragau
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat / kicap manis
sedikit sayur campur
1 biji telur
sotong - ikut la bape ekor dipotong bulat
3 batang crabstick - potong
udang - saya x bubuh pong hehe..
minyak

Cara-cara
1) Tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sampai naik bau.
2) Masukkan sotong dan udang, kacau dan biarkan sampai masak. Masukkan crabstick, sos tiram, sos ikan dan kicap.
3) Bila udang dan sotong dah masak, masukkan telur dan kacau. Masukkan sayur campur, kacau seketika.
4) Masukkan nasi yg telah dihancurkan. Gaul rata. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Terpulang pada selera masing-masing ye..:)

Nota: Oh ye, udang kering tuh bule ditukar dengan ikan bilis. terpulang la nak tumbuk ke or lebur camtuh aje..selera masing2 kan..hehe..

sebut pasal udang kering ni, mmg kat sini saya prefer guna udang kering dr bilis, sbb bilis lagi mahal dan susah sket nak dpt. biasanye sepeket tuh cuma bape kali masak aje, x berbaloi ngan regenye, kengkadang dapat yg x cantik (bilis lama)...huhu

udang kering geragau ni pes time beli masa kat kolej, kak pah jual. blur giler tatau nak masak ape guna udang kering (hahaha mmg kantoi jarang masak la tuh :P)..
lgpon biasa jumpe udang kering yg ketul2 tuh, cm x bape suke aje..huhuhu..
tp setat dr udang kering kak pah tuh la terus saya jatuh chenta, sedap upenye haha..
time kasih kak pah ye..tak sesia beli sepeket arituh..muhahahaha :P

Wednesday, January 26, 2011

Majlis Cukur Jambul di Perantauan..

assalamualaikum..

firstly, citer ni kejadian lama, saje baru gedik2 nak upload hehe..
eh eh ekceli bukan majlis cukur jambul lea ye..
haha lea dah besa gedabak (tp kenapa cam dah kurus sket ek skarang..?huhu )
ni cukur jambul anak famili senior di sini, yg baru je dpt gelaran Dr..
hehe tahniah En Zamri, Kak Ja dan famili...
segala penat lelah dah berbayar...
kami plak yg dok nerbes..cane la en husben nanti...gegege...


baby ni nama Sofiya Hana..kiut miut cm mama dan papanye..(hehe jek sket :P)
masa ni baru umur 7 hari..
skarang dah sebulan lebeh rasanye..
makin membesar sihat dan kuat..
alhamdulillah..:D

mm klakar pon ada jugek masa majlis ni..yelah kalu di Msia siap marhaban..
ahli pemotong jambul baby pon ramei; ustaz dan pakcik-pakcik sekampung..
kami arituh kaum lelaki cuma 4 org termasuk ayah baby..
hehe derang la tukang baca tahlil, doa dan tukang cukur..
mmg multipurpose la kiranye...blasah aje le asal ada la kan..hihi

tgk la sempoi aje kaum lelaki pakei suar jeans baca doa..hihi
kalu kat kg mau kene halau dek emak kan...hahaha :P


belah mulut baby dgn air zam zam dan kurma..


terserlah sifat kebapaan..so sweet...


acara potong jambul..memula uncle nazri..

then uncle fadzly..hehehe

las uncle zahim..gegegege...


las but not least trim rambut2 ye..tp x de la cukur abis..pakar cukur rambut baby sumer bermastautin kat Msia..hihihi

Sunday, January 23, 2011

Ikan Kukus & Sup Cendawan..


assalamualaikum...

saje nak share menu lunch kami tadi..
Ikan Kukus Asam Boi resepi Kak Hana..ngan Sup Cendawan Meatball resepi Sdn. Bhd..hihi
heheh ikan kukus ni mmg super the marbelessss....
mmg selupoh2 jari angkat tanda bessss..:D

igt lagi memula saya sampai di duisburg ni, nak buat ikan kukus tp tatau cara..
padahal mmg feberet..
kat Msia senang aje pakei periuk kukus, kat umah fully furnished yg kami memula sewa tuh cuma ada oven n microwave..
so turpaksalah menanye kengkawan sekeliling...
nasible yek sesapa yg kene tanye dolu tuh..hahaha :P
time kasih byk2 pada fadzly dan ros atas tunjuk ajar..jasamu kukenang sampai bile-bile...:D


IKAN KUKUS ASAM BOI
- sumber kak hana @hanamemories

Bahan-bahan
• Ikan yang sesuwai utk kukus (siakap, kerapu etc )
• 1/2 biji bawang besar - hiris
• 2 ulas bawang putih - ketuk
• 1-2 batang serai - hiris
• 1 inci halia - hiris memanjang halus
• 5 biji asam boi putih atau lebih
• 1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
• Tomato cherry @ biasa - belah 4
• Daun ketumbar - x de saya ganti ngan daun bawang..slambe hahah..
• 1 sudu sos ikan
• 1 sudu kicap cair
• 1 sudu sos tiram - (optional) - saya bubuh
• Hirisan limau atau jusnya
• Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris@ketuk
• Garam - jika perlu - hana tak letak sbb sos ikan dah masin. - sama :D
• Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - hana tak letak - saya bubuh

Cara-cara
• Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
• Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.
• Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
• Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
• Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
• Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.

Nota: mmg rekomen resepi ni, sbb complete rasa ikan stim tuh, manis (walau x bubuh gula), masam dan masin..:)

Award Pertamaku..

assalamualaikum..

selamat ari minggu semua..
huhu kejapnye la weeken..
esok dah setat rutin balik sob sob sob..

okeh la sebenanye dah lama dpt award ni..
dr ros yg sangat baik ati...
hihihihi pes time dpt award ni..terharu seehhh..:D
tapi segan jugek, i ni mana la kretip mana..
cop mohor pon taderk..huhuhu
apapon vielen dank pada ros, tak sangka ingat gak ko pada aku ye ros..hihihi


meh nak share pengertian bagi award ni..:)

:: PENGERTIAN BERKENAAN AWARD INI ::

PENCIL yang besar

Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.

FILEM bergerak tanpa henti
Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang betul-betul layak menerima.

LOGO bulat berkelip-kelip
jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.

Friday, January 21, 2011

Ayam Bakar Blackpaper Bermayonis..


assalamualaikum..

selamat hari Jumaat semua..
smoga semua bahagia hendaknye..
oh ye nak wish viel Gluck kat senior di sini, En Zamri sbb arinih dia viva PhD nye..
tabahkan hati kuatkan semangat..
en Zamri..BULEH!!
hihhii...

okeh, berbalik pada entri arini..
menu dinner kami..
eh dinner + lunch..sbb kami mkn nasik sehari skali aje..hihihi..
saya copy resepi dr ros my sifu..
tankiu ros mmg syeeedappp...kalah ayam golek kedai turki yg kami slalu balun tuh..haha..

AYAM BAKAR BLACKPAPER BERMAYONIS
- sumber Ros JintanManis

Bahan-bahannye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cm halia ( agak-agak je)
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.
( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

Thursday, January 20, 2011

Zapin Yang Tinggal..

video
assalamualaikum..

saje nak share lagu ni pada kengkawan semua..
kakak saya upload di fb..lepas denga terlayan jiwangs la kejap..
so terasa nak share kat sini plak..

lagu ni lagu lama..kakak Melah yang nyanyi..
hehe kami satu famili mmg minat kak melah ni, pasal dia orang Johor kan..
kami plak gedik2 ngaku org Johor padahal dah lahir di Pahang..
x kisahla kan, janji kampung di Johor, kira org Johor la kan...hahaha :P

sayu plak denga lagu ni..
teringat plak kat mak di Jengka..
sob sob sob..
mm gitu la hidup ni kan, dr kecik mak ayah bela kita..
dah besar, tambah2 dah kawen, berjauhla dr mak ayah dan famili..
kene plak cam saya ni, husben bawak lari ke obersea..huhu lagi la tak terkata..
nak kate apa lagi kan, kalu ikut sayang mak ayah mmg sampai bile-bile nak dok bawah ketiak dia..hahahaha...
cuma satu aje yg saya harapkan..
saya masih diberi kesempatan untuk melihat wajah mak saya yg tersayang..
di alam nyata, bukan di skype mahupon di yahoo messenger..huhu

p/s: nak nyanyi sket la..
saudaraku dengar nyanyianku..
kalau boleh pulanglah selalu..

abang ngah, abang dat, kak ina dan kak anie..
smoga dapat selalu berada di samping mak..


uwaaaaaaaaaaaaa....

Wednesday, January 19, 2011

From Germany to London With Love..Part 4

assalamualaikum..

The Final Chapter..
smoga gambar-gambar dan sedikit info tentang London akan dpt menolong sesapa yg ingin bercuti ke sana..
bukan apa, saya mmg dah terbiasa akan carik blog2 info ni kalu nak jenjalan ke mana2..
dulu masa nak ke Padang, Indonesia, meraban search merata..sbb kami x nak guna tourist agent..tp mmg memerlukan daya usaha dan ketahan mata yg tinggi sket la..hihihi
eh eh citer bab Indon plak saya ni..hehehe

las day di London, kami dibawak oleh Kak Long & Kak Ju ke Slough..
ekceli kalu naik kete x de la jauh sgt, tp sbb kami semua ni dah mcm ahli rombongan cik kiah, so terpaksalah van sewa mengangkut kitorang dr umah dia di Imperial College ke stesen train Sunnigdale..





naik tren ke Staines - Windsor - Slough. sempat jenjalan di Windsor kejap, dr dok melangut tunggu tren..hihi..


eh prasan x nama restoren kat blakang tuh? ha ha bar & gril..agaknye lepas makan terus ketawa ha ha ha ha...hahaha mengong..:P


kat Slough ni kami ke Queensmere Shopping Mall, derang bawak kami ke 2 kedai baju yg kompom akan finishkan duit pound dlm wallet kami..hahaha..nasib baik en husben merangkap menteri kewangan bersikap sangat waras dan rasional ketika itu..haha yelah wife dia ni cam ilang pertimbangan sket bile tgk baju-baju kebanyakannya 1, 2, 3 pound ni..kalu ikut makcik ni abes satu kedai aku hangkut..hahaha..:P



Slough ni byk kedai halal..biasanya Pakistan la..kalu di German, masyarakat Islam dimonopoli oleh Turki..hehe cam dah ada perjanjian plak ye..hihi
tp di London x susah nak dpt halal food..paling cikai pon ada Fish & Chip di mana-mana..tak mcm di sini, kalu dah sampai hangin males masak melanda dan boring tahap cipan nak makan makanan Turki, terpaksalah makan pizza tuna dan salad aje..sob sob sob...

dengan ini berakhirlah coti-coti kami ke London..alhamdulillah selamat pegi dan selamat kami balik..duit aje yg x bape nak slamat..hahaha..standard la kan nama pon dah coti-coti.kami ni mmg camni, bab jalan no 1, bab baju & barang mahal, makan syedap2 jatuh no 2..tak kisahlah, masing2 punye pemikiran sendri hihihi..

dah balik duisburg, windu plak pada Alia, anak Kak Long ni..umurnya 6 thn, muda setaun dr Izzah..tp anak i tuh kan comel sangat, so mmg nampak sama tp x serupa..siap pakai jacke sama kaler tuh..hahaha tak tahan makcikkkk...gegegege..
yg klakarnye, Alia speak English, Izzah bantai spreche Deutsch ngan cakap Melayu..



oh ye lupe lak nak share gamba tuan umah, Kak Long As dan Kak Ju yg banyak tolong kami sepanjang kami kat sana. walaupon pes time jumpe ngan derang, terasa cam dah lama kenal lak..hihi..panjang umur insyaAllah kite jumpe lagi..time kasih tak terhingga atas kesudian menerima kami 4 branak ni..sob sob sob..

Tuesday, January 18, 2011

From Germany to London With Love..Part 3

assalamualaikum...

entri ke-3..harap ada yg x jemu ye..hihi

hari ke-3 & ke-4 ni kami ke London Central..tido semalam di The Cromwell Crown Hotel dkt Cromwell Road..not bad la hotel ni walau budget hotel..sbb mmg di tgh London Central dan katil pon 4 bijik dia kasik..hihihi..



dr Sunningdale, kami naik train ke London Central..beli satu tiket kira cam travelcard unt naik semua public transport di London Central dlm ari yg sama lah..dan dgn tiket ni kami dpt 1/2 price unt entrance fees bagi sesetengah tempat..list punye la berderet, sayangnye kami cuma sempat guna unt satu tempat aje, SeaLife Aquarium..hahaha..



ada shark lagi..jeng jeng jeng..


kami kejar ke 2nd location, Science Museum. masuk muzium ni pree, tp kat sini ada IMAX 3D Cinema yg kene bayar..igtkan nak guna tiket tuh la, tp kami sampai dah agak ptg dan show dah start..show 3D pasal tembak2 lak tuh..kompom la akan mendera emosi lea nanti..hahaha..so round2 aje situ..mahap x de gamba tuan punye blog, makcik ni mulut muncung aje masa tuh..hahahahaha...

agak2 naik kete ni leh sampai Msia x? haha..

model Apollo taun 1969


still beli tiket untuk Sightseeing bus,walau dah ada travelcard, sbb gedik2 nak rasa naik bas 2 tingkat x de bumbung..haha..tapi bagus gak pada yg ada anak kecik cam kami ni, sbb stesen tram n tube biasanye suuuusaaahh nak ada eskelator or lift..so mengangkat la stroller lea naik turun tangga..hihi
rupenye ada 2 company unt sightseeing bus ni, kami beli Original Tour..yg dlm gamba ni Big Bus Company....


oh ye, sightseeing bus ni mmg cover tempat2 menarik sekitar London Central. dlm broucher mmg dah ada routemap, biasanya byk route, Tour Route, Museum Route dll..so kita bule sesuke ati aje turun naik di mana2 lokasi yg tercatat dlm map tuh, asal jgn naik bas kompeni lain dah le...hihihi :P

then dpt naik City Cruise pree of charge, kami naik di Westminster dan turun di Greenwich..ronda2 pekan Greenwich sepantas cahaya masa, then kejar balik naik cruise yg sama balik ke city..kami kejar cruise, masa kejar kami..hihihi...x sempat pon carik kat mana garisan set time zone tuh..huhuhu




sempat jugak kami ke Malaysia Hall..punye la susah nak carik, memalam plak tuh.jalan punye jalan, las2 jumpe 2 kapel cam muke ala-ala Melayu, rupenye Brunei.nasib baik derang tau, so dapatla merasa mkn makanan ala-ala kedai makan Msia..saya order nasik kosong+sambal udang petai+sayur; izzah makan kueh lapis ngan kueh apa tah..x heran dah winter ke hape, pekena sirap ngan laici ais....wahhhhh..:O

en husben - pasembor



antara tempat yg sempat kami pegi..Buckingham Palace..tapi x sempat tgk changing guard yg pakei topi tinggi tuh..yg kalu kite geletek pon dia x gerak..hahaha..(ye ke??)


awat cam x cukup kain aje model hijo ni..hihi


shopping cenderamata di Queensway - gara-gara x sempat ke Camden Market..huhu



London Eye - lalu aje, x open sbb dlm renovation..alaa ruginyee, padahal dlm ati fuhh lege gayat koi weh..haha :P



Trafalgar Square - tatau la apa yg 'wajib' sangat kalu gi London, kene gi sini..huhu

izzah cam kamceng aje ngan singe itam ni..


tempat yg kami lalu aje naik bas sightseeing tuh, x turun pon..hehe
London Bridge is falling down, falling down, falling down..


Tower Bridge..


Tower of London..


Big Ben, House of Parliament


tapi mmg London ni byk bangunan menarik..makanan halal pon senang..shopping pon murah (hehe sbb masa tuh mmg sale hik hik hik)..patut le orang msia suke beno ke london..gegegege...






oh ye lupe nak share gamba teksi di London..kiut sangat penuh dgn nilai2 sentimental..hihi


To be Continued..Last Chapter..