Monday, February 28, 2011

Roti Goreng Rangup..


assalamualaikum..

apa kabar ek sumer..
mm meine kinder tak bape sihat, demam, batuk dan selesema..
jumaat lepas, balik dr kindergarten, izzah dah jadi penyanyi rock..hehe ella pon kalah :P
igtkan awal pagi sabtu nak hantar kak saleza dan famili ke airport, tp denga2 citer driver bas, tren sumer mogok..
tgk plak izzah cm dah collapse..so hai-hai bye-bye derang di hotel malam sabtu tuh aje la :(
so taderk la entri sendu pilu di airport..huhuhu

biasalah, bila izzah kena, kompom la berjangkit ke lea..
runsing tgk dan denga anak2 menangis..yg kecik tuh nama pon kecik, yg izzah dah x kecik pon macam budak kecik...
bila izzah nangis dan meragam, lea pon nangis sama..huhu
nasib baik mak lea & izzah tak nangis sama...huhuhuhuhu...

so saje nak share kuih kami yg tah kurun bila buat ni...
dulu balik keje suka layan sandwich gureng ni kat gerai taman perumahan kami tuh..
kira terubat gak la windu kat sandwich pakcik tuh...heheheh
mmm anak2 meragam ni mmg x de masa nak masak2, mmg kene berkepit berchenta ngan bebudak tuh 24 jam..huhuhu

ROTI GORENG RANGUP
- sumber HaSue@MyResepi, dan di share bersama oleh Kak Hana@Hanamemories..time kasih sumer, mmg sangat2 berguna resepi ni..:)

Bahan-bahan
• 8 keping roti
• Serikaya - Secukupnya
• 2 cawan Tepung gandum
• 2 1/2 cawan air
• 2 sm Marjerin
• 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nk bagi perasa tp nk bg kuih sdikit berkilat je)
• Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
1. Di dalam bekas, satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg senang)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.

Nota: arituh saya buat sandwich tuna..pakai tuna dlm tin dan dicampur dengan sikit sos tomato dan mayonis..sooo lecker..:D

Friday, February 25, 2011

Will Miss Her..


assalamualaikum..

selamat hari Jumaat semua..
smoga hari ini membawa kebahagiaan unt kita, insyaAllah..

sehari dua ni saya agak bizi mengemas..
rasanye periuk belanga pon kene gantung seari dua ni..sampai la umah clear..

sebenanye umah saya dah mcm treasure hunt..
kalu izzah n lea menyorok kat mana-mana pon rasanye susah nak jumpe...hihihi
dapur mmg out..tak bule lalu..
hahaha sapa suh borong barang kak saleza abis2 kan..?? :P
yg memang beli satu hal, yg dibagi free pon satu hal...hehehe
sebenanye sayang tuh la, dr dibuang camtuh aje baik penuhkan keller kami tuh..
kot2 ada orang mau datang duisburg bule la di pass-pass..
erkk ada ke yg mau datang ye..?? hihihi
takpe takpe insyaAllah saya akan menggunakan semuanya sehabis mungkin..
tambah-tambah bekas besar unt panggang ayam belanda tuh...
hadoiii mana nak carik ayam belanda ni...hahahah :P


tengah kemas-kemas ni, terjumpa plak baju anak kak ja, aisyah..
sayu plak rasa hati..
teringat masa dia pakai baju ni, dia ngan adiknye, khadeja tido di umah saya..
sbb kak ja di spital, deliver sofiya hana..
i admit that i will miss her so much..
tambah2 plak sepanjang 2 mlm dia di umah saya, dia jadi translator antara saya dan khadeja (khadeja cakap deutsch or malay saya pon tatau hahaha...)
dan jadi cikgu deutsch saya..hihihi
dan akhir2 ni every time jumpe, dia akan ukur ketinggian kami berdua..
hahahah nak buat camne aisyah, aunty hajar ni comel sangat orangnye...hihihi

Tuesday, February 22, 2011

Budak Pegi Kindergarten..

assalamualaikum...

saje nak share gamba izzah ke kindergarten...
gini la rutin dia tiap2 pagi...
sebelah pagi, dia akan pegi ngan en husben..
balik sebelah petang saya dan lea akan amek..
amek dengan kaki aje la...hihihi..


biasanya saya & lea akan standby di tingkap unt lambai dia..
izzah akan lambai balik sampailah x nampak dek mata lagi...
so sweet kan...hihihi

Monday, February 21, 2011

Spaghetti Bolognese..


assalamualaikum...

alhamdulillah, cuaca kat luar arini cerah..
tp sejuk jgn kata la..ni dah naik 1 darjah, pagi tadi minus rasanye..huhu
minggu lepas tahan sket, cuaca panas & suhu pon ok..
minggu ni rasanye suhu turun, angin pon cam tak segan2 bertiup, tuh yg buat bertambah sejuk...gegegegege

spaghetti ni dah berhari2 lepas buatnya..baru arini nak upload..
biasalah, sejak memegang title 30-an ni agak lambat buat keje...hihihi :P
bila buat spaghetti bolognese ni, teringat kisah kami memula sampai dolu..
Kisah Bolognese mit Fleisch tuh..hahaha
nasib baik x sempat makan lagi, dan bukan daging oink oink (p*g) tuh..hihihi

disebabkan kisah tuh, kawan kkju saya yg dgn rela hati kasik resepi ni..
thanks to anees, mmg sedap..so saya dah buat byk2 kali..sbb dia pesan kalu sedap leh buat lagi dan every time saya buat, saya akan ingat kat dia...hehehe

SPAGHETTI BOLOGNESE
- sumber Aness KKJU

Bahan-bahan
1. mince meat / daging biasa yang d blend kasar - saya buat segenggam
2. bawang besar dalam 2 labu n fine chop - 1 labu aje
3. bawang putih 4 ulas n fine chop - 2 ulas aje
4. tomato pure 1 tin besar - ikut kuah byk mana yg kita nak buat
5. buah tomato 4 biji n fine chop - 2 biji aje
6. mix herb brand max cormix 1 tea spoon
7. salt n pepper for seasoning
8. minyak masak
9. meatball - saya tambah

Cara-cara


1. Mula-mula tumis bawang besar + putih dengan minyak
2. Bila dah wangi add in mince meat tumis sampai masak tp jgn over cook
3. Add in tomato pure n bring to boil. if tak nk pekat sgt add in some water than add in buah tomato n 1 tea spoon mix herb
4. Biarkan reneh seketika than masukkan meatball
5. Perasakan dgn salt n pepper
6. Sedia utk di makan

Sunday, February 20, 2011

Shrimp Pasta Casserole..


assalamualaikum..

jgn jeles tajuk entri kali ni omputeh style sket..hehe
dah namanye western, so tajuk entri pon kene la speaking sket kan..:P
dah lama nampak dkt blog kak nieza dan masuk dlm list 'mesti' dibuat..
tp x buat-buat....hihihi
so smalam (erkk entri tertunggak la ni hehehe) buat julung2 kalinya saya buat la gak..
sbb dok teringat2 yg kak nieza dan fauzana kata derang buat style bakar masa saya post entri Pasta & Spegetti arituh..
so nak mencuba la ni kan...kene la ada semangat mencuba, baru la bule berjaya..hahaha
hasilnya mmg superbb..leh buat lagi dan lagi dan lagi...:D
time kasih banyak2 pada kak nieza yg share resepi ni..sharing is caring kan..?? hehehe

SHRIMP PASTA CASSEROLE
- sumber asal dari Kak Maz@Ilham Dapur, di share bersama oleh Kak Nieza Finland..

Bahan-bahan

• 1 1/2 cawan pasta - direbus dgn sedkit garam dan miyak zaitun & toskan
• 8-10 ekor udang - dibuang semua kulit
• 1/2 cawan whipping cream
• 1 ulas bawang putih - dicincang halus
• 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
• 1/2 cawan mozarella/cheddar cheese yang disagat
• sedikit lada benggala/kapsikum merah dan hijau - didadu
• sedikit lada hitam - ditumbuk sedikit kasar
• sedikit garam dan serbuk lada sulah sebagai perisa @ serbuk pati ayam
• extra virgin minyak zaitun secukupnya
• sedikit daun oregano
• sedikit air (jika perlu)

Cara

1. Lumurkan udang dengan sedikit garam, lada hitam dan daun oregano. Panaskan 3 sudu besar minyak zaitun (guna api perlahan) dan masukkan udang, masak sehingga udang keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan.

2. Dengan minyak dan kuali yang sama, tambah 2-3 sudu besar minyak zaitun lagi. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sehingga bawang layu. Masukkan lada benggala dan balik-balikkan.

3. Kemudian masukkan pasta, kacau sebati. Masukkan whipping cream, lada hitam dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah secukup rasa. Masukkan udang dan balik-balikkan agar semua mesra (kalau terlalu kering boleh tambah whipping cream atau air sikit lagi, biar berkuah sikit sebab nak masuk oven plak kan). Padamkan api.

4. Sapu sedikit minyak zaitun pada casserole dan masukkan pasta tadi, taburkan cheese secukupnya dan nieza taburkan daun oregano juga diatasnya.

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 12-15 minit sehingga cheese cair dan sedikit keperangan. Siap untuk dinikmati panas-panas. Selamat Mencuba.

Nota: saya pakai keju apa pon tatau, main blasah aje..beli yg dah siap parut nye..daun oregano pon saya tukar, saya pakai daun apa tah, beli siap dlm botol kecik2, khas unt pasta dan spegetti..hehehe

Saturday, February 19, 2011

Kerabu Jantung Pisang..


assalamualaikum...

lama betul rasa x update blog ni..
entri pon cam tertunggak-tunggak..
sejak akhir2 ni lea dah pandai dengki tgk emaknye depan pc..
pantang saya mengadap komputer, sure dia merengek la, tarik tangan la, panjat kerusi la..
oh lea, tau tak yg laptop ni aje la bes pren mak sekarang...huhuhu

kerabu ni bes, pada saya rasa dia lain skit..
sbb tak pakai kerisik, dan pakai santan..
eh eh tapi semua jenis kerabu saya suka..
dulu masa zaman 'bekerja', saya suka makan kerabu kacang botol di kedai nenek kebayan di jaya gading..hahaha...
walaupun life saya bersama kawan2 di kuantan tak sebest bersama kengkawan jelebu, tp saya windu masa2 brekpes bersama kat restoren keluarga, gambang..
juge lunch mihun sup cendawan claypot dan nasik ayam di R&R Gambang..
dlm masa 4 thn ni, tah sapa aje la yg masih ada di kolej saya tuh..
harap2 ada lah lagi kengkawan yg saya dpt ajak unt makan bersama...hihihihi

so..layaann aje la resepi ni ye..
vielen dank pada kak nieza finland, harap2 tak beku lagi la kak ye..hihihi :P

KERABU JANTUNG PISANG
- sumber asal dr buku Air Tangan Sheila Rusly, di share oleh kak Raihan@Periuktanah, dan di share jugak bersama oleh Kak Nieza Finland...

Bahan A:
1 biji cili merah - x bubuh
5 biji cili padi - saya isi 1 biji cili padi Asia Markt yg pedas itu..huhuhu
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah - x isi sbb x de bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam - saya pakai lada hitam serbuk aja
*** tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan - saya tukar dgn udang kering ditumbuk halus
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Didihkan air dalam periuk. Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan. Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.

2. Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B. Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan. Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

Thursday, February 17, 2011

Dessert Lagi..


assalamualaikum...

sejak 2 menjak ni suka plak buat dessert ye..hehehe
sebenanye baru lepas eh tak la baru sangat, dapat beli cawan unt dessert ni..
ala beli di trödelmarkt aje, 6 biji 3 euro...
so dah beli, kene la buat eksperimen kan...hahahaha

so smalam terai la strawberry mousse..
bagi saya bes bes..
bagi izzah n en husben, bule la...
lea 50-50..biasa la makcik ni, sejak merasa dia 'dah' besa ni, agak selektip dlm makanan..huhuhu..
hahahaha takpe takpe, tak suke no hal, saya balun sorang tanpa rasa besalah..:P

STRAWBERRY MOUSSE
- sumber Yani@MyResepi..terima kasih ye, izinkan saya share di sini..:)

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
• 10g(2tbsp) gelatin
• 100ml air panas
• 200g strawberry
• 70g gula
• 200ml fresh cream/whipping cream
• 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara
1. Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
2. Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
3. Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.

Nota: Sila abaikan gamba yg x bape cun tuh, hehe bab deco ni mmg saya fail..surrender awal-awal...hihihi

Monday, February 14, 2011

Mihun Goreng Singapore..


assalamualaikum...

resepi ni saya upload atas permintaan kawan..
saya pon servey-servey dr Internet..
rasa mcm banyak versi mihun singapore yg saya dapat..
saya pon dah buat 2 versi, cuma versi pertama yg saya cuba, mihun nya tak kaler putih sangat...tatau kenapa...tak dan nak study punca nya hahaha...:P

yg kali ni ok la gak, mihun nya dah pakai fair & lovely kot...
hahaha jus joking..
okehla unt kak suzi ekspecially, layaaannn ye...
p/s: kredit pada en fadzly yg snap gamba, ni masa makan-makan arituh, tukang masak nye dah tau nak makan aje, sampai lupe nak snap gamba...muhahaha

MIHUN GORENG SINGAPORE

- sumber dari Sofinar@MyResepi..thanks a lot, sedap resepi ni...:D

Bahan-bahan ( 10 orang makan )
• 1 bungkus bihun - direndam dulu
• 300g daging - dipotong kecil2 - saya pakai ayam boneless
• 3-4 keping fish cake - saya ganti dgn sosej
• sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis - saya pakai carrot dipotong mancis
• 3 sudu makan cuka - saya tukar jus lemon
• 6 ulas bawang putih
• 1 sudu makan lada hitam / lada putih - saya pakai lada hitam & lada putih serbuk aje
• 2 biji tomato - potong nipis jika suka - tak isi
• garam dan gula secukupnya
• cili api- potong nipis + kicap sebagai sos - x buat..hehehe

Cara-cara
1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawang putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Siap

Sunday, February 13, 2011

Tiramisu Time....


assalamualaikum...

selamat ber Montag (Monday) semua...hehehe
projek semalam, tiramisu..
dah 2nd time buat, tapi pes time arituh guna resepi kak nadia, pakai mascarpone cheese..
tapi biasalah kan, saya ni pes time biasanya ala-ala lulus di tekak aje..
eh eh kengkadang dah 2nd, 3rd dan seterusnya pon camtuh gak, camne tuh?? hahahaha :P

smalam saje gedik2 terai resepi dr blog ros plak, lgpon ada kek lebih arituh, kek kukus munira resepi dr kak hana, x muat nak kukus, saya letak dlm muffin cup..
so saya jadikan base bawah unt tiramisu ni la...
cis krim plak dah lama bertapa dlm fridge tuh, nak buat cis kek, baru aje dok membaham cis kek ashrina yg sedap x hengat..
las2 buat la tiramisu ni..
oh ye, kalu sesapa tak mo pakai gelatin leh cuba resepi Ijan Finland ni, lebih kurang aje..

seperti yg selalu-selalu makan di umah kak nadia, mmg sedap tiramisu ni..pergghhh mmg tak tahan kesedapannya..hehehehe

TIRAMISU SIMPLE
- sumber dr Chef Hanieliza, saya CnP dari Ros@Jintanmanis, terima kasih ye..saya tukar skit ikut apa ada dkt dapur..hehe

Bahan:-

1 gulung kek swiss roll kopi - saya pakai kek coklat kukus
250 gm keju cream philidephia - saya guna 265 gm
150 ml yogurt asli - saya ganti dgn 200 ml whipping cream
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - saya x letak
serbuk nescafe - ganti dgn serbuk koko

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar - saya ganti dengan 1 sudu besar gelatin

Cara

1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

Nota: saya buat selapis aje, so skali aje la proses melapisnya..then saya pukul dulu cis, gula dan whipping cream, baru cairkan gelatin, unt mengelakkan gelatin keras balik..sbb cuaca sini sejuk...huhuhu

Saturday, February 12, 2011

Weekend-weekend Terakhir Bersama...

assalamualaikum..

entri ni khas unt En Zamri, Kak Saleza dan anak-anak yg akan pulang ke Malaysia ujung Febuari ini..

wiken2 terakhir bersama derang..
dan kawan-kawan yg masih ada di duisburg dan essen..
semoga kenangan bersama takkan luput dr ingatan..
(ayat ayat terima kasih dan syahdu syahdan akan disimpan unt entri kepulangan mereka nanti, sbb masa tuh kompom meleleh air mata air hidung sumer..huhuhu)

aktiviti makan-makan las weekend..
umah kak nadia as port berkumpul kami semua anak-beranak..

juadah yg marbeles..


nasik kaler-kaler dan kueh lapis serah pada kakak 2nd senior, kak nadia dan abg nazri..
kari tulang lembu, udang dan kek yg mmg marbeles kasik pada pakar kari dr utara, fadzly dan ashrina..
saya..?? biasalah yang paling amatur amek yg paling senang..hehehe
ayam masak merah, mihun singapore, kek batik dan pankek..




wiken ni plak sama-sama serang KFC halal di essen..
acara makan-makan dan gamba-gamba luar dan dalam KFC..




lepas ni dah x cukup korum...sob sob sob


kinder pon sama, akan kurang zwei madchen..
sofiya hana x masuk dlm group ni lagi..hehehe


tinggal 2 minggu lagi derang di sini..huhuhu..
tak dpt bayang kalu saya di tempat mereka, kompom rasa cam xnak balik..
bkn apa, pada saya, dok di obersea ni cam mimpi aje, bila dah balik ke Msia semuanya back to normal..
keje, kehidupan dan segala-galanya..
walau x semua indah di perantauan ni, walau macam-macam cabaran yg terpaksa ditempuh, tp peluang yg tak semua orang dapat ni kene hargai sehabis-habisnya..
semoga saya dapat gunakan 4 thn yang ada ni untuk memajukan dan mematangkan diri saya..insyaAllah..

Friday, February 11, 2011

Ayam Masak Merah..


assalamualaikum...

selamat hari Sabtu semua..
semoga semuanya gembira dan bahagia hendaknye..
kalu x gembira pon buat-buat la gembira, dalam hati kita sendrik aje yg tahu kan..:)

mm ayam masak merah ni pes time trial saya..
tak penah cuba, alih-alih terus masak banyak, dlm 2 ekor..
hahahaha cayeee tak??
alhamdulillah menjadi la gak..eh eh di tekak saya lah..
tekak kawan-kawan x sure plak...hihihihi :P
saya masak ni unt jamuan makan-makan meraikan perpisahan dgn sahabat kami, satu famili di sini yg akan balik dlm ujung bln ni...huhuhu
mm nantilah saya stori mori pasal tuh di entri yg lain..
kredit pada en fadzly yg snap gamba ni, cun cun...i likeee...hehehe

AYAM MASAK MERAH
- sumber dr Choppy@MyResepi, dicopy oleh Kak Mas@Duniaku, dan saya plak CnP dr Kak Izah@Muffin Lover..time kasih ye, sedap resepi ni, izinkan saya paste plak di sini :D

Bahan :
• 1/2 ekor ayam
• sedikit garam kunyit
• ## Bahan-bahan kisar ##
• 4-5 biji cili kering
• 1 cm halia
• 2 ulas bawang putih
• 1 labu bawang besar
• 1 biji tomato - potong dadu
• 1/2 cawan sos tomato
• 2 sudu besar sos tiram - Mas tambah
• 1/2 ketul kiub ayam - Mas tambah
• garam dan gula secukupnya
• ## Bahan Hias ##
• 1/2 biji bawang besar- potong bulat
• kacang hijau secukupnya

Cara :
1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, sos tiram dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

Thursday, February 10, 2011

Patin Tempoyak yg Dirindui..

assalamualaikum..

ramai yg tanya, susah ke nak dapat stok makanan basah Msia di sini..
mmm alhamdulillah di duisburg ni tak sesusah mana..
biasa nya di mana-mana tempat di obersea akan ada kedai Asia..
kecik besar kedai tuh aje yg jadi ukuran..hehehe
biasanya Asia Mart kami ada jual ikan patin, talapia, keli dan lain-lain..
kami..?? haha macam saya tokey plak ye..
marah tokey cina tuh nanti..hihihi :P
eh eh kalu saya tokeh pon syok gak kan, leh saya jual kicap kipas udang..huhuhu

cuma sayur aje la stereotype skit, sawi, taugeh mmg ari-ari ada..huhu
daun kucai, daun kesum ikut time..tempe pon same..:(
bendi susah nak jumpe skarang..huhuhu..
kalau pegi Asia Supermarkt yg jauh sket, insyaAllah kalu nasib baik ada kangkung dan jantung pisang..hehehe..
tapi kalu nasib tak baik abis penat naik turun bas dan tren aje la...hihihi :P

patin ni selalu gak beli..en husben suka..tambah2 patin tempoyak..
dok pahang dolu mmg sampai x larat makan la..
hehe cuma di sini x de la patin tempoyak nye..
tempoyak x lepas naik flight arituh...muhahahaha....
ada jugak durian jual kat sini, meibi dah sampai tahap desperate baru beli dan buat tempoyak sendrik...hihihii

selain dr goreng garing, saya slalu masak patin asam pedas..
sedap gak, walau x leh lawan patin tempoyak...huhuhu
so sesapa yg suka patin tapi x suke tempoyak bule la cuba ye...
mm smalam saya makan ngan omelete piza, dr kak hana..
bes bes cuma smalam piza saya x cun so x highlight...hahaha



ASAM PEDAS IKAN PATIN
- sumber cikmin.com..time kasih daun keladi ye..:)

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin-potong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 cm kunyit hidup* - saya pakai kunyit serbuk aje..
1 cm halia*
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua - x de, so x isi..
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
4 sudu besar cili kering mesin
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang
bahan-bahan bertanda*ditumbuk

Cara-caranya:
1.Panaskan minyak, masukkan bahan yang bertumbuk tadi,tumis hingga naik bau.
2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3.Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
4.Masukkan ikan, garam dan gula,biar hingga ikan masak,tutup api,siap untuk dihidangkan bersama nasi putih

Wednesday, February 9, 2011

Kerepek Pisang..


assalamualaikum...

hehehe dengan bangganya saya nak tayang kerepek pisang buatan sendrik kat u all...
agak agak kalu mak saya tgk ni, terharu tak??
hahahaha anak dia ni dah pandei buat kerepek pisang sendrik...
walaupon rupe tak bape semenggah, tapi better than nothing kan..??

sebenanye kerepek2 ni bkn la feberet sangat masa kat Msia..
standart la kan nak jaga badan kengkonon....hahaha :P
tapi badan camtuh la gak..hihihi
so kat sini main tibai aje semua bende..
dah susah nak dapat kan, so dah ada kesempatan belasah aje le..:D

oh ye saya taburkan kerepek pisang ni ngan garam yg dicampur gula..
mmg bes tau...pesanan percuma dr mak saya..hihihi

Laptopku Tersayang..

puisi ini ditujukan unt laptopku yg sangat kusayang...

Laptop oh laptop...
tau tak aku sangat sayangkan kau..
walaupon kau agak ketinggalan zaman..
cinta kasih sayangku tak pernah berubah..

kau menjadi milikku eh milik en husbenku taun 2004..
dan berpindah milik menjadi milikku setat aku di jelebu..
walaupon tah bape ribu kali di format kau tetap gagah..
walau apa kondisi mu, aku tak pernah berubah..
walaupon abang am selalu mengutuk mu bermacam-macam..
TIDAK MENGAPA
tiada speaker dan mikrofon..??
TIDAK MENGAPA
tiada kamera..??
TIDAK MENGAPA
tiada wireless..??
juga TIDAK MENGAPA

tapi kini headphone ku sudah rusak..
D Link jugak dah mule diikat getah..
Saturn dah mula melambai-lambai..
macam tau-tau aje dialah lokasi feberet minggu ini...
huhuhuhu...

Tuesday, February 8, 2011

Mufin Lagi...yeaaa...


assalamualaikum...

pagi ni kami serapan ngan mufin..
mangun tido penin kepala nak masak ape...
kalu bule nak masak brekpes yg leh izzah bawak ke kindergarten..

mmm sebenanye mufin yogurt ni dah kali ke-2 buat..
arituh terlebih ireng kat atas, so dendiam masuk perut aje le..hihihi
kali ni alhamdulillah, menjadik gak walau x secantik resepi asal..
mmg bes la, leh buat byk-byk lagi lenlain kali..hehehe
time kasih muah2 kat kak izah daut..
smoga x jadi stop berblogging ye kak...
kesian kat saya yg masih memerlukan tunjuk-ajar ni...sob sob sob...

okehla sila layaaannn...

YOGURT MUFFIN CHOCOLATE CHIPS
- sumber asal kak izah Muffin Lover

Bahan:
1 cawan tepung
1/3 cawan gula
1/2 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder
1/4 sk garam
1 biji telur
1/2 cawan yogurt natural low fat *boleh guna jenis apapun
1/3 cawan susu segar
1/2 sk vanilla essence
2 sb butter cair
*1/2 cawan coklat chip

Caranya:
1) Satukan tepung, baking powder, soda dan garam. Ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Satukan gula. Ketepikan.
2) Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin dan sebati. Kemudian masukkan susu dan vanilla. Gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
3) Gaul sekadar tepung bersatu dan sendukkan terus ke dalam muffin tin.
4) Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

Nota: saya tukar vanila esen kepada esen oren..n bakar pada suhu 160 C aje, dlm 20 min..

Sunday, February 6, 2011

Dingin..

video
Ziana Zain - Dingin

Dingin malam yang menyelubungi
Hening sayu dalam hati
Berbicara bersendirian

Ku rasa resah
Selama dibuai rindu
Pada cinta yang terlalu
Terpendam di dalam hayalan

Kan ku leraikan impian indah
Kepadanya ku berserah
Mungkin tak daya
Ku tawan cinta yang sama

*chorus
Dinginnya getaran asmara
Sentuhan mula bermadah
Ku tak bisa juarai
Jiwa yang ku tak punya

Dinginnya bila kau berkata
Ruang buat ku tiada
Memoriku gengamilah
Biarkan aku beralah

Dalam hatiku tiada dendam
Walau impian semalam
Masih mekar dalam ingatan

Kan ku leraikan impian indah
Kepadanya ku berserah
Mungkin tak daya
Tawan cinta yang sama

Friday, February 4, 2011

Rebung Masak Lemak..


assalamualaikum...

selamat ari minggu..
kalu pada kami kat sini, ari sabtu merupakan hari outing dan ari membeli segala apa yg mahu dibeli..
sbb ahad kedai di duisburg ni semua tutup..
selain barang keperluan yg bule dibeli pada weekdays, biasa nye ari ni kami keluar cuci mata la..hehehe..

mm smalam saya masak rebung ni..
'agak' suka makan, dan available plak di sini, so tibai aje la kan..hehe..
kat Msia dolu byk aje yg suka, tp dah dok sini kene la tgk available ke idak bende tu..
kalu mmg x de jual, simpan list dlm ati aje le..
balik Msia mahu fullfill itu list...muhahahaha...
eh eh mcm la mau balik esok luse ye..mcm dekat aje :P

dolu selalu dpt rebung fresh, sini biasalah kan rebung dlm pelestik or tin la..huhuhu
belakang umah mak ada pokok buluh, so dlm satu jangkamasa, mak akan jalankan misi membanteras rebung ni..
bkn ape, kalu dibiarkan jadi buluh, kalu tak dikontrol mau semak blakang umah yg dah semak tuh...hahaha
so skali kutip, dpt la dlm 9 ketul..byk kan??
yg males tuh bab nak menyiang la..gatal..
lepas pack-pack, anta kedai or jual pada makcik sekeliling..
ala satu plastik tuh singgit ke 2 hengget tah..kengkadang tak berbaloi ngan kegatalan yg diperoleh...huhuhuhu..

so saya mmg slalu masak bende2 yg menimbulkan nostalgia nih..
baru ada feel...kan..?? hahahaha :P
smalam buat resepi ala nogori..
eh tak igt plak makan masak lomak rebung di jelobu dolu..
kalu ikan semilang ngan daging salai mmg rutin la...hehehehe
windunye saat di jelobu dolu..
(skarang kate la windu ek, dolu gedik2 mintak pindah hahahaha...:P)

MASAK LEMAK CILI API UDANG DGN REBUNG
- sumber dr ziehelmy@MyResepi, leh tgk sini unt resepi asal ye..pasal saya dah edit sbb masak sikit aje..hehehe..

Bahan-bahan

6 ekor udang sederhana besar
250 gm rebung - hiris halus
3 biji cili api Asia Markt yg mmg pedas huhuhu
1/2 kotak kecil santan - saya lalukan sikit yg pekatnya
kunyit hidup - saya pakai kunyit serbuk aje
garam
* saya tambah gula - hehe tak tahan pedas

Cara-cara

1) Cuci udang mengikut kesukaan. Kalau nak manis, tinggalkan sedikit misai2 ke, kulit ke.....kemudian toskan.
2) Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk. * saya rebus dulu kasik lembut
3) Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4) Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5) Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
6) Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.

Nota: ampun org nogori ye, saya tambah gula sbb tak tahan pedas..hehehe..jgn mareee..

Cekodok yg Bukan Sekadar Cekodok ..


assalamualaikum...

semoga hari Jumaat ni membawa keceriaan untuk semua..
hari ni kami brekpes cekodok aje..
tapi cekodok bukan sebarang cekodok tau..
cekodok kak hana ni mmg uuummmmpppphhhh...hehehe
ober sangat ke my expression?? hahahaha...

mm sebenanye bergantung pada tekak memasing la kan..
tapi pes time buat ni mmg sepanjang hayat tak lupe rasa dia...hihi
yg pagi ni dah siaran ulangan ke bape tah..
baru la lulus untuk tayangan umum..hihihi :P

dolu saya buat cekodok, isi telur..
tp yg resepi kak hana ni pakai nasik sejuk..
ishk ishk kalu le tau lama dolu, x de la nasik sejuk kat umah mak & mak mertua saya tuh jadi santapan ayam dan kucing aje..
so, sori la binatang ternakan ibunda-ibundaku ye, sementara saya masih bermastautin di duisburg ni, makan la sepuasnye nasik sejuk tuh..
nanti i dah balik, hehehe takkan sesenang itu ku lepaskan unt santapan korang..
ceh giler nye dengki hahahaha :P

okeh le layan la resepi cekodok ketam ni, vielen dank to kak hana atas resepi mu ini..manyak pahala di pagi jumaat unt kak hana hahahaha..jgn mare kak :P

JEMPUT-JEMPUT KETAM & KOBIS
- sumber dari kak hana @hanamemories

Bahan-bahan
• 11/2 cawan tepung gandum
• 1 cawan nasi + 1 cawan air - blend
• setengah genggam ikan bilis (optional nak buh or tak sbb dah ada ketam)
• 1/2 biji bawang besar kuning - hiris (blend skali ngan nasik pon bule, saya potong dadu)
• 1/3 cawan kubis - dadu kecil/hiris halus ( x letak, ganti ngan daun kucai)
• 5 batang crab stick - potong kecil
• 1 biji kentang - potong dadu kecil (optional)
• cili merah - cincang (optional) (x letak)
• sedikit air lagi untuk bancuh
• garam

Cara-cara
• Blend nasi dan 1 cawan air. Masukkan ke dalam mangkuk dan campur bahan2 lain.
• Masukkan lagi air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh di jemput.
• Panaskan minyak. Jemputkan adunan sejemput demi sejemput ke dalam kuali dan goreng hingga keemasan.
• Hidangkan dengan sos atau sambal pilihan.

Wednesday, February 2, 2011

Pasta dan Speghetti..


assalamualaikum..

selamat hari Rabu semua..
semoga semuanya sihat-sihat dan ceria menjalani hidup di luar sana..

mm sebenanye nak letak tajuk entri kali ni dgn nama masakan saya semalam..
skali tuh resepinya pakai speghetti, yg saya buat versi pasta..
hehe kang lain tajuk lain gamba susah gak kan..?? hihi..
so sudahnye letak dedua la..sapa nak guna speghetti pon bule, nk guna pasta pon oraitt..:D
oh ye rasanye kat Msia agak mahal speg n pasta kan?
kat sini itu la yg murah..paling murah leh dpt dlm 25 sen sepeket..
mmg la dlm euro, tp standard 25 sen RM la gak..hehehe

okeh le saya amek resepi dr kak hana @ hanamemories..tp kengkadang suka gak buat ikut resepi ros @ jintanmanis..lagi2 kalau ada terlebih cheese cream dlm peti ais hehehe..mm lebih kurang je rasanye..mmg bes hehe..time kasih pada kedua akak dan adikku ini..mintak share kat sini ye..hihihi


CREAMY SPEGHETTI / PASTA

Bahan-bahan

• 150g-200g spaghetti @ pasta - rebus mengikut arahan peket dgn sedikit minyak dan toskan
• Ikut pilihan - Udang (rebus dulu pon boleh), dada@peha ayam boneless (potong kecil2), salmon (bakar dahulu kemudian cerai2kan), asari@kepah, sotong, isi ketam, etc.
• ¼ bawang besar kuning - cincang
• 3 ulas bawang putih - cincang
• ¼ atau lebih cawan fresh cream/whipping cream/double cream
• ¼ cawan susu segar
• sedikit air rebusan spaghetti@pasta
• blackpepper@serbuk lada putih@cili kering hiris halus
• garam
• brokoli - rebus dahulu *bleh campur sayuran lain jika suka
• minyak zaitun

Cara-cara

• Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan keperangan. Masukkan cili kering yg dihiris halus jika suka.
• Masukkan udang(jika sudah rebus masukkan kendian, begitu gak ngan isi ketam)/ayam/sotong/asari@kepah. Gaul rata. Masukkan sedikit air rebusan spagetthi@pasta. Biarkan sehingga masak.
• Masukkan spaghetti@pasta. Gaul. Masukkan pula susu segar, fresh cream@whipping cream@double cream. Kepekatan cream ikut citarasa. tp jgn byk sgt la..nnti muak. Kalau agak dry tambahkan susu segar@air rebusan pasta@spaghetti . Gaul rata.
• Perasakan dengan garam dan blackpepper. Masukkan brokoli. Jika menggunakan salmon masukkan time nih.
• Angkat dan siap dihidang. Sprinklekan lagi dengan serbuk lada hitam@parmesan cheese jika suka.

Nota: smalam saya guna sosej dan crabstick aje..udang dah abes stok, lgpon nak kasik bebudak ni aje makan..isi udang pon nanti masuk mulut mak bapaknye aje...hihi :P