Wednesday, March 30, 2011

Tafakur Sebentar..

assalamualaikum..

bila dok sorang-sorang ni, terpikir balik banyak benda..
tujuan saya bukak blog ni..

sebab utama yg jelas adalah unt berkongsi suka duka saya di perantauan..
sbb itu namanya pon CATATAN DARI DEUTSCHLAND..
berkongsi dengan keluarga dan kawan2 di Msia dan mana saja tentang German..
apa yg ada di sini..
semua org tau German negara maju, 4 musim, dlm Europe..
tak semua orang dapat peluang seperti saya..
so saya pikir alangkah baiknya saya dapat share pengalaman saya dengan semua orang..
sekurang2 nya saya cakap berdasarkan fakta, bukan main agak2 aje...

sebab kedua kerana saya inginkan medium unt saya bercerita..
en husben di lab dr kol 9 - 7 malam..
balik aje, lepas makan dan solat bersedia unt tidur..
masa unt borak2 cuma di antara itu aje..
cuti plak bkn spt di Msia..di sini cuti am nye bule dikira dgn jari..
cuti sendri? mmm seingat saya baru beberapa kali en husben bercuti, itupon unt ke Swiss dan London..
so saya yg mulut becok ini takleh dok diam dan simpankan cerita dlm kepala aje..
tambah plak saya ni selalu lupa..mungkin sbb dah tua huhuh..
jadi dengan blog saya bule tulis apa saya rasa, supaya kurang la sket beban en husben melayan karenah saya...hihihi :P

saya tiada niat unt menunjuk2 apa-apa..
jauh sekali unt buatkan orang jeles atau terasa hati..
saya menulis untuk bercerita, tak semua manis di perantauan..dan tak semua pahit di sini..
banyak benda di sini membuka mata saya..
banyak benda di sini yg memaksa saya jadi kuat dan berdikari..
jadi saya harap saya dapat berkongsi dengan kawan2 lain..

jadi dengan rendah diri, kalau ada yg terasa dengan entri2 saya sebelum ni, atau dengan cerita2 saya buatkan orang jeles dan merasa rendah diri, saya mohon maaf dengan sesungguhnya..
saya cuma seorang manusia yang cuba membaiki diri sendiri selagi ada kesempatan...

Wallahua'lam

Tuesday, March 29, 2011

Projek Meroti yg Tah Bile Nak Suksess..

assalamualaikum...

last 2 days saya belajar meroti lagi..
tibe-tibe semangat luar biasa datang, sbb before tuh dok berguru ngan ros jintanmanis..
so nak apply la tips2 yg diperturunkan tuh..
ros pesan dah siap roti, sila la roger dia, bentangkan hasil eksperimen..
mahap ye ros tak sempat nak buat entri pasal ni..
then ada gak layan youtube ni, dapat la info2 tambahan..
macam senang aje kan? huhuh tensen gue...

video

suksess ke? mmm anda saksikan la sendri..
ni la hasilnya..



before ni, saya apply tips dr kak nieza, yg mana lepas bentukkan dan isi inti, tutup bekas tuh dengan plastik wrap, then ngan kitchen towel, bawahnye kasik air panas dan letak dlm oven yg tak ON..

so kali ni ros suruh saya cuba kaedah yg sama, cuma bezanya letak sebelah heater. so saya derhaka sket, bawahnye saya still letak air panas dan letak tepi heater yg ON..alhamdulillah naik cepat sket dr before ni, dlm sejam lebih perap dah bule bakar..hasilnya tak la segebu ros nye roti (of course la kan hehe ) tp ada la nampak improvement..

apa pun time kasih kat ros dan kak nieza atas tunjuk ajar selama ni..dan pada chef india dlm youtube tuh..:P
betul kata dia, tak de rasa yg lagi sedap dr makan roti time panas2...hahahha

sapa nak mencuba sila lah C&P resepi di bawah ye..saya buat half adunan, then isikan dengan nutella dan jem bluberry..:D
hehe isi jem pon senget2..hahahaha



ROTI PUTIH MADU HARUM VANILA
Sumber resepi: ros@jintanmanis
- kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)

500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila
* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
- masukkan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Nota: fuhhh nasib baik tepung kat sini taderk BP dlm dia..kalu x berkuburla projek meroti saya..hehehe

Monday, March 28, 2011

Kenapa..??

assalamualaikum..

saya tergerak unt menulis entri ni kerana beberapa sebab..
lately ada 2,3 topik yg agak mengkonpiuskan saya..
harapnya kita dapat menimbang sebaik-baiknya..

1) Botol Susu BPA free

rasanya semua parent dan bukan parent sudah maklum hal ni. Baru2 ni kecoh dlm newspaper Msia kan..bagusla, kalu tak kerana tuh, saya pon x sedar yg botol susu lea ada BPA tuh (sbb tuh botol dr Msia)..yg saya tak paham KENAPA kerajaan kita nak haramkan secara berperingkat..sedangkan di German ni mmg dah (or memang) x de jual botol jenis tuh..dan denga nya botol tuh di Msia sampai RM30, RM50 sebotol, BIAR BETUL?? kesiannye kengkawan di Msia, adakah peniaga semua amek kesempatan?? sedangkan kami dok di negara maju ni pon leh dapat dlm 3 euro aje sebotol..hmmmm meibi saya beli botol murah la kot, tapi yg pentingnya BPA FREE :D

info - bule baca di SINI dan kalu nak kenal botol BPA tuh di SINI

2) Tepung Gandum

semalam kak Nieza Finland ada share kan satu artikel menarik di fb..pasal TEPUNG GANDUM di Msia yg ada Benzoyl Peroxide (BP)..BP ni adalah agen peluntur, yg melunturkan warna tepung dr kuning (yg asal) kepada putih melepak cam tepung gomak tuh..hehe..mmg terkejut la dan kenapa perlu ada BP ni dlm tepung yg bule kata makanan ruji kita..kuih, roti canai, roti dan lain2..
so saya belek2 lagi (arituh belek botol susu, ni belek pembalut tepung plak..hehe) alhamdulillah tak jumpe plak word BP tuh kat pembalut tepung ni..fuhhh legeee sbb ada orang tuh kan dah giler meroti skarang..ekekek :P
then, KENAPA di Msia leh jual tepung yg ada BP sedangkan di sini x de jual plak? satu lagi persoalan di kepala saya...

leh baca artikel tuh di SINI..time kasih kak nieza krn share..

dan menurut kak nieza ni, di Finland mmg sekat kemasukan BREAD IMPROVER dan BREAD SOFTENER..dedua bahan ni digunakan unt melembutkan roti, yg mana ada dijual di Msia, tetapi tidak ada di Finland dan German. haha nasib baik kakak ni kasitau, baru igt nak suh kakak saya pos dr Msia..tak berani dah, takut gak sangkut di kastam, abis meegi saya kene rampas skali...hahaha :P...so, KENAPA lagi..??

3) Hospital

baru2 ni terjadi dlm famili saya. kakak saya sakit leher (saya tak sure bagaimana sbb dia di Msia)..tp mmg terukla, sampai nak buat apa pon x bule. sbg kakitangan kerajaan, dia leh gi spital gomen aje la kan..lgpon dok jengka, mana ada spital swasta kat situ..yg menariknya, hospital tahan dia di wad, tp x buat apa2..then kasik ubat tahan sakit. so kakak saya mintak keluar wad, bila x baik2 dia ke hospital temerloh (yg kira up sket)..doktor kata kakak saya kene sakit arthritis tapi masih tak buat apa2 cuma kasik ubat tahan sakit lagi..KENAPA?? takde apa ke yg bule dibuat dek doktor kat situ?? nak masukkan berapa banyak dadah lagi dlm badan org yg memang dah sakit tuh? Doktor situ kata mmg itu prosedurnya..what??

adakah hospital gomen ni hanya unt bersalin, demam dan sakit2 biasa aje..? bukan semua orang mampu ke spital swasta, mampu dr segi duit, mampu dr segi lokasi..
adakah masalah2 kronik yg taktau punca (mcm kes kakak saya ni) hanya akan leh setel di hospital pakar??

emak saya penah cerita, ada jiran dia kene apendiks..dok sakit, bila pegi spital, dapat ubat tahan sakit, then disuruh balik. las2 anak dia pon doktor, (tp hospital lain) bawak emaknya dan cakap apa saya tatau, baru la doktor sahkan apendiks..ohhhh kamonnnn..bukan semua orang ada anak or sedara mara doktor..
beza betul dengan di german. kat sini, cirit birit pon amek darah dan dianalisis tau..izzah dan lea dulu, memula check up di klinik di sini, doktor siap cek di bahagian sulit..takut2 ada penderaan seksual ke ape..punya la detail..
so, KENAPA lagi..dan lagi..??

saya bukan menyalahkan mana-mana pihak..tp kita sebagai pengguna or ORANG BIASA mmg x sedar tentang bende2 merbahaya, yg senyap2 masuk dlm badan ni..dan apalah kuasa kita bila berhadapan dengan kes seperti kakak saya ni..tp alangkah baiknya kalu pihak2 bertanggungjawab lebih concern tentang kesihatan kita, rakyat MALAYSIA..

maaf kalu ada yg tersinggung dgn entri saya. cuma saya harap kita buka mata..alhamdulillah Allah bagi kesempatan unt saya keluar dari Msia dan tgk kehidupan di negara lain..yg mana baik sepatutnya kita amek jadi teladan..yg buruk toksah la ikut..saya bukan mengatakan German ni bagus ke ape, tapi at least dia jaga kepentingan dan kesihatan penduduk dia, block apa2 yg memudaratkan..buat langkah2 yg sepatutnya..demi penduduk di negara ni jugak..

Wallahu a'lam..

Asam Pedas Ikan dan Nenas..


assalamualaikum..

ni entri tunggak tertunggak yg dah lama..
baru arinih berkesempatan nak mempublish..hehehe
saje buat rujukan pada diri sendri..
sedap asam pedas ni, saya pakai ikan patin..
izzah makan bertambah2..:D
opss dia tambah bukan sbb saya masak, tp sbb dia baru tau ikan ni sedap...hahaha
abis la en husben, next time kompom berebut ngan budak kecik ni..:P

time kasih pada Cik Mat Gebu yg femes tuh, izinkan saya tepek resepi cik mat kat sini ye..:)

ASAM PEDAS IKAN BERSAMA NENAS
- sumber dari CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
• 3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
• 1 biji nenas madu, kupas dan potong serong - saya pakai nenas dlm tin aje :D
• 1/2 cawan jus asam jawa
• 3/4 cawan cili kisar
• 1/2 inci halia, diketuk
• 1/2 inci lengkuas, diketuk
• 800 ml air (atau secukupnya)
• Garam dan gula secukup rasa
• 8 biji bawang merah*
• 2 ulas bawang putih*
• 1/2 inci belacan*
• 1/2 inci kunyit hidup*
• 1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)

Cara-cara

1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
3. Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

Sunday, March 27, 2011

Early Frühling..

assalamualaikum..

skarang ni kat sini dah start Frühling @ Spring..
seronok nye rasa, pasal dah x bape sejuk sangat...
dan dah bule simpan la baju gemuks2 tuh semua...heheheh
dan harapnye lepas ni leh nampak kurus sket kan...hahaha :P

las 2 weeks kami ke Botanischer Garten (Botanical Garden)..
dekat aje ngan umah, kalu naik bas dlm 3 stop rasanye..
tp arituh kami gi jalan kaki aje..kenkonon nak eksesais...:P
taderk ape sangat pon kat situ, tempat orang2 tua german tenet ader la..hahaha
then ada kolam yg ada katak, tetiba budak kecik 2 orang tuh jakun plak..huhuhu

jumpe bunga cantik kat situ..cantik kan..subhanallah..



minggu lepas kami jenjalan sini aje..bandar duisburg yg dah start berbunga..:D






depan umah kami pon ada banyyaaaaakkk bungee..sbb mmg kedai bunga..haha :P
tapi bunga ni cantik, macam bunga ros tp ni tak berduri..:D

Friday, March 25, 2011

Tauhu Sumbat..


assalamualaikum...

tauhu sumbat ni bukan la feberet saya masa kat Msia dulu..
tapi percayalah, bile dok di tempat yg susah nak dapat makanan Msia ni, apa-apa pon jadi feberet..hehehe..
dulu tak hargai sangat, tapi skarang bila dapat makan, wahh nikmatnye rasa..
tambah2 kalu orang yg buatkan..hihihi :P
itu yg dolu kari x jalan, skarang blasahhhh...pantang ada kesempatan, tak toleh kiri kanan punye...hahahaha

tak payah la upload resepi unt tauhu sumbat ni..
sumer org tau buat kan..:D
cuma bezanya tauhu kat sini takde jual yg 4 segi kecik2 tuh, dia siap2 pack seketul gedabak besar..
sayur penyumbat plak saya just pakai carrot, timun dan kohlrabi..
haha jgn terkejut apa tuh kohlrabi..
ni ha mende alahnye..


dulu kami pon tak brani beli, tapi kakak senior, kak nadia yg rekemen, dia ckp sedap, rasa cam sengkuang hihihi...
skarang dah jadi peberet izzah mende alah ni..hahaha

Thursday, March 24, 2011

Karipap Desperado..


assalamualaikum...

hehehe arituh yong tau fu, ni karipap plak kene desperado..
sebenanye sbb rupe nye tak semenggah mana..
so sila sila la menutup mata sebelah ye..
abaikan la segala kecacatan fizikal pada karipap tuh..hahaha

dah 2 minggu lepas kot beli keledek ni, mmg plan nak buat karipap la..
tapi tak terbuat-buat, pasal kurang keyakinan diri...hahaha
izzah plak awal-awal dah sound, 'mak mana pandai buat karipap'...hahaha sungguh jujur anak dara saya tuh, sangat terharu saya..sob sob sob..
pasalnye, saya dah terkantoi depan dia, kat umah mak mertua saya..
mak mertua saya buat karipap, kelim punya la cantik, orang tua berpengalaman la katekan...so saya mmg surender la..hahaha
tapi kat sini dah takde sapa lagi harapan bangsa selain saya kan..
so customer-customer kat umah ni kene diam le, komplen banyak mengidam 4 tahun la jawabnye...hahahahha :P

layan resepi kat bawah ye..saya amek dr kak hana yg dah slamat sampai kat Msia, insyaAllah..
step by step cara mengelim pon ada kat sini..
terima kasih kak..cepat2 pasang internet tau..hehehehe

KARIPAP INTI SEDAP (ni nama yg diberikan oleh penyumbang resepi ye..)
- sumber kak hana

Bahan-bahan

• 250g tepung gandum
• 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
• 2 sudu besar minyak masak - panaskan
• garam
• air
INTI
• 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
• 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
• setangkai daun kari
• daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
• 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
• 21/2 sudu besar kari ayam/daging
• 1 biji bwg besar
• 2 ulas bwg putih
• garam
• gula - jika perlu
• air

Cara-cara


1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

Nota: tadi saya pakai daging cincang je, sedap gak..hehe

Wednesday, March 23, 2011

Ayam Masak Lengkuas..


assalamualaikum..

masih ingat lagi entri Ikan Masak Singgang ni?
satu-satunya masakan yg saya tau gunakan lengkuas..
disebabkan lengkuas masih bertapa di dalam esbok saya tu, so terpaksalah saya gunakan kecanggihan teknologi masakini untuk mencarik-carik apa jua resepi menggunakan lengkuas..
so dengan bangganya saya isytiharkan yg saya tau masakan lain menggunakan lengkuas selain singgang...hahhaha

okehla jangan layan merapu saya di malam hari ni..
meh sesama kita layan resepi ni..
mmg marbeles walaupon saya lopa nak masukkan rempah tumis, tukar daun kunyit yg kompom x de di german ni kepada daun limau purut..
dan tukar jugak santan kepada susu cair..
mahal weh santan kotak kat sini..huhu..hahaha :P
seriyes mmg bes dan akan dibuat lagi dan lagi dan lagi...
nak buat lauk raya pon bule, sbb rasa dia ala-ala rendang gak...hihihi
time kasih banyak2 pada penyumbang resepi..mmg bes sangat2 di tekak kami satu famili..:D



AYAM MASAK LENGKUAS
- sumber Ela@Mesra.Net

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
santan (1 biji kelapa) - saya pakai susu cair
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun kunyit - tukar daun limau purut
3 sudu besar cili kering yg dikisar - sikit aje tak tahan pedas..hehe
4 sudu makan minyak untuk menumis
2 ulas bunya lawang - lope
4 biji buah pelaga - lope
3 cm kulit kayu manis - lope gak
4-5 bunga cengkih - lope lagi

Bahan-bahan untuk dimesin:
2 inci lengkuas muda
2 cm halia
2 cm kunyit hidup - kunyit serbuk aje..
5 batang serai
5-7 biji bawang merah - saya pakai bawang besar

Cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunya cengkih.
3. Bila dah harum, masukkan bahan-bahan yang dimesin dan campur sedikit air.Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan cili kisar.
4. Kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 10 minit
5. Bila cili dah masak, masukkan ayam.
6. Selepas 5 minit, masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sedikit dan biarkan sehingga ayam masak menggunakan api yang sederhana.
7. Apabila kuah agak kering, masukkan daun kunyit dan bolehlah dihidang.

Nota: lepas ni insyaAllah takkan lope masukkan rempah tumis kompom lagi bes...hehe

Tuesday, March 22, 2011

Pengalaman Meroti..


assalamualaikum..

tetiba rasa rindu sangat ngan famili kat Msia..
pada mak, pada adik bradik...rindu sangat pada suasana kecoh keluarga kami..
tu la cabaran dok obersea, ramai org igt seronok sbb bule jalan-jalan..
seronok, tapi itulah je yg bule kami buat..kami takde kampung di sini..
cuti pulak bkn macam di Msia, cuti raya dah seminggu, cuti raya cina, krismas dan macam-macam lagi..
bagi yg Phd (walaupon saya tak blaja) taderk istilah cuti yg khusus..
weekdays dari pagi sampai senja mmg memerap la en husben di lab..
takpe la bagi saya takde masalah..asalkan keje2 dia di lab berjalan lancar..
lgpon akak senior, kak ja n kak azi banyak kasik peransang pada saya..
time kasih kakak-kakak semua..:D

okehla tinggalkan citer syedeh saya..hehehe
smalam hari bahagie saya, pasal akhirnya roti saya menjadi...
3 kali percubaan semua fail, mmg pasal tepung..
pes time terbeli whole meal, so nak buat roti putih kosong jadi whole meal la..
2nd & 3rd time tepung roti 'macam' dah betul tp hasilnya fail..

las2 en husben suggest carik resepi roti kat internet versi deutsch nye..
paham x paham soal kedua, main point nye nak tgk bahan-bahan dia..
alhamdulillah mmg cerdik en husben saya...compare ngan wife dia ni kan :P
baru tau orang german buat roti pakai tepung apa..
tepung gandum biasa, tapi yg complicatednya tepung gandum sini banyak kod yg berbeza..
nanti saya uploadkan pasal tepung ni, unt rujukan saya dan kengkawan german lain..
tepung roti?? ada jual kat sini, tp biasanye wholemeal dan siap yis dlm tu..
mmg prasan kalu kat kedai roti, banyak jual roti wholemeal dan bulat2 kecik2 keras2..
roti yg pesen msia mana ada..huhuhu..

smalam dah cuba pakai tepung gandum kod 550 (unt roti), buat resepi simple aje..
roti yogurt, cubaan ke-2 hahahaha...
lepas menguli dan memerap (1 jam 30 minit), doh tak naik sangat..
hahahah cuak weh..takpe takpe saya terai bentukkan aje..
tutup ngan plastik wrap, tutup lagi ngan kitchen towel, letak bekas roti tu dlm bekas air panas dan letak dlm oven yg tak ON..
ikut nasihat kak nieza finland...
biar..biar...biar....las2 3 jam baru naik cantik...hahahaha 3 JAM??
lepas ni sesapa yg lapa nak makan roti mmg sempat pengsan dolu la...hahahah
whatever la kan..janji roti saya naik cantik...
alhamdulillah legeeee....

ni la rupenye before bakar


lepas bakar huduh sket, yg ujung tuh tak bulat sangat pasal terkene plastik wrap hahaha...:P


time kasih banyak2 pada en husben atas idea cerdiknya, kak nieza dan kak izah daut atas nasihat dan kata2 semangat pada saya..jasamu dikenang muah2..:D

Monday, March 21, 2011

Belajar Bahasa German..BODY

assalamualaikum...

dah beberapa entri saya asik cerita pasal masak memasak aje kan..
so kita buat selingan la kejap..
lagipon blog saya ni tujuannye unt coretkan suka duka kami di perantauan..

mmm dah 8 bln kami di sini, so far izzah la paling maju antara kami semua...
alhamdulillah dia dah boleh bertutur dlm deutsch, walaupon tak 100% dia paham..
kengkadang bila saya tanya apa dia cakap ngan kengkawan, dia cakap x tau nak translate ke bahasa melayu..then mula la buat ayat yg 'izzah dah tak pandai cakap melayu!!' hahaha :P
cikgu di kindergarten pon impressed sangat2...
cuma cikgu dia kata vocab izzah kurang..
so ni la caranya saya tambahkan vocab dia..dan vocab saya jugek! hahahah

saya akan carik satu topik, contoh nye BODY (Badan Manusia)..
carik dlm deutsch apa dia mata, hidung dll, carik gambar dan belajar menyebut dengan betul..
alhamdulillah cara ni sangat berkesan pada saya dan izzah..mmg cepat hapal tau..:D
sampaikan arituh cikgu dia jumpa saya dan cerita, izzah buleh jawab dan tunjuk binatang versi deutsch..
so saya bgtau kami prektis camni kat umah dan dia PUJI saya..
wahh bangganye...
eh bukan bangga sbb dipuji, tapi sebab dia puji effort kami dan saya bangga sebab cara kami berhasil...heheheh





















en husben pon dah boleh bertutur sikit2 dlm deutsch..
dia la harapan kami kalu apa-apa hal...
izzah?? huhuhu bab-bab bercakap ngan stranger ni tetibe bertukar jadi pemalu plak..tensen tul
saya?? hahahaha...setakat basic boleh la, itupon cungap2..
kalu org tanye anak lelaki ke perempuan (biasa lea yg dikonpiuskan), umur berapa tahun (biasanye org x caye kalu ckp izzah dah sieben jahre - 7 tahun), anak nama ape, asal dr mana..hehehe tuh bule la..lelain fail...hahaha

Ikan Masak Singgang..


assalamualaikum..

semoga yang baik-baik aje kepada kita semua..

sebenanye ikan singgang ni dah lama rasa nak makan..
sbb lengkuas ada dijual kat sini, so kalu nampak lengkuas mmg dok pikir singgang aje le kan..
eh sebenanye singgang aje la satu2 nya masakan yg saya tau bila ckp pasal lengkuas ni..hahahhaa :P
dolu masa kecik2, kalu mak beli ikan aye (ikan tongkol) mesti dia masak singgang..
saya kene pegi mintak lengkuas kat blakang umah jiran..korek2 dlm tanah..hehehe

baru2 ni dapat beli ikan fresh dr Basken, selalunya ikan frozen aje yg penuh dlm esbox saya..
sbb selalunye (jarang pon huhu) kami pegi ari Sabtu, mmg ramai org so mmg taderk harapan nak makan ikan fresh..
bile dah ada ikan ni, apalagiiii...mulakan projek la hehehe..
so saje search resepi kat internet dan blog kawan2, tp pelik kebanyakan nye pakai kunyit..
terasa cam asam pedas rebus la plak..
so saya buat stail mak saya la (hahaha ye ke sebenanye main bantai aje, asal kaler putih..)
pada otai2 masak, mahap kalu tersalah bahan-bahan ye..heheheh

IKAN MASAK SINGGANG
- by hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol - saya pakai ikan apa tah tatau nama hahaha...
1/2 biji bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - diketuk
2 inci lengkuas - potong
2 ulas cili api
1 keping asam keping saiz sederhana
Air

Cara-cara
1) Ikan dibersihkan dan ditoskan
2) Lebur semua bahan dalam periuk, kuah tuh agak2 la..
3) Perasakan dengan garam dan gula, kemudian renehkan. lagi lama lagi bes..

Sunday, March 20, 2011

Western Lagi..


assalamualaikum...

Macaroni ni kami pulun masa brekpes tadi..
sebenanyer dulu saya mmg x minat macaroni, tatau la kenapa..
bila sampai sini, selain spegeti, macaroni ni antara makanan ruji org german, so mmg banyak la jual dan murah plak..
memula dolu mmg layan spegeti aje, kat Msia pon jarang makan sbb rasa cam mahal..tp bila dah lelama terasa boring plak..(hihihi)
so mula lah beralih pada macaroni, tambah plak test2 masak, syedap gak..
mula lah hobi baru mengumpul resepi macaroni dan men test test resepi..
alhamdulillah so far mmg puas ati ngan resepi2 dlm simpanan ni...hehehe
time kasih pada penyumbang resepi, sapa lagi kalu bukan kak hana yg kiut miut itu..(haha ikhlas ni kak..:P )dan pada kak nieza yg tak kurang kiutnye gak kerana men share resepi yg marbeles ini...
mmg rekemen sangat2...hihhi


PASTA SEAFOOD GRATIN
- asal dr Kak Hana@Hanamemories, dan di share oleh Kak Nieza Finland

Bahan-bahan
• 50g Pasta @ Macaroni
• Udang yang dibuang kulit - x bubuh
• Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - saya letak tuna dan sosej
• Cendawan butang - hiris2 - tarak
• Garam
• Lada hitam/lada sulah
• 1 sudu besar butter
• 1/4 bawang besar - cincang

Bahan Untuk White Sauce
• 1 cawan susu segar
• 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj (saya guna fresh milk je)
• 2 sudu makan butter
• 2 sudu besar tepung gandum
• 1/2 sk lada hitam
• 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2

Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
• Keju Mozarella parut

Cara-cara

Untuk membuat white sauce
1. Panaskan periuk. Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
2. Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
3. Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.

Untuk membuat makaroni/pasta
1. Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
2. Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
3. Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
4. Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
5. Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
6. Bakar suhu 180 selama 20-30 min atau hingga kekuningan.
7. Siap untuk dhidang.

pstt psstt..kak nieza amacam bes tak bercoti-coti?? hehehe

Friday, March 18, 2011

Peach Cheese Cake..


assalamualaikum..

selamat hari Jumaat semua..
semoga di penghulu hari ni kita semua sihat2 hendaknya..
mmm ati saya aje yg x bape sihat lagi..
tidur tak lena makan x kenyang dok mengenangkan roti yg tak jadi jadi ni..
sbb rasanye yg buat smalam tuh la tepung yg paling tepat skali..
yg saya ada beli ni, x digunakan lagi jenis wholemeal jugak upenye..
siap ade sonnenblumen kerne (biji bunga matahari lagi)...
lgpon banyak tepung roti kat sini siap ada hefe (yis) skali..
hahahaha...huhuhuhu..nak ketawa pon ada, nak nangis pon ada...

okehla jangan layan saye nye tensen ni...
takpe saya takkan putus asa..selagi tak menjadi selagi itulah hati saya tak senang..
dok rasa nak buuuaaatttt aje sampai la menjadi..
hahaha tak penah saya bersemangat camni..zaman bekerja dolu pon kalah...hahaha :P

las 2 days kot saya buat cis kek ni..
cisss...suka la lemak dlm badan saya dapat geng baru..
nasib baik peach tuh ala-ala masam sket so kira belen sket la kan...haahaha :P
en husben nye komen, syedap..tapi kalu cis kek cokelat lah dia sukeee...
hahaha nampak gaye mmg kene menuntut ngan ashrina gak ni...
chocolat cheese cake dia mmg superbbbb...:D


PEACH CHEESE CAKE
- sumber dari saudara azlirazali, di kongsi oleh Kak Nieza Finland..time kasih ye mmg sedap di tekak saya...hehehe

Bahan-bahan

Lapisan biskut
1 ½ cawan (210gm) biskut marie }kisar halus
1/2 cawan (100gm) mentega }dicairkan
1 sudu (15gm) makan gula kaster

Kek
2 paket (500gm) keju krim (cream cheese)
1/2 cawan (100gm) gula icing
3/4cawan (187.5ml) krim putar (whipping cream)
1 cawan(250ml) jus oren
3 sudu makan (45 gm)serbuk gelatin +1/2 cawan (125ml) air panas
2 ketul buah pic dalam tin } dadu/cincang halus - saya tambah jadi 4 ketul

Hiasan
3 ketul buah pic dalam tin } hiris dan aturkan atas kek
* Ni saya tambah
beberapa ketul buah pic dlm tin + sedikit gula - blend unt jadikan puree

Cara-penyediaan
1. Gaulkan lapisan biskut dan padatkan dalam acuan kek keju (springform) bersaiz 12/13 inci. Sejukkan sebentar dalam peti sejuk.
2. Untuk kek, pukul keju dan gula sehingga lembut.
3. Kemudian masukkan jus oren dan krim. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga sebati.
4. Bancuh gelatin dan air panas sehingga gelatin melarut dengan sekata. Kemudian masukkan dalam adunan keju dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah pic yang didadu dan kacau sebentar sahaja. Kemudian tuangkan atas lapisan biskut.
6. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga set / keras.
7. Keluarkan kek dengan meleretkan pisau panas di sekeliling tepi kek. Kemudian hiaskan hirisan buah pic atas kek. (Saya curahkan puree peach dulu, baru hiaskan..)

Thursday, March 17, 2011

Tensen Smalam..


assalamualaikum...

cedey nye la saya..dah 3 kali mencuba buat roti tapi tak berjaye jugak..
tatau apa yg salah lagi..
dah uli dlm makcik BM tuh ikut masa dia (sejam 30 min), bentukkan dan biarkan lagi..
tp x naik mana..
smalam unt cobaan kali ke3, kak nieza pesan, lepas bentukkan, perap dgn tutup ngan plestik cling, tutup lagi ngan kitchen towel, bawahnye letak air panas, dan simpan dlm kabinet (oven) bertutup...
pon dah buat...
3 jam saya biarkan, tp hasilnya naik lebih lambat dr Gary si siput citer Spongebob tuh...
uwaaaaaaaaaa......
jelesnye tgk org lain, pes time buat dah jadi..roti nye naik bagai di pam pam..:(
mm takpe takpe, selagi x menjadi saya akan coba abis2..
nak tukar tepung roti plak kot..
hadoii tepung roti sini dah la sumer dlm deutsch, then byk tul jenisnye saya pon fenin..
pes time dolu dah tersalah beli, terbeli wholemeal tuh..
kali ni rasa dah betul...
tensen gue weh....

p/s:dolu mufin pon sama, 3 kali cobaan baru nak berjaya..ah ah ah...

Wednesday, March 16, 2011

Meegi Goreng pon Sodap...


assalamualaikum..

ni entri makanan yg org kata tak bape berkhasiat kan..
so jgn le dibuat selalu..
tapi sapa la yg x suka meegi kan..
even izzah pon dah pandai jawab soklan saya 'nak makan ape ek arini?'..dengan jawapan 'meegi..!!'
lea coma pandai hangguk-hangguk kepala...hihihihihi
kat sini selalu makan meegi indon aje le..
tapi takleh lawan la rasa meegi Msia, ekspecially jenama Meegi tuh..
tapi dah x de nak buat camne kan, belasah aje le...heheheh :P

okehla layan ini resepii...

MEEGI GORENG
- by hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan
3 paket meegi - tak kisah jenama dan perisa apa
1/2 biji bawang besar - blend
2 biji bawang putih - blend
2 biji telur
sayur campur - optional
2 sudu sos tiram

Cara-cara
1) Rebus meegi dlm air mendidih, angkat dan ketepikan
2) Panaskan minyak, goreng telur cam nak buat scrambe egg tuh. Angkat dan ketepikan
3) Tumis bawang besar dan bawang putih blend sampai naik bau, kemudian masukkan sos tiram dan perencah meegi (saya pakai 2 paket perencah aje)
4) Masukkan sayur campur kalau mahu.
5) Masukkan meegi yg dah direbus tadi. Gaul sebati. Masukkan juga telur scrambe egg. Rasa la garam gula nya..Siap..

Daging Berempah Citrawarna..


assalamualaikum..

sambil mengupdate blog, sambil layan bola..
Real Madrid vs Olympique Lyon..
sebenanye saya tak minat sangat bola sepak ni..
tapi sbb Real Madrid ada Mesut özil pojaan ati saya...so wajib layan..hahaha
dolu masa sekolah menengah, zaman Beckam Manchester United, mmg giler-giler la..
lepas tuh x amek pusing ngan dunia bola sepak..
sampai la last year World Cup, tetibe terrminat ngan özil ni..sbb masa tuh dah tau nak dtg German, then dia main mmg bes kan, plus minat muke dia skali...hahahah :P
oh kiutnye özil dengan jersi deutschland ni..gegegegege


okehla saje je iklan pasal özil kejap..
sebenanye nak show daging berempah citrawarna ni..
sebab ape nama citrawarna, kene tanye puan empunya resepi, puan ros jintanmanis kite..hehehe
sedap, ada rasa rempah kari nye..leh buat lagi di lain kali..dan lagi..dan lagi..:)
lagipon kat umah ni banyak stok serbuk kari daging, so kene la pikirkan cara maksimum penggunaannya kan..hihihi

DAGING BEREMPAH CITRAWARNA
- sumber ros@jintanmanis..time kasih muah2 ye ros, aku tepek resepi kat sini plak..:)

Bahan-bahannya

350 gram daging boneless
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk kari daging
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar ( bahagi dua bahagian) satu bahagian dicincang halus, baki dihiris kasar.
4 inci halia ( separuh di hiris nipis, baki dicincang kasar)
1 keping kulit kayu manis
sedikit garam
1/2 biji lada benggala merah@ cili merah ( dihiris nipis)
sedikit kacang buncis@ kacang panjang( dipotong beberapa bahagian)
minyak untuk menumis

Cara-caranya

1. Potong daging nipis-nipis, jangan terlalu kecil, daging akan kecut apabila di rebus.

2.Kemudian rebus daging bersama beberapa hirisan halia yang dihiris kasar, lebih kurang setengah jam atau sehingga daging empuk.

3. Kemudian cincang atau tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan tumis sehingga naik bau, selepas itu masukkan kulit kayu manis, serbuk kunyit, serbuk kari dan daging yang siap direbus tadi. kacau sebati, jika terlalu kering, boleh masukkan sedikit air.

4. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, lada merah dan kacang buncis, sesuaikan rasa masukkan sedikit garam, kacau sebentar dan apabila bawang besar, lada merah dan kacang buncis agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan panas-panas. Selamat mencuba.

Tuesday, March 15, 2011

Salad Gulung yg Tak Bergulung..


assalamualaikum..

semalam saya saje mencuba-cuba resepi dr kak izah ni..
tapi standard la kan, pes time saya 'biasanya' tak bape menjadi...hahaha..
kengkadang x jadi dr segi rase, kengkadang dari segi rupe..
nak buat camne, saya ni dah kira pelajar tua..tuh susah sikit..hahahha

sesapa nak tgk versi yg cun x hengat sila la klik SINI; umah kak izah ye..
klik SINI pon bule, umah kak Hana..
versi umah saya, nak cun cam kakak-kakak otai ni, tah bile la..hehehe..
takpe la janji rasa syedap kan..gegegegege...
eh ke syedapkan ati sendrik?? hahaha :P

SALAD GULUNG
- sumber Kak Izah@Mufin Lover

Bebahannya:

Untuk kulit dadar:
2 biji telur-dikocok
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air

Bancuh tepung dengan air. Masukkan ke dalam telur yang dikocok dan gaul sebati. Goreng nipis hingga masak. Fungsi tepung jagung: telur dadar tidak akan koyak bila digulung.

Bahan salad:

daun salad
sosej di bakar
timun jepun
carrot
sos thousand island
tomato

semuanya dibersihkan dan dipotong memanjang. Letakkan ditengah2 dadar tadi dan gulungkan. Potong dan hidangkan.

Monday, March 14, 2011

Choco. Chips Raisins Muffin


assalamualaikum...

dah lama x memapin..so ahad lepas gerak gempur la di dapur..
igtkan nak makan brekpes, tp biasalah saya ni dah mcm kenderaan berat jalan di highway..
so brekpes la kami dlm kol 10 lebeh...
hahaha mintak ampun ye rakyat2 umah ni sekalian...
tapi hasilnya tak mengecewakan...mmg leh buat lagi dan lagi dan lagi..
time kasih pada pen share resepi, Anna Qawina..:)

CHOCO. CHIPS RAISINS MUFFIN
- sumber asal dari Food Institut Of Malaysia (FIM), Majalah SDK April 2007(Muffin Raisin), di share oleh Anna Qawina@Qaseh Azzahra

Bahan-bahan :

• 100 gm mentega
• 125 gm gula kastor
• 125 gm telur..lbh krg 2 bj telur saiz A
• 188 gm susu cair/ susu segar
• 250 gm tepung gandum
• 1 sdk serbuk penaik
• secubit garam halus
• 1 sdk esen vanila
• 30 gm kismis..Ana cincang kasar
• Choc.Chips secukupnya..optional

Cara-cara :

• Ayak tepung bersama serbuk penaik & garam halus, ketepikan
• Pukul gula bersama mentega sehingga betul2 kembang.
• Masukkan telur satu per satu bersama esen vanila, putar sebati.
• Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik & garam tadi berselang seli dengan susu segar/cair, buat sampai habis.
• Kacau rata, kemudian tambahkan kismis, putar sekejap.
• Masukkan choc.chips, gaul guna senduk bagi rata.
• Sudukan ke dalam mangkuk muffin 3/4 penuh.
• bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 165'C selama 15-20 minit @ sehingga masak..bergantung kpd oven masing2..

**Untuk buat corak kat atas muffin tu, ambil sedikit adunan, campurkan dengan sedikit emulco coklat, gaul sebati sehingga rata, sudukan sedikit ke atas adunan muffin yang warna plain tu, ambik lidi/chopstick, pusing2 ikut suka le..ala2 marble gitu..Saya campurkan dengan sos cokelat aje..males mode punye pasal gegegege

**Bila dah masak, tutup suis oven, biarkan muffin anda di dalamnya, buka sedikit pintu oven, lebih kurang dah suam2 bolehla keluarkan, ini nak bagi muffin yang naik cantik, merundum secara tiba-tiba..