Friday, September 27, 2013

Simple Crafts For Kids - Octopus & Penguin..

 
assalamualaikum...

Kraf kraf simple dan senang ni direquest oleh Izzah lepas tgk sorang kawan saya, Kak Asyie yang tunjuk kat fb dia.. time kasih kak asyie hehe...
ni lah contoh 'Aktiviti Keluarga' yang anak2 saya demand tau .. huhuhu... so layan je la... :P

buat dari bahan2 yang senang je..
untuk Sotong (Octopus) dan Penguin ni, antara bahan2 nya ialah:

1) Empty Toilet Paper Roll
2) Watercolor dan Berus
3) Gunting, Pensil, Gam dan seangkatan dengannya
4) Kertas Putih dan Kertas Warna
5) Kertas lembut untuk sumbat kat kepala binatang2 comel ni (tanak buat pon takpe)


Cara2 nya sangat simple...

1) Sumbat kepala binatang2 comel ni dulu supaya tak rompong kat atas dia, then gam
2) Warna keseluruhan Octopus dan Penguin ni dengan warna asas (merah dan hitam)
3) Sementara tunggu kering, boleh buat mata, kaki dan lain2 anggota badan dia hehehe...
4) Tampal di tempat yang sepatutnya dan lastly untuk Octopus, gunting bawah dia untuk membentuk kaki2 dia. Siap :D




8 comments:

  1. Replies
    1. hihihii nanti anum pon leh buat bila baby dah besar :D

      Delete
  2. Salam,
    Sgt cute dan kreatif. Bagus aktiviti macam ni kan, bebudak pun gembira

    ReplyDelete
  3. wah!!!menarik la siti….anis pun teruja nak buat (ni dok tgh tgk ur blog jugak)

    ReplyDelete
  4. hee sy x ade bakat buat bende macam ni... :D

    ReplyDelete