Sunday, October 20, 2013

Simple Crafts For Kids - Ulat Kiut...


assalamualaikum...

Ulat kiut2 pelbagai warna ni dibuat masa en husben pegi conference dolu..
dah kena tinggal kat umah, so berprojek kreatip la kami 3 beranak..hehehe :P

satu untuk izzah n satu untuk lea..
comel tak? gegegegege....

Bahan-bahan untuk buat Caterpillar ni senang je nak dapat..

1) Egg carton / Kotak bekas telur yang dah kosong
2) Pipe-cleaners (tak tahu dalam Bahasa Melayu apa benda ni) *rujuk gamba di bawah ye :)
3) Watercolor dan Berus
4) Gunting, Pensil, Gam dan seangkatan dengannya
5) Kertas putih untuk buat mata ulat


Cara-cara

1) Potong bekas telur ni satu2. Warnakan ikut kesukaan
2) Buat lubang di belakang bekas telur yang dah siap diwarnakan ni. Cucuk pipe-cleaners ni untuk menyambungkannya
3) Buat mata dari kertas putih dan hidung tu kami buat dari bekas telur tu (warnakan hitam). Tampal guna gam. Siap :D


9 comments:

  1. cutelah! cuba tunjuk betul2 cemana ropenyer pipe-cleaners tu.. kalu guna straw, ok tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sari: hehe saya dah update gamba pipe cleaners tu :)

      Delete
  2. waaa comey
    hihi xde budak2 kt umah xtau nk wt utk sape

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe takpe nanti dah ada anak leh buat.. :D

      Delete
  3. kreatifnya.. comel.. happy bebudak dapat beraktiviti begini kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu rai.. sengeh budak2 kalau dapat main cat2 gini hehehe

      Delete
  4. Assalamualaikum Puan Siti.... Waa kreatif betul org Jerman ni ya..! Tlg updatekan saya sikit hal Jerman ya. Saya baru emailkan soalannya.. Danken.

    ReplyDelete
  5. dan2 si Anis ni nak buat suruh beli pipe cleaners tu. oh no2, skrg dah nak exam, tg cuti baru blh proceed. brg2 semua senang dpt.

    ReplyDelete