Wednesday, November 20, 2013

Biskut Senyum yang Tak Senyum.. :)

 
assalamualaikum...

projek cuti sekolah Autumn harituh dengan budak2..
Smiley Face Cookies tapi yang versi kami tak berjaya senyum hahaha...lawak2
tapi apapon budak2 berdua ni seronok dan puas hati.. alhamdulillah :)

saya ambik resepi dari Youtube, How To Make Smiley Face Cookies..
siap ditunjukkan step by step camne nak buat..
cuma versi kami selain tak senyum, muka dari bulat jadi 4 segi hihihi...

SMILEY FACE COOKIES
- How To Make Smiley Face Cookies (Youtube)

Ingredients
1 cup unsalted butter - softened
1/2 cup sugar
1 tsp pure vanilla extract
1/4 tsp salt
2 3/4 cup flour -sifted
2 1/2 tbs cocoa powder

Methods
1) In an electronic mixing bowl, cream butter and sugar until well blended and fluffy.
2) Add vanila extract and salt.
3) On low speed, gradually add the flour of bowl. The dough will be loose and crumbly.
4) Lightly knead dough just until texture is even.
5) Divide dough into 3 portions:

1/3 - Chocolate dough (for eyes, nose & lip)
Sprinkle cocoa powder over the 1/3 portion. Knead until cocoa has been fully incorporated.

2/3 - (for face)
Keep back in the mixing bowl

Tips:
- If dough is too soft, wrap in plastic and chill in the Freezer (5-10 min) or in the Fridge (10-20 min)

For the process to built a cookies face, please watch THIS :)

Hasil lebihan doh coklat dan krim tu.. huhuhu dah ala ala Angry Bird pon iye kami nengok :P


actually rasa cookies ni biasa biasa je.. cuma menarik sbb ada smiley face tu kan.. budak2 pon seronok nak tolong buat dan tolong makan.. hihihi.. cuma nak buat tu mmg agak leceh la skit tp asalkan anak2 eppi, emaknya pon eppi sama.. hihihihi :D

3 comments:

  1. hahahaha...kiut gila..takpe..next batch boleh improve.. anak2 saya pun suka mintak cookies..tapi oven pulak tgh cedera..

    ReplyDelete
  2. nak kena rajin betul baru leh wat biskut smiley ni kan...

    ReplyDelete
  3. Jd mak2 d perantauan mmg la kena rajin buat cookies kan? Rajinnya buat smiley gitu, klu saya buat yg plain nnti corak2 kan aje dgn coklat hihihi.

    ReplyDelete