Thursday, June 14, 2012

Strawberry Cheesecake Cupcake


assalamualaikum...

lama tak mengepost entri masak2 kan...
takpe la, saya pon bukan terer bab masak ni, kebanyakan resepi yg saya share pon, resepi orang lain. tak sampai tahap lagi nak mencipta2 ni hehehe...:P
lagipon kengkawan blogger saya ramai yg tahap otai2 kan..biasanya resepi yg banyak saya follow adalah dari Ros Jintanmanis, Kak Izah Muffin Lover, Kak Nor Secubit Garam, Kak Nieza Finland, Kak Hana Memories..
kesemua ni saya kenal secara personal (acecece ayat, macam kamceng sangat iye hihihi)...
walaupon tak sampai tahap geng tp adalah add di fb dan borak2..apapon teringin sangat nak jumpe Kak Izah, Kak Nor dan Kak Nieza, sbb derang ni memang tak lokek ilmu masak2 ni...hehehehe
yg 2 orang otai lagi tu, Ros mmg kawan lama saya dan Kak Hana lak jiran umah di Kuantan, so senang kan..apa2 hal roger aje..hehehe :P
tp selain tu, link2 yg saya letak di tepi tu pon saya selalu jugak refer, paling tidak pon cuci mata aje..ekekekeke...


tapi entri kali ni saya copy dr adik undergrad di sini, Nabil. dia ni boleh tahan gelemer jugak tau..sbb penah saya letak gamba kami gather2 dan ada kawan blogger tegur, itu Nabil ke? wah wah sungguh maju adikku ini...hihihihi...
dan dia pon copy dari The Hummingbird Bakery, apapon time kasih atas keduanya..izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek..:)
bab deco cupcake ni saya serah pada askar 2 orang ni, izzah n lea..seronok sungguh derang bila emak dia kasik can main dengan bijik2 tu..hehehe

Strawberry Cheesecake Cupcake
-  by TheHummingbird Bakery Cupcakes and Muffins, Recipe text ©Tarek Malouf & TheHummingbird Bakers
dan Nabil Aizat


Ingredients and Steps
This recipe will get you about 24 cupcakes

240g/ 2 cups of all-purpose flour
280g/ 1 1/2 cups sugar
3 teaspoons baking powder
a pinch of salt
80g/ 6 tablespoons unsalted butter, at room temperature
240ml/ 1 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
2 large eggs, at room temperature
12 large strawberries, chopped into small pieces

  • In a large bowl, mix together flour, sugar, baking powder, salt and butter using an electric mixer on slow speed until everything is well-combined and you get a sandy-like consistency
  • Pour in milk and vanilla extract.Beat at medium speed until all the ingredients are well-combined.
  • Add eggs and beat well for a few minutes.
  • Now the cupcake batter is ready

For the cupcake base (optional)
The original recipe didn't mention about making a base but I read about it on a blog and I personally think that having a base is better to support the strawberries that'll melt when it's baked. 

125g of digestive/graham biscuit
3 tablespoons of melted butter

  • Mix both of the ingredients together to make the base.
  • Place about 1 1/2 teaspoon of the butter-crumb mixture at the bottom of each cupcake case. 
  • Make sure you flatten out the crumbs for an even base.
  • Bake in a preheated oven(170 C) for 5 minutes.
  • Divide the chopped strawberries between the paper cases. Don't put too many strawberries in the cupcakes as it'll get soggy due to the amount of water in strawberries.
  • Pour the mixture into the paper case about 2/3 full
  • Bake in a preheated oven (170 Celcius) for 20- 25 minutes.You can check by inserting a skewer in the centre.It should come out clean.
  • After removing the cupcakes from the oven, leave them to cool slightly.Then remove the cupcakes from the pan to let them cool completely on a wire rack.

For the Cream Cheese Frosting ( Enough for 24 cupcakes)

500g/4 cups of icing sugar, sifted ( Reduce the icing sugar if you find it too sweet) *saya cuma guna half dr resepi, itupon dah manis
100g/6 tablespoons of unsalted butter
250g of cream cheese, cold

  • Beat the icing sugar and butter on medium speed until the mixture combines and is well-mixed.
  • Add cream cheese all at once and beat until well mixed.Turn the mixer to a medium-high speed/
  • Beat the frosting until it is light and fluffy for about 5 minutes.
  • DO NOT OVERBEAT! As this will make the frosting to become runny.
  • When the cupcakes are cold, spoon the cream cheese frosting on top and decorate as you wish.I sprinkled the top with the digestive biscuit crumbs



16 comments:

  1. Thank you Kak Hajar sebab sudi try resipi tu ngan share link blog nabil sekali..terharu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2...meh meh akak lap air mata ekekeke

      Delete
  2. uishhh nama akak pun tersenarai juga ke? ishhh..jauh sgt nak sampai tahap sifu msk yg hebat tu Hajar..akak ni hebat berjalan mkn angin bolehla...hehe

    menarik cc tu...asal ada bau stroberi semua akak suka..sedapnya. bila nk rajin main mskx2 tak taula...ingat nak mendietkan diri sekejap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sifu makan angin pon iye..idola saya tu ekekkeke

      Delete
  3. uishh cantik nyer.. nampak cam cupcake di kedai kek aje... mana dapat paper cup tu? dari m'sia ke? bole la try resipi ni, sabtu ni i pulak nak pegi petik stoberi, mesti nnt smpai tatau ape nak buat nan stoberi yg melimpah ruah hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh nak pegi petik strawberi ek....bagus2 jadi buruh semuanya kan..senyum tokey ladang hihihihi

      Delete
  4. syedap tuuu.... hajar..berkenan ngn pinggan ikan tu jugak...ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. fidzah, pinggan 2nd hen aje..beli 50 sen hihihihi

      Delete
  5. rasa mcm kenai jer yg comment nabil ker?? hahaha DUSH
    oishii sou...la ni suka plak buat CC taw

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yg mengomen sebegitu ialah adik comel ijah temo temo la..ekekeke

      Delete
  6. bestnya!! haishh agak kemalasan nk buat cupcakes heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeppp heeepppp mana leh malas...ekekeke :P

      Delete
  7. tak pernah lg buat cupcakes nih.. tapi mmg mabeles ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe betul..cuma banyak step la deena..takleh main lebur je..hehe

      Delete
  8. suka tengok coklat tu, kalerful! eh coklat ke biskut tu?

    ReplyDelete
  9. nak cuba jugak la resepi cupcake ni..thanks for sharing :)

    ReplyDelete