Monday, June 11, 2012

Pflücken sie selbst!! Strawberi..:D

assalamualaikum...

entri kali ni saya nak berkongsi pengalaman bersama rakan2 memetik strawberi, musim yg kami satu famili tunggu2 setiap tahun..hehehe

spt tahun lepas, port utama ialah di Auf de Höhe, Bottrop..
kalau berkereta dr Duisburg dlm 30 min je, tp kalau naik public transport, paling cepat 1 jam dan paling lambat berejam2 (tren+bas+bas) ..huhuhu



strawberi bergelimpangan..


strawberi pelik2 pon ada..subhanallah..


ada 2 sesi memetik unt ari tu, satu sesi tghari kami satu famili dengan kengkawan dr Bonn dan Koblenz, famili Shahmi dan famili Kak Arifah..sangat gigih mereka mereka ini travel 5 jam hanya unt memetik bersama kami...balik ari plak tu..huhuhu



kawan2 kami dah tenggelam dalam dunia masing2...hehehehe







siap piknik tepi ladang..seronok betul



hasil unt bawak balik ke Koblenz dan Bonn..sekotak ni dekat nak abis dimakan oleh anak2 Kak Pah..tensen dia huhuhu...


dan satu lagi sesi petang kami bersama2 warga Duisburg, Essen, Gelsen..


dengan kata lain, muka kami ber4 aje sepanjang hari itu di ladang itu...hahahahahaha

dan las week secara tak sengaja kami terserempak dengan satu lagi ladang, Dümptener Bauernhof, Mülheim Dümpten...
lokasi yg lebih strategik sbb lebih dekat dengan Duisburg dan lebih senang access guna public transport..




tp nak masuk ni kena bayar €2 (dewasa) dan €1 (budak)..dia kasik bekas unt kita bawak balik free sama nilai dengan entrance fees..contohnya kami aritu masuk kena €6, so dapat bekas besar unt kutip strawberi bernilai €6 jugak..kalau terlebih petik, kena bayar extra..kalau kurang, kita yg rugi..hehehehehe :P

peminat tegar..heheheh


actually musim ni tak abis lagi, insyaAllah sampai ujung July so en tokey ladang, silalah jgn blacklist muka kami...hahahah:P

25 comments:

  1. Bestnya jar..ko lama lg ke dok sana?

    ReplyDelete
  2. wow! best gila boleh petik strawbery kat ladang.. wuwuwuw..
    oh, hai! singgah sini.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mmg bes..sekali sekala dapat experience jdi buruh kasar..hehehe

      Delete
  3. Berbelit lidah nk menyebut bhsa org sana
    Mcm baru bljq mengeja jer bunyi nyer ngeeee
    Sini dh musim cherry hikhik
    Baking pun deco semua cherry ngeeee (。-_-。)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah kengkadang mmg complicated sket..apapon enjoooyyy...hihihihi..bes nye ceri tukar ngan strawberi la ek...

      Delete
  4. huwaaaaaaa tersangat jelessssss... apa kata tuko dgn horlick sebotol! aci tak?? muekekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha boleh...aci aje..horlick lawan strawberi...hik hik hik

      Delete
  5. Anisz..hehe aku ingt kuar nama aku..kenal x ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kuar la nama ko...hahah mesti la kenal..satu group 24...ekekke

      Delete
  6. best nye...sini dah takde stoberi...tunggu ujung tahun baru ada balik...hwaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo jepun ujung taun ek..takpe2 sabar menanti..hehehe

      Delete
  7. Salam Siti,
    Seronok tengok, akak jadi macam jakun la pulak. SElalu nak tinggal komen tp selalu juga tersangkut, sedihnya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak wattie..ye ke sangkut, kenapa ek? btw time kasih sbb sudi jenjalan sini...hehehehhe

      Delete
  8. wowwiee bestnya!! gemuk2 plak tu strawberry dia..hihi
    kami pon hrp dpt picking lg la..nk cr kt area London ni je..thn lps pg spi Bristol huhu jauh..nway enjoy!;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa betul mmg gumuks strawberi dia..mmg menggiurkan..ekekek..carik2 jgn tak carik..kita serbu ladang...bukan senang nak dapatkan..hehhee

      Delete
  9. Semangat kak hajar ngan abang zahim survey tempat...nanti boleh gi lagi kalau jumpa tempat yang best dan senang nak gi naik public transport..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi tak sengaja terjumpa..apalagi serrrbuuu..hihihi

      Delete
  10. murah! kat nihon mahal betul nak masuk kebun dia. dah la limit time. enjoy puas2 kat sana! ;D
    *haah sini dah masuk musim sakuranbo (ceri). boleh mkn puas2 skrg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh kak as kita tukar strawberi ngan ceri nak? hihihi

      Delete
  11. adoi..terliur tgk strawberry tu...gemok2.geram tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gemuk2..warna pon mengancam kan hehe

      Delete
  12. tu dia buah stroberi sana montokx2..kat sini yg versi comelx2 tapi merah mcm bubuh pewarna dan manis..tak sama mcm yg import punya. akak kalau ke ladang selalu petik bykx2.last year sampai 6kg sekali petik. kami masuk tak kena duit cuma blk tu kena timbang buah ikut harga berat buah jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo samalah kak nieza dengan ladang 1st ni..seronok kan melepak di ladang strawberi hehehe

      Delete
  13. salam, puan.. sy dan suami akn ke germany pada bulan sept dan akan menginap di karlsruhe.sy kesana ats tuntutan kerja dan akn menginap di sana selama 3 minggu..sy perlukan sedikit nasihat apabila sampai di sana nanti..seperti tempat2 makan dan tempat2 yang menarik utk melawat dan kemudahan2 di sana.. harap puan sudi membantu.

    wan_ie89@yahoo.com ini email sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih atas komen..saya dah reply ke email saudari. selamat datang ke deutschland..hehe

      Delete