Thursday, June 7, 2012

Puding Permata..


assalamualaikum...


pertamanya nak cakap taktau zaman melayu melaka mana tah saya buat puding ni..
tapi dah penah buat beberapa kali..since tepung kastard aritu saya hangkut 1 kg dari msia..
dan baru2 ni masa senior balik for good ke msia, dia ada mewariskan tepung kastard dia yg tak abis digunakan...hehehe..
tp apapon alhamdulillah kat bandar sebelah (oberhausen) ada jual tepung kastard ni, makanya saya tanpa mencatu menggunakannya..ekekke
(adat di perantauan, kalau barang tu susah nak dapat, cthnya kicap kipas udang, haruslah menggunakan secara sangat berhemah huhuhu)

okehlah, saya copy resepi puding ni dr kakak kesayangan saya Kak Izah Daut (huk huk kak ijah u sayang i tak)..dan resepi asal dr Kak Rossitam @ MyResepi...
both of u terima kasih banyak2...izinkan saya share di sini plak ek...:)


PUDING PERMATA
- sumber  Kak Rossitam @ MyResepi, dan di share oleh Kak Izah Muffin Lover


Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )

** Bahan untuk agar-agar :
300ml air
200ml susu cair (saya guna susu segar)
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar serbuk agar-agar

** Bahan untuk kastad :
500ml air
400ml susu cair / susu segar
250gm gula pasir
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu besar air

Cara-cara

** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.


6 comments:

  1. Salam.
    Sedapnya..Tapi, malas nak buat. Kalau ada orang buatkan mesti lagi sedap.

    ReplyDelete
  2. hwaaa...tekak terasa dahaga...sedapnya kalo dpt mkn puding permata...

    ReplyDelete
  3. aduhai ...sedapnya kalau dpt mkn free...^^
    nak buat malas plak...kihkih

    ReplyDelete
  4. oishii sou
    sedap makan masa weather hangat mcm skrng ni
    sejuk anak tekak gituew...
    simple but sedap khen

    ReplyDelete
  5. sedap...sesuai dimakan musim panas skrg ni...bahagia klau dpt msuk ke tekak ni..

    ReplyDelete
  6. bestnyer mengiurkan betul puding ni...best gak ni kalo dijadikan menu buka puasa...

    ReplyDelete