Thursday, July 5, 2012

Puding Santan dan Susu Strawberry..

assalamualaikum....

time kasih atas respon semua unt entri Apartment Tour tu..
mmm sebenanye before datang German lagi saya mmg suka baca blog orang, tambah2 yg diperantauan tu dok cerita pasal stail hidup, makanan, suka duka hidup kat negara tu..
so walaupon saya tak dapat pegi, atleast tahu jugak kan sikit sebanyak..hehehe

then bila saya dapat kesempatan hidup di sini, saya suka nak share, tambah2 benda yg lain or takde di Msia..kadang2 selit pasal masak2, kadang2 pasal jalan2, kadang2 info jugak...
dan kadang2 kalau tabung dah penuh dan dapat melancong ke tempat lain, kalau ada kenal kengkawan Msian di situ, mmg kami prefer tido di umah derang dr hotel, mmg la kalau ikutkan di hotel lagi selesa tp dengan cara tu lah kami dapat tukar2 info pasal tempat mereka dan berkenalan dengan lebih rapat..(ayat karangan :P)

okehla sebenanye takde topik nak citer pasal entri masak kali ni..
bagi penggemar santan rasanya resepi ni patut dicuba sbb mmg ada kelainan..
bagi saya kurang skitlah huhuhu...
takpelah musim strawberi pon dah abis di sini, las week kami pegi pon mmg kena korek celah2 pokok..huhuh...semoga panjang umur dapat jumpa musim strawberi lagi next year insyaAllah...:)

puding ni asalnya perasa pandan, resepi asal dr Gert (takde link plak), tapi saya copy dr Kak Nieza yg telah tukarkan pada puding strawbery (kalau tak silap)...

time kasih pada semua, izinkan saya tepek2 di sni plak ek...hehehhe


PUDING SANTAN & SUSU STRAWBERRY
- adaptasi dr resepi Puding Pandan oleh Gert, dishare oleh Kak Nieza


Bahan :
·         600 ml air
·         120 gram gula pasir
·         10 gram serbuk agar agar
·         300 ml susu segar
·         300 ml santan
·         beberapa titik esen strawberry/ pewarna merah atau pink *saya blend strawberry jugak

Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk agar2, air dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
  3. Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen strawberry dan pewarna merah/pink, selebihnya biarkan warna asal. *saya blend strawberry jugak
  4. Tuang adunan strawberry kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer. *saya letak bahagian putih dulu, baru bahagian merah
  5. Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding strawberry tadi .
  6. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan ketika sejuk.
  7. **Sementara menunggu adunan strawberry beku di dalam acuan, adunan putih/asal akan kelihatan sedikit beku, jadi panaskan di atas api kecil dan kacau sebati...setelah adunan strawberry beku,bolehlah tuang adunan putih/asal ke atas permukaan adunan strawberry tadi. Selamat mencuba

4 comments:

  1. nanti dah balik mesia, cuba mai CH ni pulak, buleh tido umah cheq sue... :)

    ReplyDelete
  2. Hajar...cantiknye puding stoberi tuuuu....kat rumah ni serbuk agar2 ngn agar2 jenis tali tuuu banyaaaak sangat... sumer tak suke makan mende lembek2 cenggini kecuali saya...peminat no.1...tgk kat blog orang memang laaa meleleh ayaq liuq tapi nak buat kang kena makan sorang2 lak...huhuhu...bak mai sepinggan...ehehehe

    ReplyDelete
  3. sedapnye...kalau dpt mkn sejuk2 dlm freezer...urmmmmm..hihi

    ReplyDelete
  4. errmm...best2..tiap kali kesini mesti kecur liur...nanti nak try la..

    ReplyDelete