assalamualaikum...
nak share satu resepi kek / cupcake yang bes di tekak kami dan cikgu2 kindergarten lea...
actually cupcake ni saya buat untuk hantar ke kindergarten untuk lea celebrate ngan kengkawan dia masa besday dia haritu..
biasanya cikgu2 tadika dia prefer cupcake / muffin dari kek seketul tu, sbb lagi senang nak handle budak2 makan...
btw kek ni guna buttermilk, so hasilnya mmg moist dan berbeza dengan kek yang tak pakai buttermilk..
time kasih pada Kak Azie Kitchen atas resepi yang marbeles ni, izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek... :)
BEST MOIST CHOCOLATE CAKE EVER
- dari Azie Kitchen
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sk vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sk vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang
150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
Lenser loyang 9x13" dengan minyak dan tabur dengan
sedikit tepung. Saya guna 10x10. Atau lapik loyang kek dengan kertas
kalis minyak.
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke
dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum
dimasukkan air panas atau air nescafe panas. Putar sehingga adunan
sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau
sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Untuk frosting kat atas cupcake tu, saya pakai resepi oleh Our Best Bites, yang dishare oleh Liza Frankfurt.. danke both of u.. bes jugak frosting ni, leh buat lain kali heheheh...
deco ni hasil keras tangan kami 4 beranak.. abis dengan en husben pon turun padang sbb ketua chep dah takde idea nak buat design apa.. hihihihi
CUPCAKE FROSTING & FILLING
- resepi asal Our Best Bites (English version dan gambar step by step), diterjemahkan kepada Bahasa Melayu Kedah oleh Liza Frankfurt :P
Bahan²
:
- 6 sb tepung
- 1 cawan susu segar
- 1 cawan @ 1/2 butter
- 1 cawan gula ( blh kurangkan )
- 1 sk essen vanilla @ perasa apa²
- color - kalau nak
Cara² :
- Campur n kacau tepung + susu - hilang ketul² tepung
- Panaskan pan n panaskan tepung + susu smp jadi mcm doh lembik - always kacau
- Masukkan doh dalam fridge - letak kat luar pon tak pa.. asalkan bila nak guna dia betul² dah sejuk
- Guna mixer utk pukul butter + gula smp putih..
- Masukkan doh tepung + susu td dan pukul lg... + essen vanilla + color
- Pukul 5-7minit (lebih pon takpa) smp adunan lembut dan cantik - check dengan tenyeh kat 2 jari.. kalau tak rasa gula, means dah ok
- kaut tepi² mangkuk, so that semua gaul sebati n gula hancur
- then blh deco cake or cupcakes.... (i masukkan dlm fridge sat then br guna...)
hahaha..saya nak cuba lah.. teruja sbb guna buttermilk tu.. menarik.. menarik..
ReplyDeleteSedapnye....
ReplyDeleteHiihiii...
ReplyDeleteBitte schön... Happy belated birthday, lea...
Btw, ceq oghang penang... :)
bunyi ump ump tu menggoda sungguh, hahaha
ReplyDeletecomelnyee.rasa nak ngap satu hihi
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteakak suka tengok cuppies ni, cute sangat