Thursday, November 17, 2011
Donut Labu..
Assalamualaikum...
masih ingat citer saya di Kaiserslautern yg dapat labu percuma sempena pertandingan labu terbesar tu?
masa tu ambik seketul je, sbb mengenangkan takut membazir (tetiba jadi baik hehehe) dan tekak pon tak de la craving labu (hahaha ayat) ditambah faktor tak tau rasa labu yg besar tu camne (sbb ngeri besar sangat)..
sebenanye before tuh baru beli labu, tp malangnya tak bape sedap..
bila rebus, mcm tak serap dek air dan rasa pon pelik skit..
itu yg jadi teragak2 nak ambil berketul2..rupanye sedap plak labu tuh..ceh ceh dan ceh...
betul la kata orang, yg pree tuh la yg biasanye sedap kan..hihihi :P
jadi Donut Labu di bawah ini sudah ku lupa menggunakan labu yg mana satu..
asal resepi Donut Kentang tp sesuka ati aje ku menderhaka..ampun ye Ros..hihihi
sedap2..dah byk kali buat pon cuma tak penah letak resepi...so izinkan aku tepek2 resepi ko di sini ye Ros..:D
DONUT LABU (asalnya DONUT KENTANG)
- sumber Ros JintanManis
Bahan-bahannya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil) *saya tukar dengan labu
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ni org ke3 buat n3 berkaitan donut
ReplyDeletenyapa patik terlalu pemalas skrng ni
if ai rajin mesti badan jadi BAMOK plak sebab asyik mkn jer...*hentak kaki*
ayu: hahaha ye ke..sabaaa aje la ek...saya pon kalau takde makcik BM tuh maleh gak nak layan hihihi
ReplyDeletemenarik tul donut ni hajar..akak ni kalau mkn labu berangin jer satu bdn tapi kalau ada dpn mata tu belasah ju...ekeke
ReplyDeletedh lama x buat donut.huhuuu
ReplyDelete