Monday, November 21, 2011
Roti Macam Beli Kat Kedai...
Assalamualaikum...
roti ni besar maknanya pada saya..
macam tak percaya saya berjaya buat roti yg selalunya saya just beli aje dr pasaraya..
memang sangat puas hati, sbb roti ni lembut dan manis, leh makan gitu aje..
budak2 umah ni (dan emaknya jugak hik hik hik) pulun memang tak hengat masa roti ni panas2 lagi..
dalam pada saya tersenyum2 sumbing bangga dgn diri sendiri, terselit rasa sayu bila mengenangkan emak yg suka makan masakan panas2 contohnya kek..
betapa bermakna nya kalau saat2 ini dapat saya kongsikan bersama beliau..
mesti dia senyum gembira dapat makan roti lembut yg panas2..
terasa nak terbang balik ke Msia saat itu jugak, tp nak buat camne tempat saya di sisi suami, walaupon tempat suami di lab...huhuhuhu
maaflah ter jiwangs plak sejuk2 camni..:P
apapun time kasih banyak2 pada Kak Fida MyResepi atas resepi yg sangat mudah dan gerenti puas hati ni..
sebenanye resepi ni unt buat bun kecik2 yg ada inti tapi saya sumbat aje dlm loaf panjang unt jadikan roti seketul besar tu dan saya buat 1/2 adunan aje..hehehe
izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek..
ROTI DOH ASAS
- sumber Kak Fida MyResepi, dan di share oleh Ila Che Su..
Bahan-bahan :
600 g tepung roti ( 5 cawan rata) *cheq sue campur dengan wholemeal flour, saya pakai tepung roti plain aje
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 sk rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera
1 biji telur
250 ml air
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
*cheq sue tambah 3 sb madu
Cara-cara
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
Cara saya: saya pakai Bread Maker dan bila siap, tumbuk2 unt buang angin. Rehatkan 8 min camtu, kemudian uli dan bentukkan seketul besar, isi dlm loaf yg di alas baking paper.
Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mak suka panas-panas...
ReplyDeletekalau dah sejuk mak tak minat..
kak anie: huhu tuh la..igt lagi kalau buat kek, yg panas2 aje dia makan...kalau roti plak nak gardenia aje sbb lembut huhuhu
ReplyDeletewah bestnye...nabil x reti sangat buat roti ni.. :)
ReplyDeletenabil: hehe akak dulu memula fail jugak. tp yg ni dia ada bgtau step unt guna mixer aje, so igt next time nak terai guna mixer la plak..hehe
ReplyDeleteai pow lama x meroti
ReplyDeletenak buat malas sbb kat dapur weols sejuk giler ngeeee
wah, dah sampai german roti ni ya... memang sedap kan time panas2 tu... istimewa sgt adunan ni sebab boleh buat macam2 jenis roti... pasni tak membeli dah la ya... "_"
ReplyDeleteayu: tuh la skarang dah sejuk asik nak dok bawah selimut aje kejenye hehehe
ReplyDeleteche sue: tuh la jauh merantau roti ni hehe..insyaAllah lepas ni tak yah beli lagi dah..time kasih kak sbb share :)
ReplyDeletewah nampak menarik dan gebus rotinya. boleh cuba ni. meh tukar ngan mexican bun. :D
ReplyDeleteperghh gebus gebas roti ni hajar....jom tukar ngan roti akak lak...mood meroti jer yer...hehe
ReplyDeleteasmara: wah mexican bun...nak nak..hehe
ReplyDeletekak nieza: hihihi kalau akak nye homemade apa2 pon gerenti saya tadah tangan kak..hihihi
ReplyDelete