Tuesday, January 3, 2012
Puding Kastard Berkuah..
assalamualaikum...
pembuka entri di tahun baru...semoga Catatan Dari Deutschland akan terus mengabadikan kenangan saya dan keluarga di bumi German ini...
blog yg menjadi catatan pengalaman saya, unt saya kongsikan pada semua..
baik entri masak-masak, atau entri info saya, harapnya kita semua mendapat sesuatu darinya..:)
puding kastard ni sangat bes..
saya buat separuh aje dari resepi di bawah kerana tepung kastard dah 'limited edition'..hehehe
lagipon hasilnya ngam ngam la unt kami 4 beranak..
time kasih Missima @ MyResepi as pencipta asal resepi ni, dan Kak Cek @ Kitchen is My World atas tukang olah dan tukang share..izinkan saya tepek2 di sini plak ek..:)
PUDING KASTARD BERKUAH
- by Missima @ MyResepi dan Kak Cek @ Kitchen is My World
BAHAN-BAHAN A - Kastard
• 1 cawan tepung kastard
• 1/2 sudu kecil garam
• 5 cawan air
• 2 - 3 sudu besar susu pekat
• 2 - 3 sudu besar gula pasir
BAHAN-BAHAN B - Kuah Kastard
• 1 tin susu cair IDEAL *saya pakai susu cair tp dlm kotak (bkn susu segar), sbb yg dlm tin regenye lebih mahal hehe
• 1 tin air *saya guna kotak susu cair sbg sukatan
• 4 sudu besar gula dan 4 sudu besar susu pekat *terpulang pada citarasa memasing ya
• 1 biji kuning telur *kak cek tak letak, saya pon sama
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2 sudu besar tepung kastard *campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air
BAHAN-BAHAN C - Hiasan
• Fruit Cocktail @ Nata De CoCo @ apa saje buah2an dalam tin yang disukai...
* saya pakai buah segar kiwi dan koktel peach
CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
A. Kastard
• Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
• Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
• Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
• Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
• Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
• Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....*saya pakai mould yg dibasahkan sedikit air
• Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...
B. Kuah Kastard
• Masukkan sume bahan kedalam periuk...
• Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit....siap dah ...tutupkan api....
C. Hiasan Puding
• Letakkanlah bahan2 hiasan didalam puding yang dihidangkan bersama kuah kastard.. jika suka boleh juga dicampurkan dengan air jus buahan2 dalam tin yang digunakan....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalamualaikum hajarr..
ReplyDeleteakak suka puding gini. tapikan kalau guna susu kotak sedap lemak jugak ye. alahai tingat pulak puding raja.. hmm dap nyaa
waalaikumussalam kak izah..
ReplyDeletemm sini susu cair tuh ada dlm bentuk kotak..lagi murah dr yg dlm tin...rasanye sama je kot..hehehe
puding pulak. alahai banyaknya resepi yang nak dicuba ni
ReplyDeleteHajar, feveret sy ni!! Sedapnya!! Terliur sy tau! Huhu
ReplyDeleteNi yg terus nk buat jgk ni hihi
sedapnya puding..akak pun suka mkn tapi buat jer tak rajinnya..hehe
ReplyDeleterep:
ya hajar selalu lunch memang jarang akak mkn nasi dan jarang juga akak msk nasi tapi mkn benda lain pun bdn naik juga.
kak sam: hehe puding time sejuk2 ni sedap jugak kak..hihihi
ReplyDeleteizu:sila sila..ooohh peberet ek..saya dulu tak biasa makan desert2 ni..dok sini baru nak blaja2..hehehe
ReplyDeletekak nieza: haha kalau bab suka makan, mmg semua suuukkkaaa kan kak? hehehe..tp saya ni lah harapan bangsa negara keluarga umah ni..so terpaksalah saya yg kene masak huhuhu
ReplyDeletehamboiii pepagi terjah sini di jamu ngan desert la plak....sedapnyer uols...rajin bikin
ReplyDelete