Wednesday, November 23, 2011

Hokkaido Milky Loaf..

008

assalamualaikum...

sejuk2 ni meh layan roti..bak kata Ros Jintanmanis, virus meroti dah menular pada semua..hehehe
kesian para makcik dan bibik BM kene kerja keras time sejuk2 ni kan..hihihi

cerita bab roti hokkaido ni, rasanya dah ramai yg cuba..
dan hasilnya memang bes..lembut cam kapas bak kata Kak Nor Secubit Garam..
berkat tunjuk ajar Ros dan Kak Nieza camne nak lipat / gulungkan roti ni, ni la hasilnya..time kasih byk2 pada kawan2 yg sudi share tips2..ros siap kasik gambar lagi di SINI..huhuhu time kasih Ros...caaayyyyaanngg ko muah2..

mmm ada sikit perbezaan dari Roti Doh Asas yg saya buat arituh..
yg tuh lebih manis (sesuai makan camtuh or cicah ngan air kopi panas) dan Hokkaido Milky Loaf ni lebih plain dan milky (sesuai kalau nak isi Nutella or butter)..apapon dedua memang da booommm dan time kasih pada pencipta resepi2 yg kretip ini...
izinkan saya share di sini plak ek..hihihi

hokkaido milky bun

HOKKAIDO MILKY LOAF
- sumber Angie's Recipes, di share oleh Wendy, Kak Nor dan Kak Nieza

Ingredient

• 540 gm Bread flour
• 60 gm Cake flour
• 10 gm instant yeast
• 30 gm Milk powder
• 80 gm Sugar
• 9 gm Salt
• 1 large Egg
• 250 gm Fresh milk
• 150 gm Whipping cream

Method:
1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

Nota: satu adunan ni leh dapat seketul bun besar dan 6 bun kecik2..so kalau isi rumah kecil boleh buat separuh adunan aje..:)

6 comments:

  1. wahh roti ni dah terbang sampai ke Germany dah...hehe tahniah hajar elok jer kejadiannya tu. bestkan hajar roti ni halus mulus gitu...akak suka terasa nk buat lagi jer nanti..:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Siti,
    Lembut dan cantik sangat kejadian roti Siti, akak nak rasa sekeping boleh

    ReplyDelete
  3. tue virus meroti di sana sini
    biler ntah nak smpi oyama ni ngeee

    ReplyDelete
  4. kak nieza: hehe sejuk2 pon cepat dia terbang kan kak..hihihi

    ReplyDelete
  5. kak wattie: waalaikumussalam kak..boleh boleh..tukar ngan ikan siakap akak la..kecur saya tengok hihihi

    ReplyDelete
  6. ayu: dulu masa i takde makcik BM tuh, memang i pandang je la kalau post pasal roti..uwaaaaa

    ReplyDelete