Wednesday, November 16, 2011

Nasik Buah Berangan & Ikan Keli Masak Lomak Cili Api..

nasi buah berangan
Assalamualaikum...

Sejak 2 menjak ni mode meng update ke laut semua..
Tak pasti plak laut mana, yg pasti tuan tanah ni dh lama tak jumpa laut huhu..

Nasik buah berangan ni pon dh tinggal sejarah, cuma saje nk publish jugak memandangkan dulu penah publish pasal ni kat SINI..
Cuma masa tu tersalah beli, terbeli hazelnut so jadilah nasik hazelnut hihi...
Alhamdulillah akhirnya tercapai hajat en husben saya..
Mmg sedap giler, patutla beria big boss saya tu..hihi..
Sebenarnya dulu dia penah buat masa study kt jepun...mungkin agaknye masih terngiang-ngiang kesedapan nasik buah berangan ni, makanya berusaha dia nak share ngan famili tersayang (sayang ke? huhuhu) dia ni..hehehe

resepi yg sama aje, cuma tukar aje hazelnut ngan buah brangan ye..:)

yg berlengkar2 dlm pinggan yg jadi background model tuh ikan keli salai masak lomak cili api..
macam tak kene aje kombinasinya..tapi blasah je la...abis licin jugak hahahaha :P
time kasih ros jintanmanis..cuma saya skip bab mangga muda tuh dan kurangkan bilangan cili..apapon izinkan saya tepek2 di sini plak ek..

ikan keli salai

IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI API
- sumber Ros JintanManis

Bahan-bahannye
4 ekor ikan keli yang siap disalai *saya bakar dlm oben sampai garing
3 biji mangga muda ( dihiris nipis)
2 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
2 cawan santan+1 cawan air
1 keping asam gelugor
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
sedikit garam

Caranya

1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.
2.Selepas itu masukkan 2 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan hirisan mangga muda, setelah mangga muda agak layu baru masukkan asam gelugor dan ikan keli salai, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam. kacau selalu.
3. Masak sehinga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

5 comments:

  1. Wah! sedapnya...nasi buah berangan...menarik tu...

    ReplyDelete
  2. Ikan keli Ada kt sana ekkk
    Lama la x mkn
    Terlioq ni

    ReplyDelete
  3. kak cek: tuh la selalu kat Msia makan buah berangan yg beli tepi jalan tuh je kan...tapi ni bubuh dlm nasik memang lembut dan lemak tau hehe

    ReplyDelete
  4. ayu: nasib baik ada...hihihi ikan ni tough tau berenang hik hik hik

    ReplyDelete
  5. perghhh sodap lauk keli tu Hajar...fav akak tu...sukax2.:)

    ReplyDelete