Thursday, December 1, 2011

Popia Inti Sedap..

popia inti sedap

assalamualaikum...

jam di duisburg ni baru kol 3 pm, tp suasana hari ni dan mcm kol 7..
langit dah mula gelap, so dlm umah pon dah kene pasang lampu..huhuhu
musim sejuk ni waktu solat pon sangat sikit gapnya..zuhur pukul 12 lebeh, nanti 2 lebeh dah asar..
magrib 4 lebeh, isyak plak kol 6 lebeh..hehe..kiranya memang kene alert betul dengan jam skarang..:)

mmm bila time winter memang seronok kalau puasa sbb magrib cepat kan..
tapi saya personally takde la tunggu winter unt ganti pose sbb ajal dan maut bukan di tangan kita kan..hehehe
tetiba teringat kenangan puasa Ramadhan arituh, berbuka pukul 9 lebih..memang mencabar tapi semuanya ada hikmahnya kan..:)

okehlah saje suka2 buat iklan kejap..
acara seterusnya meh layan resepi popia inti sedap resepi Kak Nor Secubit Garam ni..
memang sedap jauh beza ngan yg jual kat tepi jalan tuh..huhuhuhu..
time kasih Kak Nor, izinkan saya tepek2 resepi kat sini plak ek...

POPIA INTI SEDAP
- sumber Kak Nor Secubit Garam

Bahan-bahan
isi udang/ayam ~ dipotong kecil2 *saya tukar daging cincang
carrot
ubi sengkuang *saya pakai kolhrabi
kacang panjang ~ dihiris *tak letak
timun batang
taugeh
1 sudu besar serbuk lada hitam
5 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
kulit popia secukupnya

Cara-cara
Carrot, ubi sengkuang dan timun batang dipotong dgn pisau spt batang mancis.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan isi udang atau ayam.
Goreng sekejap dan masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, kiub pati ayam dan garam. Kacau hingga sebati.
Masukkan sayuran yg keras dulu spt carrot dan kacang panjang, kacau.
Masukkan pula ubi sengkuang, kacau2 kejap dan masukkan taugeh dan timun batang.
Kacau/gaul semua hingga sebati dan biarkan seketika jer pastu terus tutup api.
Jgn masak lama nanti sayuran jd lembik.
Toskan dan masukkan ke dalam bekas lain. Jgn dibiarkan inti berterusan duk dlm kuali sbb haba kuali dan dapur boleh teruskan proses masak sayuran tu.
Bila dah sejuk boleh la di gulung dlm kulit popia hingga habis.
Bolehlah digoreng hingga masak dan dicicah dgn sos popia.
Lebihan yg belum digoreng boleh dimasukkan kedalam bekas dan disimpan didalam freezer.

Nota dari Kak Nor

* jgn sesekali potong sayuran dgn penyagat. Ni yg membuatkan inti jd kurang sedap dan lembik. Kalau kita potong dgn pisau, inti tu insyaallah akan masih rapuh.. krup krap lg bila dimakan.
** jgn sesekali masukkan air masa menggoreng inti sbb air dari sayuran spt timun, taugeh akan keluar. Bila dah bercampur dgn air yg kita masukkan, inti akan jd kurang manis.
*** proses menggoreng inti tak leh lama2, nanti inti jd lembik . Jadi perlu menggunakan api yg kuat sikit.
**** kuah yg terhasil jgn ler dibuang, sayang tuh.. sedap bila dihirup..

13 comments:

  1. Ishhh rasa nak makan popia la pulak.

    ReplyDelete
  2. salam kenal..

    tq for the tips.. boleh share kan.

    ReplyDelete
  3. sedapnya popia..lama dah tak buat popia:)
    akak baru start puasa hari ni hajar..tak sempat abis masak dah masuk waktu berbuka kul 3.25pm waktu Finland tadi..tak terasa langsung berpuasa hari ni..syukur alhamdulillah:)

    ReplyDelete
  4. kak long: hehe apa lagi silalah buat acara tawaf mana2 pasar malam..hihihi

    ReplyDelete
  5. yan: salam kenal..hehe tips popia ni dari akak pencipta resepi..saya tukang share aje hihihi

    ReplyDelete
  6. kak nieza: oohh akak pose ek...slamat berpuasa kak..tuh la memang cepat..kesian akak tak sempat siap masak dah berbuka..hihihi

    ReplyDelete
  7. sedap....
    menu fav kalo berbuka posa ni
    ai pong x ganti lagik
    issyyy apa nk jd ni

    ReplyDelete
  8. Salam Maal Hijrah Siti,
    Waaaa.... ada popia goreng kat sini, elokla tu akak tak sarapan lagi ni, meh kat akak seketul dua leh

    ReplyDelete
  9. Tq ya petua2 yg siti bagi tu...memang selalu kak cek potong sayo tuk buat popia ke tahu sumbat ke selalu nak cepat memang guna penyagat je..ok pas ni nak try hiris2 je..he he...suka sayo yg bila digigit dok rangup2 lagi..krup..krap..best kan..

    ReplyDelete
  10. ayu: hehehe i pong ada seari lagi..hish hish hish

    kak Wattie: salam Maal Hijrah kak..leh leh nanti saya pos ok hihihi

    ReplyDelete
  11. kak Cek: tuh la saya pon taktau pasal tak penah buat..hihihi...

    anum: ooo peberet anum ek, dulu saya tak minat sbb biasa org jual intinye sikit kan..sendiri buat baru pueh ati hehehe

    ReplyDelete
  12. Sedapnyeeeee...tengok gambar dah meleleh...

    ReplyDelete