Wednesday, December 14, 2011

Roti Mayonis Marble Pink..

roti mayonis marble pink

assalamualaikum...

sebenanye makcik BM kat dapur tuh tengah bekerja keras..
walau dah abis opis hour (dh kol 5.15 ni) tp terpaksa plak obertime..hik hik hik
sbb nya dah beberapa kali tertangguh nak buat roti tuh...so mintak mahap la ye dapat bos cam i ni yg suka kerah tenaga dia tak kira time..:P

mmm citer pasal roti tuh tolak tepi dulu..kalau menjadi elok nanti saya publishkan okeh? hihihi...

gamba dan tajuk roti di atas ni bukanlah roti yg makcik BM tuh tengah dok uli..
roti ni rasanye asalnya roti mayonis takde kaler2...
tapi sampai ke umah Kak Nieza Finland yg dah ada seleji tuh (jeles i huhuhu) terus berwarna pink hehehe...
dan saya pon meneruskan pink itu, cuma tak secantik yg Kak Nieza punye (jeles lagi sekali) huhuhuhu...
sbb nya doh tuh agak lembik, so masa 1/2 doh yg ditambah pewarna, saya tambah tepung jugak...las2 jadi tak balance plak, yg putih lembut tp yg kaler pink tu agak keras...hahahhahaha....
apapon sedap hasil kejadiannya, time kasih pada Kak Yani dan Kak Nieza, izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek..hihihi

ROTI MAYONIS MARBLE PINK
- sumber Kak Yani@Deco Choco dan dishare oleh Kak Nieza

Bahan :
• 300g tepung roti
• 110g air
• 50g water roux
• 50g mayonis
• 45g gula
• 45g marjerin/butter
• 1 sudu kecil yis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar susu tepung

Cara membuatnya :
1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik *saya bahagi dua, satu isi pewarna merah, kemudian tocangkan
4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit

Nota: Roti ni boleh dibuat kosong atau isi inti jugak..terpulang pada citarasa..

9 comments:

  1. haha sampai sini pulak roti mayo pink ni...cantik dh la tu hajar...roti guna resepi mayonis ni memang fav akak juga. mana roti hokaido dah wat ke lum? nanti boleh buat versi marble lak tau..hehe

    salji kat sini dah cair dgn turunnya hujan...thn ni mcm byk hujan dr salji pulak...apapun syukur alhamdulillah.:)

    ReplyDelete
  2. serius best...balik m'sia nnti k.hajar kena ajar saya short course bakery nih... ;D

    ReplyDelete
  3. ijah: memang sedap..tambah2 makan time panas..:D

    ReplyDelete
  4. kak nieza: aa la kak kat sini pon memanjang hujan..lain kan taun ni..huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. jiha: hahaha akak pandai guna bread maker aje la..nak uli tangan kompom fail..huhuhu

    ana: meh meh datang duisburg..kita kaler2 kan roti ni hihihi

    ReplyDelete
  6. owh harus cuba nie..x penah plak makan roti nie

    ReplyDelete
  7. Wah cantik dan nmpk menyelerakan..hajar, beli BM ktsana mhl tak? Sy tgh usha2 jgk ni hihi tp tatau la brand apa yg bgs ye? Nk yg mrh tp tkt nk beli sbb tatau performance dia ok ke tak.

    ReplyDelete