Tuesday, December 20, 2011
Roti Nasi..
assalamualaikum...
pes of all, nak tabik spring toingg toiingg kat Ros Jintanmanis atas resepi yg saya sangat kagum ini..
tak penah terpikir dek akal saya yg pendek ini yg nasik sejuk leh buat roti..
huhuhu nampak gaye sampai ke tua aku copy resepi ko jek la Ros...hahahahha :P
sangat sangat lembut...masa keluarkan doh dr makcik BM tuh saya dah dapat rasa kelainannye (cewaahhh)..
bila dah siap...fuhhh memang terangkat habis...
kami makan masa panas2 sbb mulut memasing dah besar cm naga dek bau roti yg harum setaman...
separuh buku abis sepantas cahaya masa...nasib baik teringat yg roti ni asal tujuannye unt dibuat sarapan hari esoknya..hehehehe
apapon time kasih byk2 ye Ros a.k.a Onigiri@MyResepi..
(ros kata ramai tak tau Onigiri ni dia, sbb saya pon taktau hahaha...tp beberapa ari lepas tgk Kak Izah Daut dah terang terangan tulis, so saya pon pecah rahsia jugak di sini..yeeeee)
izinkan saya menepek resepi yg bes ini di sini...
ROTI NASI
- by Onigiri@MyResepi
Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
• 80 gram nasi putih
• 100 ml air
• 250 gram tepung roti
• 60 ml susu segar
• 4 gram dry yeast
• 2 sudu besar gula
• 20 gram butter atau marjerin
• 1 sudu kecil garam
Cara-cara
1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. *saya skip sbb pakai BM
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. *masukkan semua dlm BM ikut urutan
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin. *bila BM dah bunyi, keluarkan dan tumbuk unt keluarkan angin
5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 - rujuk SINI
6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wah special ni, tunggu la makcik BM ada nanti, saya nak kena kursus roti ngan hajar pulak hehehe.. and jugak nanti bole ler bgtau sy ye camne rupa tepung roti tu hehe
ReplyDeletewahh resipi menarik ni hehehe.
ReplyDeletememang ramai yg dah try roti nasi tu. akak jek belum tertery lagi. lembut nampaknya tuh. haisssh.. nak jugak...
ReplyDeleteana: hehehe boleh2..tepung roti tuh sama je bentuk ngan tepung gandum biasa cuma kod je lain..jenama diamant kod 1050
ReplyDeleteijah: hehehe sila2 orang pree lepas spm katekan hik hik hik
ReplyDeletekak izah: haaaissshhhh kene cuba ni....:P
ReplyDeleteSalam sejahtera ...
ReplyDeleteBlog yang menarik ~~~
waduh bestnyer roti ni hajar..akak lum terai lagi resepi ros ni menarik yer..selalu buat cucuq nasi jer rupanya roti nasi pun ada gak yer:)
ReplyDeletehasan: salam kenal...tq
ReplyDeletekak nieza: sila la terai kak nieza kompom pueh ati hehehe
Hajar, akak pestime buat roti mmg resepi guna nasik tu la..jadik walau pertama kali, akak siap taruk inti kcg merah..akak mmg byk cuba resepi ros..mmg puas hatilah..:)kiranya ros tu tok guru roti akak secara alam maya..tringin nk jumpa dia..
ReplyDeletekak seri: oooo lamaaanye tak makan inti kacang merah..windunyeee heheh..mmm ye ke kak, saya pon mmg ros tuh idola saya walau dia lagi muda dr saya hehe..akak kalau turun n9 carik la dia..peramah abis cik kak sorang tuh kak eheheh
ReplyDelete