Friday, December 30, 2011

Cuti Sekolah dan Homework..

assalamualaikum...

Izzah skarang tengah mode cuti sekolah..
cuti Krismas terus membawa ke New Year dlm lebih kurang 2 minggu...
merangkap jugak cuti Winter (masih igt saya pernah mention yg setiap musim ada cutinya di SINI? )
tapi dia aje yg bercuti..en husben saya yg tersayang tuh terkecuali..huhuhu..

berbalik pada tajuk entri arini, biasanya di Msia time cuti sekolah, time buat homework la kan??
masih ingat lagi dedolu, ari las aje berebut2 cikgu kasik homework..
tarik muka 14 belas pon cikgu tak kesian hihihihi....

tp di sini sangat berbeza (sekolah izzah la, sekolah lain saya tak sure)...
time cuti sekolah memang LANGSUNG takde homework..
sabtu ahad jugak hari ZERO (0) hausaufgaben (kerja sekolah)..
so homework dia cumalah hari yg bersekolah, kengkadang 2,3 hari before cuti sekolah cikgu dah tak kasik homework..amek smangat bercuti agaknye hihihi :P

so masa cuti ni saya kasik jugak homework yg saya reka sendiri..
saje suka suka unt tambahkan vocab izzah dan ajar dia mengeja..
hummmm sebenanye unt saya jugak !!hehehehe....


so dlm 2 minggu ni Korea saya kene letak tepi..
sbb hari2 kene entertain dia tgk tivi, main Wii (cam Playstation), sediakan makan minum sbb asik laaapppaaa aje, ajar dia mengeja dan tambah vocab german (lebih pada intensif unt emaknye ni hahaha)...

apapon saya gembira izzah dapat merasa suasana sekolah yg seronok..
bukan lah saya dulu tidak seronok bersekolah, tapi kengkadang sekolah ni sangat memenatkan..
bersekolah rendah dari kol 7 sampai kol 1 tghari, balik umah makan dan solat, rehat2 kejap dan terus ke sekolah agama dari 2.30 ptg sampai kol 5..
bila ada aktiviti petang ko kurikulum, haaaa balik sek agama terus ke sekolah kebangsaan tanpa singgah umah sampailah kol 7 malam...
lepas magrib lah masa unt buat homework, mengaji, makan, tengok tivi dan tido...huhuhu
bila cuti plak kene siapkan kerja sekolah yg melambak2 baru boleh cuti dengan senang hati...

mmmmmm nasib baik masa tuh budak-budak lagi so tak pandai nak berfikir kasihankan diri lagi kaaannn....:P

Wednesday, December 28, 2011

Patin Masak Tempoyak..

patin tempoyak
assalamualaikum...

akhirnya dapat gak makan patin masak tempoyak..
time kasih kat Syahmi dari Bonn yg bukak mata saya yg tempoyak tak impossible walau di Jerman hehehe...
tapi honestly saya masak tak jadi sangat sbb tempoyak nye tak masam pong..baru peram berapa lama dah gedik2 nak masak..hahahah :P
dan takleh buat pedas sbb ada rakyat jelata kenit2 ni yg tak makan pedas..huhuhu

mmm rasanye resepinya standard aje, saya tak pakai bawang pon..
tapi sbb saya menggugel jugak, so saya klip skali referencenya..
time kasih cik min, izinkan saya tepek2 resepi cik min di sini ye..:)

PATIN MASAK TEMPOYAK
- by Cik Min

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin -bersihkan dengan asam keping *saya pakai 3 potong aje
2 cawan Tempoyak -kalau boleh tempoyak lama yang dah masam. *suka ati je saya bubuh, ikut nak pekat mana
11 biji cili padi -nak pedas tambah lagi *3 bijik je kot
1 inci kunyit hidup *pakai kunyit serbuk huhuhu
garam secukup rasa
Daun kesum dan bunga kantan *bunga kantan yellek

Cara-caranya:
Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup sehingga lumat.
Bancuhkan tempoyak dengan air mengikut kepekatan
Masukkan bancuhan tempoyak tadi bersama bahan tumbuk dan ikan ke dalam kuali.
Masakkan sehingga menggelegak,masukkan daun kesum,bunga kantan dan garam.
Setelah ikan masak tutup api siap untuk dihidangkan.

Nota: makin lama di didih, makin pekat tau kuahnya..sbb lemak2 ikan tuh dah melebur dlm kuah tu...sssslluurrppppppp syeeedapp hehehe :P

Monday, December 26, 2011

Izzah & Geburtstag...


assalamualaikum..

jangan terbelit lidah nak nyebut ye kengkawan..
Geburtstag tuh maksudnya Birthday...hehehe..

las 20 Disember besday anak dara saya tuh...
so kami beli jajan dan bungkuskan dlm kertas tisu kiut-kiut ni, kasik kengkawan kelas dan cikgu dia..:)


cantik tak?? hehehe


then besday girl request nak kek Spongebob plak taun ni..takpe la selama 7 thn ni tak pernah request kek yg camana, so taun ni saya turutkan ajela..
macam la emaknye ni terer bebenor, hummmm tak tido malam (melebih plak :P) memikir camne nak deco..hahahaha

mmm sebenanye nak cuba buat kek velvet tp bentukkan ala-ala spongebob, tp las jumaat terbuat kek pisang tuh plak..
igt leh abis dlm sehari, so wiken leh buat kek velvet spt yg di plan, rupanya terlupa yg kami ni bab kek mmg lambat sket nak abis...
sbb tuh kek hanya dibuat bila ada occasion aje..hik hik hik
las-las sabtu tuh (memandangkan kedai tutup awal unt Krismas) saya olah kek banana yg tinggal separuh tuh jadi kek besday dia..
sooooo kecik la...tp siap ada kaki tau!!
hahahahaha dalam tak pandai tak pandai ni, berkaki jugak spongebob aku...:P

the making - spongebob takde mulut lagi hehe


taraaaaa :D


icingnya ni saya pakai cheese cream..sebab nak jugak ala-ala velvet gitu...huhuhu
apapon mmg sedap..kek pisang yg moist ni bila ganding ngan cis krim..fuhh meletup!
walaupon hasilnya sememeh tapi saya tetap senyum sampai ke telinga..
tak sangka berjaya saya buat dan yg penting dapat gembirakan hati anak tanpa perlu hadiahkan dia benda2 yg mahal...
besday girl senyum gembira...siap cium pipi mak ucap i love u lot lot lot..
hummmmmm terbang pergi segala penat di badan...
danke izzah!

Sunday, December 25, 2011

Chocolate Banana Cake...

choc banana cake
assalamualaikum..

hari wiken yg cm weekdays..en husbenku 'terpaksa' ke lab..huhuhu...
takpelah kuatkan semangat, kentalkan jiwa..aja aja fighting!! (pada diri sendiri dan en somi jugak..hehehe)

nak share kek pisang coklat yg sangat bes dan moist..
hasil ciptaan Joy of Baking, tapi dah merata2 peginya, Kak Nor SG67, HomeKreation, dan Ros Jintanmanis..:)
tapi bila coklat dan pisang dah bergabung, rasa pisang dah agak tenggelam ek..
mmm dah buat beberapa kali before ni, selalunya guna tepung gandum biasa tapi kali ni saje menge tes guna tepung kek...mmm berbeza jugak hasilnya..
dan disebabkan tunggu seleji tak turun-turun, las2 kek coklat ni yg dapat seleji tiruan (tabur ngan gula icing hehehehe :P)
apapon time kasih semua, izinkan ku tepek tepekkan resepi ini di sini ek..hehe

CHOCOLATE BANANA CAKE

- by Joy of Baking, Kak Nor SG67, HomeKreation, dan Ros Jintanmanis

Ingredients :

2 cups (400 grams) granulated white sugar *saya campurkan gula perang dan kurangkan kuantitinya sedikit
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour *saya pakai tepung kek
3/4 cup (75 grams) cocoa powder *pun saya kurangkan sedikit
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
2 large eggs *saya pakai 2 biji saiz M
1 cup mashed ripe bananas (about 2 medium sized bananas) *2 biji pisang import yg standard tuh
1 cup (240 ml) warm water
1/2 cup (120 ml) milk
1/2 cup (120 ml) safflower or canola oil *saya pakai minyak jagung
1 1/2 teaspoons vanilla essence

Method :


1. Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven.
2. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. Set aside.
3. In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
4. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract.
5. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin.
6. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
7. Remove from oven and let cool on a wire rack. When completely cooled, frost with the Ganache.

Thursday, December 22, 2011

Berhati-hati Dgn Kedai Digi Alamanda..


assalamualaikum..

entri ini bukan unt menutup periuk nasik kedai tersebut..
juga bukan unt menyebarkan khabar angin yg tak berasas..
cuma unt me war-war kan pada kengkawan semua unt lebih berhati-hati...
dan memberi sedikit panduan sekiranya berlaku pada kita..

kisahnya kakak saya membeli headphone ORIGINAL dengan harga RM45 di kedai Digi di Alamanda tp sebelah tak bunyik..
dapat tukar, bunyik dedua belah tp kualiti hampeh..
then bila dicabut, pin patah sebelah..aikkk??


bila dihantar semula, mereka takmau terima kerana 'dah guna'...
hummmmm kata ada waranti 6 bln??

nasib baik kakak saya tau hak nya sbg pengguna (beza ngan saya huhu), so bila di ugut nak adu pada tribunal, barulah mereka kasik unt tukar tp hanya boleh pilih antara barang yg sama atau jenama lain yang langsung tak ada tulis jenama..

bila kakak saya buat aduan di kuanter pengguna di KPDNHEP, mereka kata selain Nama Syarikat, kene ada No Sykt jugak (yg dkt signboard kedai tuh tak tulis)..juga resit yg ada cop nama syarikat (resit yg dia dpt kosong aje)...
tapi masih boleh dicuba so kakak saya isi jugak la borang..huhuhu

so kengkawan harapnya kita lebih berhati2 lepas ni...
bukan soal RM45 aje (yg pada saya banyak la tuh), tp sbb dia pernah kena di kedai yg sama sebelum ni..dan layanan pada pembeli yg sangat teruk..menipu..dan menyusahkan orang kene 2,3 kali pegi kedai dia...

kita pengguna, kita yg berkuasa..dengan pengguna la bisnes boleh jalan betul tak?

kredit gambar dan citer penuh di SINI

Ohhh neiinnn...

assalamualaikum...

tergempar kejap saya n lea bila tetiba takde letrik kat umah..
eelok tgh berborak2 skype ngan fauzana n zinnirah, tetiba skrin laptop gulap gulita..
ooohhhh neeeeiiinnnn....!!

mmm sebenanye kecoh je lebih kami berdua ni hahaha..
tak lama pon dlm 15 min cenggitu yg takde nye, lepas tuh dah ok balik hehe..
bukan ape, kat sini 90% urusan harian di umah pakai letrik...
nak masak pakai letrik..


nak memanaskan badan pakai letrik...(tambah2 time sejuk ni gegegegeg)..


nak berinternet pon pakai letrik..huhuhu


hatta nak mandi pon pakai letrik..bukan air tuh letrik tp nak panaskan air tuh guna letrik..:P
nak masak air campur ngan air paip biasa (cam emak emak dedolu) pon takleh sbb nak masak air kene pakai letrik jugak...huuhuhu (sila rujuk gambar stove I di atas)


kesian lea tadi basuh pungg*ng dia pakai air sejuk...awal2 dah warning kalau idak mau menjerit dia "sejukk sejuuukkk"...hahaha :P

apapon tadi dah bayang yg izzah n lea kene makan roti sejuk ajelah unt lunch..hihihihi

Tuesday, December 20, 2011

Alhamdulillah..akhirnya..

assalamualaikum...

alhamdulillah akhirnya salji yg ditunggu-tunggu turun jua..
sebenanyer before ni dah 2 kali turun tp bersama hujan, jadi tak sempat ke bumi dah cair..
before ni ayat di bibir izzah setiap hari "masa besday dia ada schnee(salji)"...
hmmmm betul la apa yg kita ckp tuh merupakan doa kan..
akhirnya mmg betul elok besday dia, schnee pon turun...hihihi

tp sayangnya masa turun tuh awal pagi tgh tido, memutih la jugak masa bangun tu tapi tak tebal mana..
suasana kol 6.30 pagi..


bila dah siang sikit hujan renyai membawa ke tengahari, jadinya schnee yg nipis tuh bertambah la nipisnya..dan setelah di sodok abis pinisssshhhh...huhuhu

tokey kedai bunga di tingkat bawah umah kami merangkap owner bangunan ni tgh sodok selji..hummm baru tau kenapa nebenkosten kami mahal compare ngan org lain, sbbnya kami tak payah kene sodok schnee dan angkat tong sampah...huhuhu..


masa amek izzah dr sekolah, mmm budak2 ni main slambe aje..habis becak dan salji yg putih tuh pon dah jadi hitam legam...hahahah


mmm sebenanye taun ni mmg pelik skit..memang dok tertunggu tunggu salji turun sbb memang sangat lambat compare taun lepas..dan suhu pon setakat ni takde la drop sangat, hari ni pon 6 darjah aje, kalau last year time camni mmg dah negetip2 dah huhuhu...
gambar las year hujung november dah start schnee tau..


bagi yg menetap di obersea kerana ikut suami bekerja, mungkin tak tertunggu2 sangat sbb mungkin menetap dlm jangkamasa yg lama..
tp bagi kami yg dah tau maksimum di sini hanya 4-5 tahun, setiap musim tuh memang di tunggu2..jadi bila tunggu seleji tak turun2 memang prust la jugak..huhuhu
harap2nya akan turun lagi selepas ini walaupon ramalan kata takkan ada seleji dlm 10 hari akan datang ni...uwaaaaaaaaaaaa

Roti Nasi..

roti nasi

assalamualaikum...

pes of all, nak tabik spring toingg toiingg kat Ros Jintanmanis atas resepi yg saya sangat kagum ini..
tak penah terpikir dek akal saya yg pendek ini yg nasik sejuk leh buat roti..
huhuhu nampak gaye sampai ke tua aku copy resepi ko jek la Ros...hahahahha :P

sangat sangat lembut...masa keluarkan doh dr makcik BM tuh saya dah dapat rasa kelainannye (cewaahhh)..
bila dah siap...fuhhh memang terangkat habis...
kami makan masa panas2 sbb mulut memasing dah besar cm naga dek bau roti yg harum setaman...
separuh buku abis sepantas cahaya masa...nasib baik teringat yg roti ni asal tujuannye unt dibuat sarapan hari esoknya..hehehehe

apapon time kasih byk2 ye Ros a.k.a Onigiri@MyResepi..
(ros kata ramai tak tau Onigiri ni dia, sbb saya pon taktau hahaha...tp beberapa ari lepas tgk Kak Izah Daut dah terang terangan tulis, so saya pon pecah rahsia jugak di sini..yeeeee)
izinkan saya menepek resepi yg bes ini di sini...

ROTI NASI
- by Onigiri@MyResepi

Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
• 80 gram nasi putih
• 100 ml air
• 250 gram tepung roti
• 60 ml susu segar
• 4 gram dry yeast
• 2 sudu besar gula
• 20 gram butter atau marjerin
• 1 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. *saya skip sbb pakai BM
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. *masukkan semua dlm BM ikut urutan
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin. *bila BM dah bunyi, keluarkan dan tumbuk unt keluarkan angin
5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 - rujuk SINI
6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.

Sunday, December 18, 2011

Kostenlos Werbung - Bufet di Mongolei Asiatisches Restaurant..


assalamualaikum...

Kostenlos Werbung (iklan tak berbayar hihihi) projek wiken lepas, bufet di Mongolei Asiatisches Restaurant, Mülhiem..
beralamat di Weseler Straße 120, 45478 Mülhiem/Ruhr, dekat dengan Real..
khas unt warga Duisburg lain dan bandar2 sekitar..:D

en husben jumpa iklan di newspaper, so kami pon pegi terai..
kedai ni baru dibukak, so sampai 24 Disember ni, ada promosi rabatt (diskaun) 20% unt harga bufet dewasa 7.90 euro dan kinder (6 thn ke atas) 4.90 euro..
mmm arituh izzah tak kene charge..menyengih kami...gegegege :D

bangunan luar restoren ni..Monggolia..Monggolia..teringat Altantuya kan..huhuhu...


suasana bahagian dlm yg cantik, besar..memang selesa..



walaupon limited dengan choice makanan (sbb ada yg tak leh dimakan) tp mmg pueh ati la..
round pes (nasik goreng, mee goreng, udang gemuk-gemuk, mushroom, tauhu)


round ke-2..hahaha (ikan, sotong dan udang goreng, sushi)


round las huhuhuhu....(eskerim berbagai perisa)..masa ni dah surender dah...:(


mmm ada jugak koktel, buah-buahan, kopok dan lain2..tapi tak tau la dishes yg bes bes ni cuma sementara tempoh promosi ni aje atau sampai bila2...nak tau kene pegi lagi la jawapnye kan..hik hik hik

dapat 4 gelas kecik comel-comel minuman free, 2 oren jus yg ok la rasa dia dan 2 jus ape taktau..rasa pelik so terus tak minum huhuhu..tapi kami beli jugak coke dan ice lemon tea..

pelayan diaorang pon sangat mesra melayan..overall memang puas hati dengan harga yg di bayar dengan makanan yg ada...yeeee :D

Wednesday, December 14, 2011

Roti Mayonis Marble Pink..

roti mayonis marble pink

assalamualaikum...

sebenanye makcik BM kat dapur tuh tengah bekerja keras..
walau dah abis opis hour (dh kol 5.15 ni) tp terpaksa plak obertime..hik hik hik
sbb nya dah beberapa kali tertangguh nak buat roti tuh...so mintak mahap la ye dapat bos cam i ni yg suka kerah tenaga dia tak kira time..:P

mmm citer pasal roti tuh tolak tepi dulu..kalau menjadi elok nanti saya publishkan okeh? hihihi...

gamba dan tajuk roti di atas ni bukanlah roti yg makcik BM tuh tengah dok uli..
roti ni rasanye asalnya roti mayonis takde kaler2...
tapi sampai ke umah Kak Nieza Finland yg dah ada seleji tuh (jeles i huhuhu) terus berwarna pink hehehe...
dan saya pon meneruskan pink itu, cuma tak secantik yg Kak Nieza punye (jeles lagi sekali) huhuhuhu...
sbb nya doh tuh agak lembik, so masa 1/2 doh yg ditambah pewarna, saya tambah tepung jugak...las2 jadi tak balance plak, yg putih lembut tp yg kaler pink tu agak keras...hahahhahaha....
apapon sedap hasil kejadiannya, time kasih pada Kak Yani dan Kak Nieza, izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek..hihihi

ROTI MAYONIS MARBLE PINK
- sumber Kak Yani@Deco Choco dan dishare oleh Kak Nieza

Bahan :
• 300g tepung roti
• 110g air
• 50g water roux
• 50g mayonis
• 45g gula
• 45g marjerin/butter
• 1 sudu kecil yis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar susu tepung

Cara membuatnya :
1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik *saya bahagi dua, satu isi pewarna merah, kemudian tocangkan
4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit

Nota: Roti ni boleh dibuat kosong atau isi inti jugak..terpulang pada citarasa..

Monday, December 12, 2011

Kami dan Duisburg...part 3

ost strasse

13 Disember 2011, 8 pagi...

Spaghetti Bolognese..

553

Assalamualaikum...

salam hari Isnin semua...

spegeti ni dah lama saya buat, baru ni berkesempatan unt entri...
saya sangat suka spegeti ni, sbb terasa lain skit dr spegeti bolognese yg biasa saya buat..
mungkin sbb bahannya menggunakan susu, so hasilnya ada rasa lemak lemak camtuh..
mmmm nampak bahannya agak panjang kan? tapi banyak jugak yg saya skip sbb ikut apa yg ada aje dlm esbok tuh..hihihi..
dan tomato puri tuh saya gantikan dgn sos tomato aje..sbb saya mmg jarang beli tomato puri sbb jarang guna dan tak tahan lama..
kalau sos tomato tuh memang sentiasa available di dapur dan saya selalu masukkan dlm masakan (campur dgn sos cili) unt ganti cili blender sbb budak kecik ni tak tahan pedas, dan emaknya ni jenis maleeesss nak masak 2,3 versi...hihihi :P

resepi ni saya dpt dr Mutiarazura@MyResepi, rasanya dia ambil dr sumber lain (tp tak dinyatakan) berdasarkan nota yg dia attach sekali...apapon terima kasih sbb berkongsi, izinkan saya tepek2 di sini plak ye..:)

SPAGHETTI BOLOGNESE
by Mutiarazura@MyResepi

Bahan-bahan ( 6 orang )
• 500 gram spaghetti (sepeket)
• 500 gram daging lembu cincang
• 200 ml susu
• 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
• 1 ulas bawang putih – dicincang halus
• 1 tin sedang tomato puri *saya ganti sos tomato
• 4-5 tomato segar ranum - didadu
• 1 batang carrot – didadu kecil
• 2 batang celery – didadu kecil *takde
• 1 tin cendawan butang – dihiris (optional) *takde
• 1 kiub stok daging lembu (optional)
• 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
• Sedikit garam dan gula secukup rasa
• 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
• 2 sudu besar butter
• Parutan keju parmesan – untuk menghidang *takde

Cara-cara
1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
8. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.


Nota dari MutiaraZura:

1) Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
2) Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
3) Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
4) Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Wednesday, December 7, 2011

Barang Tempatan vs. Import..

Assalamualaikum...

UPDATE: Jemput juga baca entri terbaru saya yg ada kaitan dengan pasaraya di German, di SINI

"Rakyat Malaysia kurang minum susu sebab harga susu mahal di Malaysia. Saya dulu duduk di luar negara, saya dapati susu cuma dijual beberapa dollar je di US", Mohamad Taufik, pendengar menelefon MHI.

tp Ally Iskandar ckp bukan faktor harga sbb semua org mampu...

hmmm...so sbg intro, meh sy bgtau harga Susu Segar sekotak 1 liter di sini...

cuma 57 sen!!
haaaa kalau camni regenya di Msia kompom semua mampu kan?? hehehehe

Mineral Water 1 liter di sini 52 sen aje..kalau ikutkan rege nye cuma 27 sen sbb 25 sen kita dpt balik sbb botol ni leh direcycle..baca SINI..:)


Susu cair plak sekotak kecik ni cuma 39 sen..


Susu tepung unt Lea - 5.55 euro unt 550 g


Spegeti sepeket 500g cuma 49 sen (dulu before naik harga cuma 25 sen)..


Tepung gandum 1 kg paling murah cuma 45 sen..


Gula 1 kg cuma 85 sen..


Pampers Lea ni sekotak ada 72 pieces 10.75 euro..


Minyak Masak sebotol 1 liter 1.39 euro..


Pada saya inilah baru yg dikatakan 'semua orang mampu'...
bila semua org (tak kira gaji besar atau kecil) boleh memiliki / membeli tanpa membebankan mereka..
Kerana rata2 kami student dan famili dari msia hanya bergantung dgn elaun tak sampai 2 ribu euro sebulan..dengan spause yg tak leh bekerja..
nilai 1 euro disini plak bersamaan 1 ringgit..sewa umah pon dah 500 - 700 euro sebulan tapi alhamdulillah masih cukup untuk menampung kehidupan di sini..

contoh kat atas tuh dikira barang tempatan di sini..
kalau barang makanan import memang berbeza harganya, contohnya barang Asia sbb di import dr Thailand, China, Holland dan lain2 negara..

Santan sekotak kecik 250 ml 1.29 euro (tp sy leh dpt 80 sen,cuma kene pegi jauh sikit hehe)


Beras Basmathi 1 kg dalam 1.69 euro (dulu jenama sama leh dpt dlm 1.39 dlm kotak tapi skarang dah tukar packaging, dlm plestik, rege pon naik..kecewa makcik huhuhu)


Susu Pekat setin 1.29 euro..


mmmm bagi kami satu famili, unt produk tempatan dan bahan asas mcm gula, susu segar, tepung dll kami tibai mana yg paling murah..hehehe
sbb biasalah apa2 pon ikut brand jugak, cm spegeti tuh kalau yg mahel ada yg cecah 1 euro lebih unt sepeket..
cuma yg bezanya, semurah mana pon barang di sini, kualiti tetap OK, bukanlah kualiti cap ayam tu (bukan nak puji tapi memang betul)..
tapi kalau barang Asia tuh, ikut tekak jugak..contohnya cili sos, kicap tuh semua..sbb harganya pon kengkadang tak jauh beza antara satu sama lain..:)

sebenanye saya menulis entri ini unt share pada semua tentang beza harga barang yg dikeluarkan oleh German dan harga barang yg diimport dari negara luar..
sbb dulu saya rasa harga barang tempatan Msia (macam beras, gula, minyak masak dll) tak berapa jauh beza ngan produk import (spegeti, cheese, pasta dll)..tak tau la kenapa..atau saya yg silap...atau saya yg tak perasan..hehehe
memang la dulu sangat susah unt membeli sepeket spegeti sbb rasa mahal, tp rasanya harga beras dan tepung pon tak de la semurah mana..
dan bagi kami yg berbelanja dgn matawang euro ni, sepeket gula di sini sangat murah harganya berbanding sepeket gula di Msia semasa kami memegang Ringgit Malaysia...

ada kawan di sini yg mana anaknya minum susu segar pon terpaksa tukar susu tepung masa balik bercuti di Msia gara gara...(sila lengkapkan ayat dgn perkataan sendiri hehehe)

mungkin bagi sesetengah orang, setakat segelas susu sehari tak luak pon duit gajinya..
tp pada pakcik makcik di kg yg takde pendapatan tetap, atau ibu bapa yg perlu spend sejumlah duit gaji hanya unt pampers dan susu anak, setin susu Anlene itu sangat bernilai harganya..

Nota: artikel ini dari pendapat saya sendiri..pada sesiapa yg tidak bersetuju, peaaceee no war..hihi 
 :P

Kenangan Kindergarten - Summer Festival

assalamualaikum...

godeh2 laptop ni, terjumpa gambar2 Izzah masa di Kingergarten dulu..masa Sommerfest a.k.a Summer Festival..
masa ni dah dekat2 nak abis kindergarten dah..musim panas..sbb tuh semua pon pakai baju t shirt lengan pendek..hehehe...

entrance Summer Festival..
tahun 2011 ni temanya Zirkus @ Circus..


Izzah & Hasegruppe nye..yg pakai rambut merah ala-ala Alleycats tuh cikgu dia, Frau Schick..hihihi


ni cikgu kelas mana tah..sporting giler pakai costume camni ehehe


macam-macam aksi yg dibuat ikut kelas..
ni show Tiger..siap masuk dlm gelanggang ikut terowong, macam real aje..hik hik hik



aksi Akrobatik pusing2..
blaja kat sekolah, balik prektis kat atas katil..huhuhu


macam-macam aksi Balance yg ditunjukkan..




ni plak show Orang Kuat..hahaaha mmg klakar masa ni..tengok siap ada otot lagi..:P


gegirl biasalah...Ballet..hehehhe


aktiviti yg ada; Main Buih unt Kinder..


ada maskot Kuda datang..tapi Izzah n Lea takut nak bergamba, so tak de can la emaknya ni nak menempek sama..huhuhu


Eltern (parents)dan Oma Opa (Nenek Atuk) yg datang..


Izzah nampaknya windu jugak ngan kindergarten dia ni (walaupon dia tak ngaku ekekkeke :P)
kengkadang balik sekolah, dia mintak round2 kat situ dan kalau kebetulan ada kelas dia tengah main2 di playground, dapatla dia borak2 kejap ngan kengkawan lamanya dan cikgunya..huhuhu..