menu semalam. kira fresh la lagi entri ni kan hehehe...:P
sedap. so kalau ada lebih lebih stok lengkuas dlm peti ais tu (macam saya) boleh la terai. opss pakai rempah tumis jugak. hummm.....:)
time kasih pada Sya_Annur @MyResepi atas resepi ni. dan Kak Izah Daut as tukang share. izinkan saya tepek2 di sini plak ek...
ASAM PEDAS DAGING
- sumber Sya_Annur @MyResepi dan Kak Izah Daut
Bahan-bahan
( 6 org )
1/2 kg daging (rebus hingga empuk) *saya tak rebus pon
1 biji terung *saya tak bubuh
10 biji cili kering *saya pakai cili giling dlm botol, agak2 je + serbuk paprika
3 biji bwg merah/1 biji bwg
besar
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
sedikit belacan *saya ikut kak izah
blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat
(kecuali daging la, hehe)
2 biji tomato
Daun kesum
1 sudu makan paste asam jawa *saya pakai asam keping
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit
Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa
Cara-cara
Toskan daging yang telah
direbus tadi. Kemudian hiriskan *potong daging nipis2 dan toskan
Panaskan minyak dan tumiskan
rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi
naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk. *saya masukkan daging dan biarkan dia empuk
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.
aa bila tah akak buat ni, lupa dah. hehee... sedapkan kalau asam asam nih.. aishh menejjes pulak dah nengokkan lauk ko ni hajar :-)
ReplyDeleteHmm yum2! Asam pedas mmg favourite sy. Dulu masa kecik jrg mak buat asam pedas daging,sll asam pedas ikan je. :)
ReplyDeletefav akak asam pedas daging ni, tambah lagi kalau guna tetel, pehhhhh!!
ReplyDeleteadehh..serius terliur..teringat asam pedas mak T_T
ReplyDeletesendiri tak berapa pandai nak buat..da buat tak kena ngan tekak sendiri. .hahaha...