Friday, October 5, 2012

Asam Pedas Daging...

assalamualaikum...

menu semalam. kira fresh la lagi entri ni kan hehehe...:P

sedap. so kalau ada lebih lebih stok lengkuas dlm peti ais tu (macam saya) boleh la terai. opss pakai rempah tumis jugak. hummm.....:)

time kasih pada Sya_Annur @MyResepi atas resepi ni. dan Kak Izah Daut as tukang share. izinkan saya tepek2 di sini plak ek...


ASAM PEDAS DAGING
- sumber Sya_Annur @MyResepi dan Kak Izah Daut



Bahan-bahan ( 6 org )

1/2 kg daging (rebus hingga empuk) *saya tak rebus pon
1 biji terung *saya tak bubuh
10 biji cili kering *saya pakai cili giling dlm botol, agak2 je + serbuk paprika
3 biji bwg merah/1 biji bwg besar
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
sedikit belacan *saya ikut kak izah
blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
2 biji tomato
Daun kesum
1 sudu makan paste asam jawa *saya pakai asam keping
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa

Cara-cara

Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan *potong daging nipis2 dan toskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk. *saya masukkan daging dan biarkan dia empuk
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.

 

4 comments:

  1. aa bila tah akak buat ni, lupa dah. hehee... sedapkan kalau asam asam nih.. aishh menejjes pulak dah nengokkan lauk ko ni hajar :-)

    ReplyDelete
  2. Hmm yum2! Asam pedas mmg favourite sy. Dulu masa kecik jrg mak buat asam pedas daging,sll asam pedas ikan je. :)

    ReplyDelete
  3. fav akak asam pedas daging ni, tambah lagi kalau guna tetel, pehhhhh!!

    ReplyDelete
  4. adehh..serius terliur..teringat asam pedas mak T_T

    sendiri tak berapa pandai nak buat..da buat tak kena ngan tekak sendiri. .hahaha...

    ReplyDelete