Thursday, June 9, 2011
Puding Tembikai..
assalamualaikum...
puding ni dibuat gara-gara tak tahan iman menengok puding cun cun di umah kakak-kakak idolaku; kak nieza n kak izah daut..
masa tgk kak nieza tayang tuh, dah kecur air liur dah..tahaannn tahannn..
skali kak izah pon tayang puding tembikai dia yg mahal sbb takde bijik tuh (hihihi :P)..memang agak agak meleleh air liur la..hahahaha
tp cuak jugak, sbb saya tak penah hayat buat puding or agar-agar ni..
sebab dr kecik memang jarang makan makanan yg berasaskan santan or susu..
tapi pelik camne la masa kami kecik2 dolu, semua ala-ala tem tem gitu..huhuhuhu
nasib baik memasing tak menten tem tem sampai skarang...hihihihi ;)
okehla, layaan resepi plak pada sesapa yg nak coba..
kalu tamo coba kita layan gamba aje la ekkk...hihihi
time kasih pada penyumbang resepi, Kak Noorma@Cendana Kasih..
dan juga kepada kak nieza n kak izah atas gamba2 cun cun mereka yg telah memprovok saya mencubanya..
izinkan saya tepek2 di sini plak ek...:D
PUDING TEMBIKAI
by Kak Noorma@Cendana Kasih, tp saya cnp dr umah Kak Nieza Finland..
Bahan-Bahan:
• 1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
• 2 keping roti gardenia *
• 6 cawan air (4cwn air)
• 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
• 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
• 1 cawan susu cair (kak nieza tambah) *
• 2 sudu besar mentega
• 1 sudu kecil esen vanila
• cincau dipotong kecil
• sedikit pewarna hijau /merah
Cara-Cara:
1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
Nota: tembikai saya ni jenis murah aje, tu bijik tembikai besa besa gedabak..hihih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
pudding tembikai ni dah masuk 2 kali ayu buat...sedap kan
ReplyDeleteayu: ooo ye ke...saya aje la ketinggalan ketapi ni...hhihihi..tp sedap, tambah2 lak pes trial saya kan...:D
ReplyDeletewooooooooo
ReplyDeletecantik dah tu. tak pernah buat pun 1st time buat cantik je hajar. akak dulu fail kalau buat puding2 ni. skrg ni je pandai sikit. hehe
cantik nya warna diaaaaaa
ReplyDeleteSalam Siti,
ReplyDeleteWahhhh Siti pun dah buat puding ni ya, nak tumpang makan leh???. Cantikla kejadiannya....
kak izah: hehe sebenanye ada yg 'agak' fail tp yg tuh dendiam masuk mulut je la...shyyyy hihihi
ReplyDeletekak azi: aaa lawa kan warna dia..warna dah markah penuh, rasa tolak tepi dolu sedap ke tak kan...hihihi
kak wattie: meh meh ada lagi separuh dlm peti ais kak..hujan plak arini tak jadi nak makan bende sejuk...hehheheh
nama puding tembikai ingatkan ade tembikai kat dalam nye, baru nak tanye hajar, mana dapat tembikai.. hehe.. rupe2 nye kaler nye cam tembikai hehehe.. cantik2..
ReplyDeleteana: hehehe nama aje...:P..btw tembikai banyak kan jual skarang kat mana2 pasaraya..murah2 gak..hehehe
ReplyDelete