Tuesday, June 7, 2011
Ayam Golek Tergolek-golek..
assalamualaikum..
meh la sesama kita menggolekkan diri bersama ayam golek ni...
memang bes wehh..memang tergolek la kekenyangan lepas makan..hihihi
alkisahnya en husben i tuh nak makan ayam golek..
biasanya kalu dia ckp camtuh, dia akan beli kat kedai turki di sini..
tetibe skarang dah tak jual...
so balik la dia ngan kehampaan..ecececece ayat tak hengat..hihi..
dia pon mula buat soklan cepu emas kat saya..ayam golek ni takleh buat sendri ke..??
hummm ayat double meaning tuh..so saya kan isteri yg memahami (ecececece lagi :P) selongkar la balik simpanan resepi yg menggunung ni..
nasib baik saya penah print dr pn ros jintanmanis kita tuh..tak sesia la ek..:D
dlm resepi tulis, perap 3 jam..
tapi sbb perkenan dr ketua umah merangkap tukang request, saya perap sejam setengah aje..hihihi
dia kata..takpe la next time buat kita perap 3 jam..errkkk...hehehehe :P
so ini lah hasilnya..berkat usahasama kami berdua di dapur ahad lepas..:D
alhamdulillah tukang request pueh ati..:D
time kasih ye ros...memang en husben i shiawaseeeee sangat...gegegegeg :P
MOIST ROASTED CHICKEN RECIPE
- sumber Ros@JintanManis
Bahan-bahannye
1 ekor ayam ( ros guna ayam 700gram)
2 sudu besar olive oil
2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
2 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit marjerin
Cara-caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, jus lemon, sos tiram, serbuk kunyit, madu dan lada hitam.
2. Kemudian cucuk-cucukkan ayam tadi dengan garpu dan lumurkan bahan perapan tadi pada keseluruhan ayam, perap ayam selama lebih kurang 3 jam atau lebih. Lagi lama diperap lagi sedap.
3. Selepas diperap, panaskan oven 190 atau 200 darjah, dan bakar ayam selama satu jam, setelah 30 minit di bakar, keluarkan ayam dan sapukan ayam dengan marjerin dan lebihan minyak yang terdapat pada dulang pembakar, kemudian teruskan proses pembakaran.
4. Pastikan ke dua-dua permukaan ayam perang sekata, balik-balikan ayam dan bakar ayam sehingga garing dan masak.
5. Setelah siap dibakar, potong ayam pada dua bahagian dan hidangkan bersama kentang putar, coslaw dan macaroni cheese. Selamat Mencuba.
p/s: gamba yg cun melecun di atas tuh, saya padankan ayam ni dengan potato spiral n creamy macaroni...ala-ala western gitu..hihihi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mmg puas hati, hehe... danke schön meine liebe
ReplyDeletezahim: amboi kalu ye pon pueh ati sampai beribu2 komen yg sama..hihihi :P
ReplyDeletesiti, akak kalau buat ayam panggang tu suka perap semalaman rasanya lagi best tau...suka ratah gitu jer..hehe
ReplyDeletekak nieza: tuh la hajat ati pon camtuh tp terleka plak arituh..pes time katakan..hihi..insyaAllah next time akan diikut tips akak tuh..:D
ReplyDelete