Wednesday, August 3, 2011

Menu Berbuka Hari ke 3...

daging ala kaprau
assalamualaikum...

menu berbuka kami semalam...
ayam masak ala kaprau...dan sayur bayam..hehehe..
makan ngan bubur nasik...:)
simple je kan, bukan gara2 malas nak masak (ayat kaber diri sendri :P) tp en husben pon pesan takyah menu banyak2...fuhhhh selamat den hahahha
bukan ape, 2 lauk ni pon kengkadang tak abis..padahal berbuka + sahur..
kengkadang nak makan sahur pon konpius sbb perut memang kenyang lagi..
kami berbuka dlm 9 lebeh, siap makan terus solat dan tidur biasanye before kol 12 mlm la..
dan bangun sahur kol 2 lebih..makanan berbuka pon tak sempat nak hadam hehehehe...

okehla meh layan resepi..bes tau menu ni, sbb ada rasa tomyam tp bukan tomyam hehehehe...
mahapla gamba tak lawa (bkn selalu memang tak cantik ke hahaha) sbb dah malam kan..hihihi
thanks a alot kat kak izah sbb share, izinkan saya tepek2 di sini plak eeekkkk...:)

AYAM MASAK ALA KAPRAU (asalnye daging goreng ala kaprau)
- sumber Kak Jie, dishare bersama oleh Kak Nor dan Kak Izah

BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis *saya guna ayam
2 sudu besar paste tomyam *saya guna kiub tomyam
cili api diketuk2 *saya tak bubuh
2 labu bawang besar *1 labu aje, separuh blend dan separuh potong ring
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
daun selasih *takde, saya ganti daun limau purut carik2 kan
* 2 biji bawang putih di blend

CARA:

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

Nota: Saya ikut kak izah yg tumis bawang putih dan bawang besar (blend), kemudian dah dekat las2 baru masukkan 1/2 labu bawang besar (hiris bulat) dan daun limau purut..

3 comments:

  1. Salam hajar! waaahhh! kat sini pund ah buat jugak daging kaprau ni yaaa, kita jer belum buat versi daging versi ayam dah buat tp tak n3 sbb malas nak ambik gmbr hihihi...

    ReplyDelete
  2. tak besnyer buka pose dgn nasi...

    ReplyDelete
  3. ika: hehehe kalau ika yg publish lagi hot..hihihi

    kak anie: huhuhu tengok gak kengkadang makan mee..kita kan famili tak rigid ngan nasik hik hik hik

    ReplyDelete