Sunday, August 14, 2011

Murtabak Daging Mini...

murtabak
assalamualaikum...

selamat hari minggu semua...
dah hampir ke pertengahan puasa kan...kejap aje masa berlalu..
tak lama lagi syawal menjelma..mesti ramai yg tak sabar2 nak balik kampung beraya..:)

mmm tp bagi saya di sini takde perasaan apa pon kalau bab raya ni..
baca status kawan2 yg balik berbuka dengan emak bapak pon dah buat saya sayu..
inikan pulak bab balik kg beraya..huhuhu..
lagu raya pon masih tersimpan kemas dlm pc ni, kalau dolu puasa first WinAmp dah penuh ngan lagu raya hihihi..
tp ni tak berbukak sampai skarang..:P

mmmm citer bab murtabak ni, memang saya eager sangat nak makan dr setat dtg jerman, kiranya dah setahun lebeh mengidam dlm diam heheehehe...
alhamdulillah dapat gak merasa, walau kulitnya tak lembut cm murtabak di pasar malam tuh, sbb saya pakai kulit popia je..
belasah la kan, dah dok kat negara orang ni takleh demand sangat, kene la pandai2 edjas tekak sendrik..hihihi
izzah pon bukan main suka lagi, dr 6 ketul kecik2 ni, dia pulun 3 keping tau..
seronok sangat dia, sbb dia kata dia tak ingat rasa murtabak camne...hahahaha klakar betul makcik kecik sorang tuh...:P

time kasih banyak2 kat kak izah daut, disebabkan dia share dlm Izah Muffin Lover dia, smangat nak makan murtabak membuak2 balik...hihihihi
izinkan saya tepek2 resepi di sini plak ek :)

MURTABAK MINI SEGERA
- sumber Minami@MyResepi, dan Kak Izah jugak..

Bahan-bahan ( 6 keping )

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto *pakcik aji saya tak letak, saya tukar kiub ayam skit
kulit popia
2 biji telur

Cara-cara

mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak

4 comments:

  1. sama la ai buat guna kulit popi gak
    lepas ni leh try buat kulit sendiri plak ngeee

    ReplyDelete
  2. ayu: hhehehe malas nak mencanai tuh la hik hik hik

    ReplyDelete
  3. rajinnya hajar buat murtabak..
    nmpk sedapp la...
    kak mas beli jerk...he..he..

    ReplyDelete
  4. kak mas: huhu nak buat camne kak, taderk bazar ramadhan kat sini hihihihi

    ReplyDelete