Friday, August 5, 2011

Roll Tuna Sandwich...

roti sandwich

assalamualaikum...

menu lama...dengan kata lain bukan menu berbuka pose kami..hehehe

saya jumpe di umah kak nieza findland yg skarang di msia...
mmm lama kak nieza tak update blog, semoga emak dia pulih dr strok dan kak nieza satu famili kuat menghadapi dugaan di bulan ramadhan ni...insyaAllah..

sebut pasal meroti ni, alhamdulillah skarang saya dah nampak peningkatan..
dulu masa memula roti saya tak bape nak naik, Ros puan roti kita (hihihi), kak izah dan kak nieza banyak kasik semangat dan tunjuk ajar..
ros kata lama2 nanti pandai la, kene sentiasa buat dan cuba insyaAllah menjadi...
mmm sebenanye saya ni bukan la jenis yg buat pes time terus jadi, dlm apa2 bidang pon memang saya selow skit..
masa kecik sampaila zaman U memang selalu kene bambu bambu manja dek emak dan bambu bambu tak bape manja oleh akak saya hahahaha :P
tp nk buat camne mungkin dah nature saya begini hihihi..

okehla meh layan resepi asal dr Cik Mat Gebu ni, dan di share bersama oleh kak nieza, izinkan saya tepek2 di sini plak ek...hehehehe

ROLL TUNA SANDWICH
- sumber Dapur Tanpa Sempadan, dan Kak Nieza Finland jugak :)

Bahan-bahan

250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver *saya tak letak dan gantikan dgn 2 sb w/roux
1/4 camca teh bread softerner *ni pun saya tak letak
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

Bahan Inti Tuna

1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang, hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan *takde
1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan

Cara
1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).

2. UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.
3. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

5 comments:

  1. perhhh tgk ni pow terlioq bukan main dah ni ngeeee

    ReplyDelete
  2. Salam orang jauh,ni nak sarapan ko nak buka poso,mano-mano pun boleh, nampak mengancam, tapi caro bueknya macam complicated sangat, susah2 antar yo kat den di sini.

    ReplyDelete
  3. uik.. asal i dilibatkan dalam hal roti? huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. ayu: hahahha meh nak lap air liur hehehe :P

    chep: alaaa chep kan chep..mesti kacang aje hehehe

    kak anie: hahhaha saje i dengki kat uuuu :P

    ReplyDelete