Monday, August 22, 2011
Nasi Lemak Sambal Udang Petai...
assalamualaikum...
dah lama craving sambal petai...
petai ni cam chipsmore kat sini, maklumla barang import gegege...so kengkadang time ada, fulus $$ plak tak bape ada...time fulus $$ ada, petai lak menghilangkan diri..
mahal gak satu pek 2 euro lebih, so kengkadang memang *agak* lamaaaa pikir kalau nak beli hehehehe :P
baru2 ni tekadkan azam, beli gak la, ni la hasilnye...
nasik lemak sambal udang petai...
soooooo lecker yummyyy yummy...
resepi hasil bantai-bantai sendiri suke ati....hehehehhehe
SAMBAL UDANG PETAI
- by hajar@catatandarideutschland
Bahan-bahan
udang yg dikopek kulit - tak kisah nak banyak mana, agak2 aje..
petai yg dikupas kulitnya dan dipotong kecil2
1 biji bawang besar *blend
2 ulas bawang putih *blend
segenggam udang kering geragau *blend
cili kisar / cili boh - ikut kepedasan *saya pakai sket je then campur ngan serbuk paprika
1 sudu besar sos tiram
sos cili
sos tomato
sedikit santan
Cara-cara
1) Tumis bahan * sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak
2) Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato
3) Masukkan udang dan petai, balik-balikkan sampai udang masak
4) Masukkan santan dan air (kalau santan pekat sangat), kacau dan renehkan sebentar. Perasakan dengan garam dan gula. Siap :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
adehhh.. meleleh dah air liur terbayang keharuman nasik lemak ! berselera tgk nasik lemak ct haa.. :)
ReplyDeleteterlioq giler ni
ReplyDeletesini pow susah nak dapat petai
ai kat sini x pernah mkn petai kecuali blk mesia....siler simpati ngan hamba ni ngeee
deena: hehehe jom jom pakat buat :D
ReplyDeleteayu: laa ye ke..saya dah buat beberapa kali jugak..nak harap makan kat msia rasanye dan kempunan dolu hik hik hik
ReplyDeleteadoiiii hajar... semalam kak liza dok jeling2 petai kat pasar raya tu. ni hajar dok goda lagi. sedapnya..
ReplyDeletekak liza: apa lagi boroooongggg heheheh
ReplyDeletemak aiiii peha ayam tu menggoda iman
ReplyDelete