Wednesday, December 28, 2011

Patin Masak Tempoyak..

patin tempoyak
assalamualaikum...

akhirnya dapat gak makan patin masak tempoyak..
time kasih kat Syahmi dari Bonn yg bukak mata saya yg tempoyak tak impossible walau di Jerman hehehe...
tapi honestly saya masak tak jadi sangat sbb tempoyak nye tak masam pong..baru peram berapa lama dah gedik2 nak masak..hahahah :P
dan takleh buat pedas sbb ada rakyat jelata kenit2 ni yg tak makan pedas..huhuhu

mmm rasanye resepinya standard aje, saya tak pakai bawang pon..
tapi sbb saya menggugel jugak, so saya klip skali referencenya..
time kasih cik min, izinkan saya tepek2 resepi cik min di sini ye..:)

PATIN MASAK TEMPOYAK
- by Cik Min

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin -bersihkan dengan asam keping *saya pakai 3 potong aje
2 cawan Tempoyak -kalau boleh tempoyak lama yang dah masam. *suka ati je saya bubuh, ikut nak pekat mana
11 biji cili padi -nak pedas tambah lagi *3 bijik je kot
1 inci kunyit hidup *pakai kunyit serbuk huhuhu
garam secukup rasa
Daun kesum dan bunga kantan *bunga kantan yellek

Cara-caranya:
Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup sehingga lumat.
Bancuhkan tempoyak dengan air mengikut kepekatan
Masukkan bancuhan tempoyak tadi bersama bahan tumbuk dan ikan ke dalam kuali.
Masakkan sehingga menggelegak,masukkan daun kesum,bunga kantan dan garam.
Setelah ikan masak tutup api siap untuk dihidangkan.

Nota: makin lama di didih, makin pekat tau kuahnya..sbb lemak2 ikan tuh dah melebur dlm kuah tu...sssslluurrppppppp syeeedapp hehehe :P

7 comments:

  1. waduhhh sedap bangat ni..maunya bertambah nasi ni hajar. kat sini pun ada ikan ni lemakx2 gitu kan. akak suka ni:)

    ReplyDelete
  2. alaaa terliurnya sbb patin masak tempoyak ni 1 of lauk favourite akak

    ReplyDelete
  3. sedapnyer yum yum yum......

    x sangka ada ikan patin kt sana....

    by the way, salam kenal dr penang...saya folo sini...jemput dtg rumah ya

    ReplyDelete
  4. Mmm sedapnya!! Mana dpt tempoyak hajar? Jeles sguh. Terliur i di sini. Huhu
    Ala kesiannya, kt sini pon sama tak boleh nk buat pedas2 sgt sbb iris tk thn pds lgsg tp zahin tahan n suka pedas .;)

    ReplyDelete
  5. sedapnyerrr......teringinla plak....hehehe...

    ReplyDelete
  6. aitt dah kuar citer tempoyak, saya pun ade citer tempoyak tapi dok tangguh entry ni, nnt insyaAllah sy post.. sy buat cam mak mertua sy buat, tapi sy modified sket, sedap jugak.. nanti hajar bole try, sebab ramai orang cakap sedap hehehe ni dah perasan la pulak hehe..
    by the way, try bersihkan ikan patin ngan lemon gak, hilang hanyir die :) sy guna lemon sebab stok asam keping tinggal sket, so sy cuba guna lemon, not bad tau.

    ReplyDelete