Wednesday, March 20, 2013

Best Ever Muffin...

Assalamualaikum...

menu mapin yang boleh dibuat minum petang or sarapan pagi..
ramai rasanya yang dah mencuba resepi ni kan.. mmg bes dan boleh dipelbagaikan..
saya pon dah penah buat tapi macam tak pernah publish je..ntah le heheh..
so kali ni saya gunakan Coklat Toblerone ni, potong dadu dan masukkan..
hasilnya en husbenku sukeeee (peminat coklat tegar hehe)...


time kasih pada Kak Diana dan Kak Hana, izinkan saya tepek2 di sini plak ek...

BEST EVER MUFFIN
- resepi asal Kak Diana (tak boleh bukak sbb invited readers only), di share oleh Kak Hana @ Hanamemories



Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran
* 1 cawan coklat toblerone didadu

Cara-cara

1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang di tengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut. * Saya masukkan secawan coklat Toblerone cincang
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.


7 comments:

  1. sedapnye tobleron kak.. hee


    ziarah akak balik n bawak kad jemputan :) http://bulansyurgafirdausi.blogspot.com/2013/02/walimatulurus.html

    ReplyDelete
  2. Rajinnya..saya skrg tade mood nak membaking :D

    ReplyDelete
  3. alamak...cantiknye kejadian muffin tuuuu... dah tu siap ada coklat toblerone tu tak tahan tuuu...

    ReplyDelete
  4. nti nk cuba jugaklah nampak sedap dan gebuss..

    ReplyDelete
  5. macam senang je.

    tapi malasnya nak buat sendiri. huhu!

    ReplyDelete