assalamualaikum...
tepek gamba je dah la ek..
resepi asal Pajeri Nenas oleh Ros Jintanmanis, time kasih Ros, halalkan aku tepek resepimu ini di sini..muah2
PAJERI NENAS
- by Ros Jintanmanis
Bahan-bahannya
1/2 biji nenas saiz
kecil
1 1/2 sudu besar serbuk kari ( dijadikan paste, bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
1 sudu bahan kisar ( bawang + bawang putih+ cili kering)
1 sudu kecil udang kering ( di cincang halus)
1 cawan santan ( tak nak letak pun takpe, sbb dah ade kerisik)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 1/2 sudu besar serbuk kari ( dijadikan paste, bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
1 sudu bahan kisar ( bawang + bawang putih+ cili kering)
1 sudu kecil udang kering ( di cincang halus)
1 cawan santan ( tak nak letak pun takpe, sbb dah ade kerisik)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Caranya
1. Potong nenas ikut selera masing-masing, jangan nipis sangat, panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak.
2. Tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, kemudian masukkan pula paste serbuk kari dan udang kering, tumis hingga agak garing,
3.Selepas itu masukkan kerisik dan nenas, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam dan gula, masak hingga nenas layu dan kuah pajeri agak pekat. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
selalu mkn nenas je rupanya ada gak ekk terung...hihi
ReplyDeleteAww terus terliur! dah lama tak makan pajeri nenas ni, rasa sejak dok London tak pernah buat kot. :D Ok nanti nak buat jgk la..hihihi
ReplyDelete