Wednesday, February 2, 2011
Pasta dan Speghetti..
assalamualaikum..
selamat hari Rabu semua..
semoga semuanya sihat-sihat dan ceria menjalani hidup di luar sana..
mm sebenanye nak letak tajuk entri kali ni dgn nama masakan saya semalam..
skali tuh resepinya pakai speghetti, yg saya buat versi pasta..
hehe kang lain tajuk lain gamba susah gak kan..?? hihi..
so sudahnye letak dedua la..sapa nak guna speghetti pon bule, nk guna pasta pon oraitt..:D
oh ye rasanye kat Msia agak mahal speg n pasta kan?
kat sini itu la yg murah..paling murah leh dpt dlm 25 sen sepeket..
mmg la dlm euro, tp standard 25 sen RM la gak..hehehe
okeh le saya amek resepi dr kak hana @ hanamemories..tp kengkadang suka gak buat ikut resepi ros @ jintanmanis..lagi2 kalau ada terlebih cheese cream dlm peti ais hehehe..mm lebih kurang je rasanye..mmg bes hehe..time kasih pada kedua akak dan adikku ini..mintak share kat sini ye..hihihi
CREAMY SPEGHETTI / PASTA
Bahan-bahan
• 150g-200g spaghetti @ pasta - rebus mengikut arahan peket dgn sedikit minyak dan toskan
• Ikut pilihan - Udang (rebus dulu pon boleh), dada@peha ayam boneless (potong kecil2), salmon (bakar dahulu kemudian cerai2kan), asari@kepah, sotong, isi ketam, etc.
• ¼ bawang besar kuning - cincang
• 3 ulas bawang putih - cincang
• ¼ atau lebih cawan fresh cream/whipping cream/double cream
• ¼ cawan susu segar
• sedikit air rebusan spaghetti@pasta
• blackpepper@serbuk lada putih@cili kering hiris halus
• garam
• brokoli - rebus dahulu *bleh campur sayuran lain jika suka
• minyak zaitun
Cara-cara
• Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan keperangan. Masukkan cili kering yg dihiris halus jika suka.
• Masukkan udang(jika sudah rebus masukkan kendian, begitu gak ngan isi ketam)/ayam/sotong/asari@kepah. Gaul rata. Masukkan sedikit air rebusan spagetthi@pasta. Biarkan sehingga masak.
• Masukkan spaghetti@pasta. Gaul. Masukkan pula susu segar, fresh cream@whipping cream@double cream. Kepekatan cream ikut citarasa. tp jgn byk sgt la..nnti muak. Kalau agak dry tambahkan susu segar@air rebusan pasta@spaghetti . Gaul rata.
• Perasakan dengan garam dan blackpepper. Masukkan brokoli. Jika menggunakan salmon masukkan time nih.
• Angkat dan siap dihidang. Sprinklekan lagi dengan serbuk lada hitam@parmesan cheese jika suka.
Nota: smalam saya guna sosej dan crabstick aje..udang dah abes stok, lgpon nak kasik bebudak ni aje makan..isi udang pon nanti masuk mulut mak bapaknye aje...hihi :P
Labels:
western
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Anak2 kak zi mmg suka... mmg selalu buat... pakai Fusilli pun boleh juga..
ReplyDeletedik, akak pun buat pasta juga tapi style bakar lak...jom kita tukar...hehe
ReplyDeleteuuuiii sedapnye... ha'ah sy pun salu wat cam nieza, style bakar. tp style bakar ke x ke, afeef and fatini x suke sgt, jd mak bapak ni la yg kena habiskan hehe.. klu fatini pulak, die suke pasta kosong je hehe..
ReplyDeletekak azi: aa biasenye budak2 suke kan..izzah beribu2 kali suka pasta ni dr nasik huhuhu..
ReplyDeletekak nieza: ye ke cm menarik kak..leh cuba..share la resepi hehehe
ana: haha itu standard..mak bapak budak2 mmg selalu jadik DBKL pd anak2..hihi