Sunday, June 12, 2011

Cucur Bilis Kembung..

cucur bilis kembung
assalamualaikum...

lama tak bersiaran..harap semuanya sihat hendaknya..:)

cucur atau bahasa yg tak bape gelemer, (hik hik hik)cekodok ni memang menu biasa saya dr zaman bebudak..
dulu emak saya tanam sendri daun kuchai, banyak pasu so kalu time nak buat cekodok memang bes la..
tapi emak saya yg selalu bizi mengalahkan YB tuh biasalah, asal sebut cekodok resepinya satu yg tuh aje la...tepung + daun kuchai + ikan bilis + telur + garam sket..
so anak nye yg dah ala ala maju ke depan sket ni..(hihihihi) kengkadang buat2 lupa resepi turun temurun tuh..
nak jugak merasa resepi orang lain kan...hehehehe...

so far saya suka resepi cucur kak hana yg selalu letak nasik sejuk blend dlm adunan..
memang bes di tekak kami anak branak...
dan resepi kali ni pon memang kena gak ngan kami..
time kasih pada penyumbang resepi, sofinar@MyResepi..izinkan saya tepek tepek di sini plak ek...hihihi

CUCUR IKAN BILIS KEMBUNG
- sumber Sofinar@MyResepi, dan dishare oleh kak Izah Daut

Bahan-bahan

300 gm tepung gandum - 2 1/2 cawan lebih kurang
1 sudu kecil mauripan
1 biji telur
1/2 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar
1 1/2 cawan air- saya kurangkan sedikit
2 pokok daun bawang
daun kucai
taugeh- jika suka
garam
serbuk kunyit

Caranya:

1) blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
2) gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
3) jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

4 comments:

  1. Sedapnya. Makan panas2 cicah ngan sos. ummpppp

    ReplyDelete
  2. akak pun suke..
    yang cekodok nasi tu pun suke jugak.. aishh asal kata jemput ikan bilis ni suke aje kan

    ReplyDelete
  3. sedapnye cucur bilis..my feveret... ;D

    ReplyDelete