Wednesday, August 10, 2011

Akhirnya....

kari ayam
assalamualaikum...

akhirnya, pecah rekod dlm hidup saya, saya berjaya masak kari...hehehe..

before ni kalau en husben nak makan kari, memang dia yg masak..
sebabnye selain bukan makanan peberet saya, reason yg paling tepat ialah ni je satu masakan yg dia kompom kene masak kalau nak makan hahahaha...:P
so kari jawa ke, kari ape ke belasah aje janji rasa kari hihi...

last 2 days saje saya nak cuba masak..
ni la hasilnya...kari ayam tapi pakai perencah kari daging sbb takde dlm stok..hahaha
orang2 utara sila lah ampunkan saya ek...:)

time kasih pada Kak HaSue atas resepi yg sedap ini...
dan pada step by step yg sangat detail, sesuai la unt saya yg baru nak blajar ni kan hehehe....izinkan saya tepek2 di sini plak ek...
psstt sorilah gamba comot sbb memasing dah tak sabar nak berbuka pose hehehe...

KARI AYAM CARA KAMPUNG
- sumber Kak HaSue@MyResepi

Bahan-bahan
• 500-600g peha ayam(atau mana2 bahagian)
• 2 cm Halia*
• 2cm Lengkuas*
• 2-3cm Kunyit Hidup*
• 2 Ulas Bawang Putih*
• 4 Ulas Bawang Merah*
• 1/3 sudu mkn Belacan*
• 2-3 Btg Serai-Diketuk
• 3 Sudu mkn(penuh) Kari Daging(ayam brand)
• 1/2 cawan Air Asam Jawa/1-2 keping asam gelugor
• 3 sudu makan Kerisik
• 1/4 cawan pati santan(ikut kepekatan sendiri)/setengah cwn susu sejat [optional]
• 2 Biji Kentang/Keledek (potong sederhana kecil)
• Rempah Tumis-4 Beradik(1 setiap 1 jenis)
• Bahan2 perasa-2 sudu kecil Garam,1 sudu kecil Gula,sedikit pak aji(jika suka)[sukatan bergantung kpd citarasa]
• 1/3 cawan minyak(agak2 jer)
• Air Secukupnya

Cara-cara
1. Bahan2 bertanda * ditumbuk.(bagi yg baru belajar memasak,sila masukkan satu persatu bhn2 ke dlm lesung batu ketika menumbuk,masuk skaligus mmg susah ler..)nak senang,masukkan semua bhn yg hendak dtumbuk(kecuali kunyit) ke dalam pengisar bhn kering dan kisar..keluarkan baru tumbuk dlm lesung batu bersama kunyit.utk elakkan warna kunyit melekat kat pengisar.
2. Panaskan minyak. Dah agak panas,masukkan bhn penumis(rempah tumis 4 beradik). Setelah naik bau, masukkan bahan yg ditumbuk/dikisar tadi..masukkan juga serai yg sdh diketuk/dititik.Kacau hingga kekuningan dan beraroma.
3. Serbuk kari dicampur dengan setengah cawan air(lebih pun takpe).Masukan ke dalam bhn yg sudah ditumis..perlahankan sedikit api.
4. Kacau goreng sehingga kari masak dan pecah minyak.Tambah air jika perlu..dan kacau lg hingga kari berubah warna dan garing.Bila memasak masakan kari,adalah penting untuk memastikan kari yg dimasak benar2 masak.Ini untuk mengelakkan rasa kari yg hambar dan mentah.[utk bezakan dah masak ke belum,boleh hidu bau kari sebelum dmasak dan stelah msk,ada bezanya]
5. Setelah kari masak(garing ye,takde air dah,tp jgn hangus),masukkan ayam dan gaul sebentar.Kemudian masukkan kentang.(ini jika mgunakan ayam frozen sbb mudah msk)Kalo guna ayam liat(tua),masukkan kentang kemudian yer (jika guna ubi keledek sila masukkan kemudian jugansebab kentang lebih mengambil masa yg lama utk msk)Kacau rata dan biarkan air ayam keluar sepenuhnya
6. Tutup periuk dan kadang2 dikacau gaul supaya bahan2 meresap sekata.Pastikan air ayam dikeringkan.Bila air ayam sudah agak kering,kelihatan minyak sahaja dibahagian bawah.(ini bukan sahaja utk mengelakkan bau hanyir ayam tetapi untuk masakan thn lebih lama tanpa dipanaskan)selalunya ayam yg dmasak malam ni,masih elok malam esoknya tanpa dipanaskan. biasanya kes lupa ler..hee
7. Dah pastikan air ayam kering,baru masukkan air asam jawa.Kacau seketika,barulah masukkan sedikit air agak2 tenggelam ayam dan kentang.
8. Masukkan bhn2 perasa:garam,gula dan pak aji.Masak sehingga ayam empuk dan kentang masak.Renihkan lagi dan masukkan lagi sedikit air jika perlu..(jgn terlampau banyak nanti kari terlampau cair pula.
9. Setelah ayam lembut,masukkan kerisik,kacau rata dan barulah masukkan santan/susu sejat. (step yang ni boleh skip jer jika tak letak bahan2 tersebut)
10. Sebatikan semua rasa dan tunggu sehingga mendidih sebelum api dipadamkan..Minyak yg berlebihan (timbul dipermukaan)bolehlah dibuang jika mahu..
11. Sesuai dihidangkan bersama nasi putih,roti,nasi beriani atau apa jua hidangan kegemaran anda.

1 comment:

  1. 1st time buat kari????
    OMG kena buat terkejut x ni ngeeee
    dulu ai anggap susah gak but biler selalu buat alhamdulliah mudah jer,x payah tgk recipe pow dah boley ingat step...selalu buat mesti hajar pun akan improve dan cekap :))

    ReplyDelete