Thursday, November 1, 2012

Apfelmus...

assalamualaikum...

Apfelmus atau dalam Englishnya Applesauce saya buat tempohari waktu tengah musim memetik epal di sini...
tempohari - mode baca: dulu bulan September hahaha :P
 
terbekenan dengan Apfelmus ni first time bila lepas D&C arituh dihidangkan dengannya, masa tgh kelaparan dan dalam keadaan minda separa sedar akibat bius...
masyaAllah sangat sedap rasanya...
tak sempat nak snap gamba sbb kepala masih ting tong..dan berebut2 dengan budak2 sama..hehehe..

so untuk versi Apfelmus saya ni, saya follow resepi dari Allrecipes.com di SINI. siap ada video cara nak buat tau..
jugak dari buku sekolah Izzah...hehehe...
senang giler nak buat, sesapa yg ada epal kat rumah tu boleh la cuba...:)

UPDATE: Apfelmus ni kami makan camtu aje..tp boleh jugak makan dengan wafel ke, penkek ke (something yg tak manis). dan gula tu boleh dikurangkan, sbb result kemanisan apfelmus ni bergantung jugak pada kemanisan semulajadi epal..:)


APFELMUS
- by Sarah's Applesauce@Allrecipes.com

Ingredients
4 Apples - peeled, cored & chopped
1/4 cup white sugar
3/4 cup water
1/2 teaspoon ground cinnamon *ni saya skip sbb tak suka cinnamon

Method
In a saucepan, combine apples, water, sugar, and cinnamon. Cover, and cook over medium heat for 15 to 20 minutes, or until apples are soft. Allow to cool, then mash with a fork or potato masher.



6 comments:

  1. salam,


    org german makan dengan hash brown, joghurt, ada gak yang makan dengan giessbrei...

    ein bisschen suess, aber lecker

    hahah.. lama tak kacau akak....

    Zinn..

    ReplyDelete
  2. benda ni nak makan @ minum dengan apa ya? macam menarik je kalau nak cuba pun senang...

    ReplyDelete
  3. mkn ngn roti panas pun best kan. Hajar miscarriage ke... saya doakan rezeki yang terbaik buat kalian. Amin.

    ReplyDelete
  4. entah2 kalau letak cinnamon lagi sedapppp, rugi.. rugi tak letak, hihi

    ReplyDelete