Sunday, January 30, 2011

Kari Kambing Jawa & Sayur Kobis Kicap..

assalamualaikum...

ari Ahad ni, kami jenjalan ke trödelmarkt..
kalu di UK dipanggil car boot sale..
kat sini cam pasar yg jual barang 2nd hand dan ada gak barang baru..tp harga nya murah la..
sebenanye ni pes time kami ke trödelmarkt walaupon dah 1/2 thn kat sini..
hehe dolu x bape didedahkan dgn trödelmarkt, just denga citer kawan2 senior..
skali di London arituh, denga Kak Long Asmida citer pasal car boot sale kat sana, melopong gak la...hihihi
tuh balik Duisburg, igt nak jelajah jugek..tp rasanye kat sini x sehebat di UK..
igt nak snap2 gamba tadi, tp sejuk nye gegegegege...Allah aje yg tahu..
rasa cm masa ada schnee arituh x le sesejuk skarang..huhuhu..
for the pes time mmg x saba nak sampai umah..(slalu tuh liaaatt aje nak balik..haha :P)

okehla citer pasal entri arini, balik tadi gerak gempur di dapur..
en husben dgn rela jiwa dan raga memasak lauk unt arini..
smalam beli daging kambing, so dia ckp masak kari bes gak..
eheheh saya apalagi angkat periuk belanga sudip semua la...:P
kari kami simple-simple aje..tuh kasik nama Kari Kambing Jawa..
bkn kambing tuh keturunan jawa, tukang masak dan tukang makan ni le org Jawanye..hihi
lgpon org Jawa kurang mkn kari kan, so kira dimahapkan la kalu terlebih terkurang kan..hihi

mmm secara teorinya mungkin rasa kari kami ni x sehebat kari org utara especially kari Fadzly dan Kak Nadia..hik hik hik
tp secara spiritualnya kari ni the bes la..sbb dimasak oleh org tersayang kan..haha :P

oleh kerana en husben shy shy cat nak share resepi, so saya terpaksalah gediks2 share resepi kobis saya ni..hehe so simple, teringat mak saya plak sob sob sob..

KOBIS MASAK KICAP

Bahan-bahan
kobis - dipotong sederhana
lobak merah - suke ati nak potong camne..
bunga kobis - dipotong sederhana
1/4 biji bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
sedikit udang kering @ ikan bilis
sedikit lada benggala - dipotong panjang
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat @ kicap manis
minyak unt menumis

Cara-cara
1) Panaskan minyak. tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sampai naik bau.
2) Masukkan lobak, kacau sehingga agak layu. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kacau rata. tambahkan sedikit air sekiranya mahu berkuah.
3) Masukkan kobis, bunga kobis dan lada benggala. Tambahkan gula, garam dan perasa sekiranya perlu. Siap

3 comments:

  1. Wahhhhhh kari kambing Jawa.... wah menarik tu.. Kak zi kalau beli kambing buat briyani aje.. lain2 tak pandai nak masak.. hehehe

    p.s
    Sini pun ada flohmarkt juga Jom la dtg nnt kak azi bawa..hhehehehe..

    ReplyDelete
  2. sedapnya kari kambing tu....org jawa pun dh pandai mkn kari yer....bagus2...hehe btw kat sini pun ada juga kedai jual brg 2nd hand tu...memang omputih ni x kisah kalau pakai baju 2nd hand kan...beza sgt ngan org kita kat Msia tu.

    ReplyDelete
  3. kak azi: hehe sedangkan kari pon saya surender, mkn beriyani dlm mimpi aje la kak azi..haha

    kak nieza:hehe itu jawa en husben kak, saya ni mmg jawa asli..makan bening-bening aje..hihi

    ReplyDelete