Sunday, January 2, 2011

Selamat Tahun Baru 2011..

assalamualaikum..

Eppi New Year semua..
eh eh dah 2 hb Jan baru nak wish ye..hihihi..:P
mm las weeken kami dok umah aje..
sesi melepak satu famili..
letzten Samstag (last Saturday) en husben ku yg terchenta mencemar duli memasak..
haha bukan la dia x penah masak..
sbb before ni dia penah study di jepun, memasak jugak..hihi
biasa kaum-kaum lelaki yg penah blaja obersea bule diharap unt keje-keje ni..hihi
cuma sejak menetap sementara di german ni, ada yg jadi tukang masak kan..:P
so dia bersara sementara la kejap..hihi
time kasih muah-muah ye abang..
ni la hasilnye; daging masak kicap..

izzah pon bukan main bodek abahnye..puji tinggi melangit..
siap suruh abahnye masak ari-ari...
sbb dia kata emaknye ni masak x bape bes...sob sob sob..
gini le gayenye kita owang pompuan kan..ari-ari masak x de org cakap bes pon, tetibe org lelaki turun dapur, wahhh...
hahaha...tapi mmg fact pon, orang lelaki ni kalu buat sesuatu tuh kengkadang lebih bagus dr orang pompuan..

eh eh en husben masak lauk aje, saya still kene masak sayur..
biasala org lelaki dan kanak-kanak kan x suka sayur sangat..
hehe jantung pisang ni saya beli di Asia Supermarkt, 3 ketul skali saya borong..hahah..
punye la tamak yeee...:P
tp konpius sket nama resepi ni Lawa Jantung Pisang..
blasah la janji bes...hihi...
time kasih byk2 pada tuan punye resepi ni; Batdeaz@myresipi..
mintak halal show resepi di sini ye..:D

LAWA JANTUNG PISANG
- sumber asal resepi dr Batdeaz@myresipi

Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )
• 1 jantung pisang sederhana besar
• 1/2 kotak kecil santan
• 5 ulas cili api (dihiris) (saya pakai sebiji aje, ketuk)
• 3 ulas bawang kecik (dihiris) (saya pakai 1/2 biji bawang besar aje)
• 2 - 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
• 1 sudu kecil lada hitam (di tumbuk)
• Garam

Cara-cara

1. Buang kulit yang agak keras dari jantung pisang. Kemudian belah dua jantung pisang dan direbus dalam air hingga empuk. Letak sedikit garam semasa merebus.
2. Toskan jantung pisang yang telah empuk dan racik. Jangan terlalu halus.
3. Panaskan santan atas api sederhana. Tambahkan sedikit air jika santan terlalu pekat.
4. Masukkan bawang kecil, cili api dan lada hitam ke dalam santan yang telah di panaskan tadi.
5. Masukkan pula jantung pisang dan jus limau kasturi. Perasakan dengan garam mengikut kesukaan masing-masing.
6. Siap! Sedap di makan dengan nasi panas dan ikan masin goreng.

5 comments:

  1. selamat tahun baru sitiezahim...salam kenal dr saya di Helsinki...saya follow n link..jemput singgah my blog..:)

    ReplyDelete
  2. selamat tahun baru jugak buat sitie..wah wah...nak kena pujuk hubby ke dapur gak la..kot kot sedap jugak..hehe.

    ReplyDelete
  3. hihihi.. lain kali suh zahim je la masak.. hehehe
    slmt thn baru!

    ReplyDelete
  4. kak nieza:salam kenal2..wahh finland -10 ye..sejukknyeee gege...
    kak izah:heheh mmg sedap tau sesekali dia masak..tambah sedap sbb kita jadi mandur haha :P
    kak anie: hadoi dah tukar jadi org korea mana nih..mmg hajat nak cmtuh tp zahim kata no prob, ayang kene gi lab plak..uwaaaa tamoo...

    ReplyDelete
  5. hahaha... gi lab pun ok gak.. kasi hancur der nyer tesis.. hehehe

    hahaha.. i kan heroin korea yg comel dan naive.. hehehe

    ReplyDelete