Monday, August 1, 2011

Sup Tulang Versi 2...

sup tulang2
assalamualaikum...

selamat berpuasa semua...
windu nak pose di Msia, sbb kalau bab pose memang Msia no 1 di hati saya hahaha..
bab bazar ramadhan dan tempoh berpuasa yg jaaauuuhhh lagi pendek dr kami sini..
kami di sini berpuasa 18 jam lebih tau..dari 3.18 pagi sampaaaiii la lebih kurang 9.30 malam...
so makan sahur kol 2 lebih la...hehehe..
minggu ni plak nampak matahari..huhuhu..nama pon tengah summer hik hik hik..:P

ok la saje je merapu2 sket..hihihi..
sup tulang ni saya buat simple2 aje...lebih kurang sup ayam tp opkos la tulang kene rebus dulu kan..hehehehe

sup tulang

SUP TULANG
- by hajar@catatandarideutschland.blogspot.com

Bahan-bahan
1) beberapa ketul tulang lembu
2) 5 biji bawang merah - ditumbuk halus
3) 3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
4) 2 inci halia - ditumbuk halus
5) 1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus (saya pakai serbuk lada hitam, agak2 aje)
6) rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)
7) 1 biji kentang - potong
8) carrot - optional
9) 1/2 kiub pati lembu
10) air rebusan tulang
11) minyak untuk menumis
12) Bawang goreng dan daun sup

Cara-cara
1) Tulang dibasuh dan ditoskan. Rebus dengan sedikit halia sehingga empuk.
2) Panaskan minyak, tumis sebentar rempah tumis, kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga naik bau.
3) Masukkan air rebusan tulang(ikut nak kuah banyak mana). Masukkan kentang dan tulang tadi, biarkan sampai mendidih
4) Masukkan carrot, kiub pati lembu, garam dan gula. Renehkan
5) Bila dah masak semuanya, masukkan bawang goreng dan daun sup. Siap

5 comments:

  1. makan ngan mee or bihun pow sedap ni...uwaa stress tgk D

    ReplyDelete
  2. ayu: apalagiii...esok punye menu la hehehe

    ReplyDelete
  3. x der tulang nak buat la hajar...serius ai x pernah buat sup tulang sebab my darl kureng skit...dia kena kasi gulai gak yang laju....geng mamak katakan :D

    ReplyDelete
  4. hehehe ye ke..alamak kami ni gulai2 ni kureng sket terbalik plak ye..hihihi

    ReplyDelete
  5. salam orang jauh, sodap nampak sup tu, guna ayam kampung german ka, heheheh

    ReplyDelete