Wednesday, March 2, 2011

Sup Trademark ku..


assalamualaikum...

ni la speciality saya..(macam la pakar sangat ye...hihi)
at least ni la masakan yg saya confident nak buat..:P
rasanye kengkawan di sini dah cop muka saya ni muka sup..
asal saya buat makan-makan mesti ada menu ni..hihihi
arituh penah skali x buat, ada yg tanye..takde sup ke arini..?? hahahaha

kami adik bradik antu mihun sup..
orang kampung, so ayam kampung aje la..hehe
anta ayam unt disembelih, celup ayam yg dah arwah tuh dlm air panas dan buang bulu..
sumer keje kami adik bradik..mak tinggal masak aje..:)
dolu potong ayam mmg saya surrender, tp dah dok merantau ni kene la blaja buat sendrik..kat Msia dolu bule gak suh orang kedai tuh potongkan kan...hehehe

mm rasanye sama aje kot mana-mana resepi sup ayam..
tp saje gak nak abadikan kat sini..hehehe..:P

SUP AYAM
- sumber resepi hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan
1) beberapa ketul ayam - bahagian tulang, kepak
2) 3 biji bawang merah - ditumbuk halus
3) 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
4) 2 inci halia - ditumbuk halus
5) 1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus (saya pakai serbuk lada hitam, agak2 aje)
6) rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)
7) 1 biji kentang - potong
8) carrot - optional
9) 1/2 kiub pati ayam
10) air - unt kuah
11) minyak untuk menumis
12) Bawang goreng dan daun sup

Cara-cara
1) Panaskan minyak, tumis sebentar rempah tumis, kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga naik bau
2) Masukkan ayam yg telah dipotong, gaul bagi sebati dengan bahan tumisan. Tutup periuk dan kecilkan api. Sentiasa kacau supaya tak hangit
3) Apabila ayam dah agak tergoreng, masukkan air (ikut nak kuah banyak mana). Besarkan api dan masukkan kentang, biarkan sampai mendidih
4) Masukkan carrot, kiub pati ayam, garam dan gula. Renehkan
5) Bila dah masak semuanya, masukkan bawang goreng dan daun sup. Siap

4 comments:

  1. fuhhh ayam kampung tu la yg sedap tau hajar...kalo blk kg mmg nenek ada bela so b4 balik PD dia akan siap2 bagi ayam kg yg dah sembelih lps tu blk mak akak buat sup mmg sedappppp! :)

    ReplyDelete
  2. k.noora tak tertelan kalo tau ayam kg. ekekek.. nape ntah agak geli kalo ayam kg. sama macam burung gak le. tak tertelan jugak. huhu...tapi, sup mmg best la!!!

    ReplyDelete
  3. Sama la kite hajar, saya pun hantu segala sup terutama bihun sup. but unfortunately, azmir mmg kureng sgt ngan sup, so saya pun x salu sgt masak sup, tapi hari ni saya nak buat sup sebab tengok gambar sup hajar nih.. kecur air liur.. hehe

    ReplyDelete
  4. kak suzi: hehe tuh la ayam kampung lagi bes, kalu bahagian dada pon leh telan, sbb x mcm ayam bandar hihi..

    kak noora: hahaa ye ke, alah rugi la kak, kat sabak bernam kompom byk ayam..ishk ishk..:D

    ana: ooo ye ke, tapek sesekali buat apa salahnye..hihi :P

    ReplyDelete