Sunday, December 5, 2010
Apam Beras..
assalamualaikum..
selamat hari ahad semua..
arinih suhu dah naik balik, 2 darjah..tp hujan plak..
so jalan jadi basah + salji smalam yg turun kejap..
huhu baru igt nak jalan2 ke uni, menikmati pemandangan..
dah ujan nih, dok umah aje le.. huhu
okeh la last Freitag (Friday) saya saje tes buat apam beras nih..
kalu makan apam nih teringat kakak saya..
suka betul dia makan apam nih..
dolu masa kami kecik2 selalu ada pakcik jual roti pakai motor akan lalu dlm kawasan jengka, ada la skali jual apam ni, laksam bagai...
kompom kami kejar-kejaran unt beli..
slalu beli 2 bungkus sbb satu bungkus kompom abes kat kak anie aje..haha
so masa saya pegnen, ada skali tuh balik keje nampak ada sorang pakcik jual roti bawak motor..
tetibe rasa nak makan apam beras nih..sbb teringat dolu-dolu..hihi
tp upenye pakcik tuh jual roti aje..huhu
merata jugak la sehari dua tuh carik kat sekitar permatang pauh..
x jumpe..las2 balik jengka baru dapat..
hehe nasib baik..:D
kalu x kompom izzah lahir jejeh air liur nye..
tp mmg dia jejeh air liur pon..meibi sbb saya teringin nak pegi kenduri kawen member opis tp x dapat..sbb izzah lahir awal dkt 3 minggu..huhu
okeh okeh sapa nak terai resepi di bawah silakan ye..
oh ye sebenanye x pues ati gak ngan hasilnye..rasa ok tp warna cam shy-shy cat gitu. patut la saya buat bende lain guna pewarna nih x bape jadik..upenye pewarna tuh yg selek kot..dah bubuh byk pon warnanye kelam dan suram..takkan nak bubuh satu kontena kot haha..laen kali kene import pewarna dr msia gak le..huhu
RESEPI APAM BERAS
- resepi asal dr cha MyResepi dan diceduk dgn bergayenye dr umah kak hana..tankiu muah2 yeks..:)
Bahan-bahan
• 2 cwn nasi
• 2 cwn tepung gandum
• 2 cwn tepung beras
• 1 cwn brown sugar
• 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
• 2 1/2 cwn air
• 2 sudu kecil yis (mauripan)
• kelapa parut dgn sedikit garam
• pewarna - ikut la nak bubuh kaler ape (ni saya tambah rasa cm kak hana lupe nak edit)
Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Bahagikan kepada beberapa bahagian (ikut la kalu nak 2 warna, bahagi 2). Masukkan beberapa titik pewarna dan Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Nota: tips kak hana, "kalau x de kelapa parut fresh, bule gunakan kelapa kering cume perlu campurkan santan+air panas sedikit kemudian tambahkan garam. kacau secukup rasa.. agak2 ler air tuh jgn kasi banjir la pulak kelapa kering tuh yer! asal basah sudah...klu rajen leh kukus atau gune microvawe.." - ayat kak hana hehe..saya makan gitu aje, males nak beli kelapa kering, tp cam nyesal lak muhahaha...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hahaha.. teringat zaman tu kan
ReplyDeletepakcik tu punya apam beras mmg bes. rasanya dier buat sdr tepung tu kan...
hahaha.. i punya apam jgn kacau no... 3 ketul rembat sorg2.. hahaha
tuh la lembut giler mmg x leh lawan la hihi..
ReplyDeleteberas dia terasa betul.mmg sedap
ReplyDelete