Sunday, December 12, 2010
Crispy Egg Noodles..
assalamualaikum..
dah hari ahad..huhu kejap aje wiken..
kenapa la x dibuat weekdays tu 2 hari, weekend yg 5 hari..muhahaha..
esok dah back to normal..
then nak menunggu wiken kene la menempuh 5 ari yg 'agak-agak' membosankan itu..huhu
wiken depan kami tengah berkira-kira..
sbb isnin satu lagi tu besday izzah si makcik besar nih..
memula igt nak sambut satu famili aje..
dah slow talk ngan dia..
sbb isnin tuh mmg 'kene' sambut di kindergarten..
haha kalu di Msia no problem bab2 nih..sbb kedai kek melambak kan..
tunjuk aje kek yg bekenan..hanta ke taska..
tp nih kene la makcik tua nih berusaha siang dan malam...
stakat makan sendrik tuh insyaAllah la..
ni nk bagi kanak-kanak dan chekgu german dia nih makan..
uwaaaa mau sembahyang hajat 2, 3 malam...hahaha
tp smalam member seMalaysia kat sini ada buat besday party unt anak dia..
haha izzah apa lagi..belom sampai umah dah request itu-ini..
apalagi...nak BESDAY PARTY la..huhu..
hadoi hadoi migrain kepalo den...
okehla sebenanye nak share resepi brekpes kami semalam..
ye lah tajuk bukan main ek..
skali makcik nih dok bebel pasal lain plaks...
hahaha layan layaaaannnnn...
CRISPY EGG NOODLES
-sumber asal dr 3hungrytummies dan thanks pada kak hana yg berjaya membuat air liurku meleleh, lantas ke Asia Mart secepat kilat unt carik Egg Noodles ini..haha..
Bahan-bahan
• 2-3 ikat dry egg noodles
• 2 ekor udang galah besar - belah tgh@bleh guna daging - hana gune udang biasa
• 1 inci halia - hiris
• 2 ulas bawang putih - cincang
• sayur kailan atau sawi - potong
• 2 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar kicap cair
• setitik minyak bijan
• 1.5 cawan stok ayam - hana campur air+kiub ayam
• 1 biji telur - kocok
• serbuk lada sulah
• tepung jagung utk pekatkan kuah
Cara-cara
• Rebus mee hingga lembut kemudian basuh dgn air sejuk dan toskan. keringkan sekejap. Panaskan minyak. Goreng hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
• Kuali lain, panaskan sedikit minyak.. masukkan bawang putih dan halia. tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap, minyak bijan, lada sulah dan stok ayam. Masukkan pula udang dan sayur kailan@sawi. Biarkan sebentar hingga masak. Toskan sayur dan udang utk mengelakkan terlebih masak dan letak di atas mee. (hana tak toskan pong..akceli malas! hihi- sama la ngan saya..ikut master la katekan hihi)
• Kecilkan api, bancuh tepung jagung dan juga sedikit air. Kacau. Kemudian masukkan telur. Siramkan kuah ke atas mee dan sayur serta udang tadi. Hidangkan dengan chili/lada jeruk.
Nota: gamba di atas tuh dah x nampak noodles nye..dah tenggelam dek telur yg mengganas..saya bubuh 2 bijik hahaa..bedolat chekgu..ampunn ampunn..:D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ni ala-ala bihun kung fu je....tp mmg sedap la biasanya...hehe
ReplyDeletejiha: aa btul2...cuma mee kungfu tuh dia balut2 mee ngan telur..yg ni letak dlm kuah..tp bes..:)
ReplyDelete