Thursday, December 2, 2010

Makan Hati Berulam Jantung..


assalamualaikum..

ye ye ari nih dah ari Jumaat..
hehe surirumah sorang nih keje nye asik mengira ari aje..hihi
okeh la tajuk entri di atas x de kene mengena ngan merajuk, kecik ati dan sebagainye..
saje bikin gempak aje..hihi
saya just nak share lauk kami semalam..
resepi mak mertua i..:D
agak2 lepas nih naik x saham...? muahahaha :P


MASAK HATI RESEPI MAK MERTUA

(bkn masak hati mak mertua tau..hihih)
- tatau apa nama resepi nih so kasik kredit kat dia aje la hihi..

Bahan-bahan
300 gram hati ayam + jantung ayam
1/2 biji bawang besar *
2 biji bawang putih *
2 batang serai dipotong halus *
1 1/2 sudu besar jintan manis *
1 1/2 sudu besar ketumbar *
2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak biasa pon bule)
sedikit santan
gula, garam & serbuk perasa

Cara-cara
1) hati dan jantung ayam dibersihkan dan toskan
2) kisar (atau tumbuk halus) bahan-bahan bertanda *
3) gaul bahan kisar bersama hati dan minyak zaitun, dan masak atas api
4) bule tambah air sikit kalu tengok pekat sangat, bila hati dah agak masak bule masukkan santan. jgn byk sangat kang jadi gulai plak hehe..
5) perasakan dgn gula, garam dan serbuk perasa..

Nota: sedap, mak mertua mmg suka buat lauk nih kalu kami balik, sbb dia tau menantu dia ni suka makan..masak x pandai muhahaha...slamat mencuba ye..:D

2 comments:

  1. wahhh senang je resepi ni,nanti boleh cuba tp time pregnant ni ada org tak bagi akak mkn organ dalaman haiwan la...boleh tukar dgn benda lain kan?..hehe..

    ReplyDelete
  2. ye ke kak suzi..saya dulu x de pantang pon hati nih..hehe..

    ReplyDelete