Wednesday, December 29, 2010

Yong Tau Fu Desperado..


assalamualaikum..

arini makcik nak sharekan gambar & resepi Yong Tau Fu..
dah namanye dok obersea tuh jadik Desperado a.k.a desperate..muhahaha...
maksudnye, asal ada aje la kan..
nak yg perfect kene balik Msia la dulu baru dapat..huhu..

sebenanye dah lama teringin nak buat..sbb dulu mmg slalu makan..
asal gi pasar malam Bandar Jengka aje, mesti singgah gerai Pak cik Mat Rani..
dia nye yong tau fu mmg superbbb..hehe
so masa saya di fosee MMU Melaka, kami satu geng mmg carikla ini yong tau fu..
angah-jiha-saya-sapiah..naik kete kancil angah yg kiut mcm orangnye gi pasar ramadhan kat duyung..
skali yong tau fu kat melaka pakai kuah sup daaaa....
hehe bule la...kami beli mmg x hengat punya la banyak, dr berbuka sampai ke sahur mengadap yong tau fu tuh...muak x muak, sayang punye pasal pejam mata la sambil telan..hahahahaha..
lepas tuh serik kejap..hihi

baru-baru ni (eh x baru gak dah lama, saya aje baru buat :P) ros tayang yong tau fu dia..heheh kecur air liur balik la..
tapi masa tuh bahan kompom x cukup, so smalam kami ke Asia Supermarkt kat Oberhausen, jumpe kangkung..
hehe terus carik bahan-bahan lain, alhamdulillah ada..
tp kene cek kod pig fat dulu, sbb arituh dh terkena crabstick ada white wine & pig fat..huhuhu
alhamdulillah lulus, so borong la crabstick, cuttlefish balls ngan prawn balls..
balik umah terus proses kuah yong tau fu..
so inilah hasilnye..ngeh ngeh ngeh...


vielen dank to ros yg sharekan resepi nih, puas ati la gak akhirnya dpt makan..hehe
kepada kawan-kawan kat Msia x yah le susah-susah terai, sbb pasar malam melambak kan..hehe..(nak terai pon bule apa salahnye gegegege...)
so kepada kengkawan se'obersea' ku, nak cuba leh-leh..silakan :D

YONG TAU FU

-resepi asal dr Kak Minami Myr, saya CnP dari Ros

Bahan-bahan

5 tangkai cili kering
2 sudu besar gula melaka@ merah ( atau di jepun boleh guna kurosato)
sedikit bijan goreng
1/2 sudu besar gula (kalau kurang manis)
1 sudu kecil garam
sedikit belacan
200 ml air
1 sudu besar minyak ( ros guna goma abura- minyak bijan)- lagi wangi kuah ni nanti.
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air ( ros guna katakuriko-tepung kentang)

Bahan Pelengkap Yong Tau Fu
3 batang sosej ayam
2 batang sosej lembu
4 batang crabstick
3 ketul cuttlefish balls
3 ketul prawn balls
kankung
dan lain-lain.
* rebus semua ni, then potong-potong

Cara-caranya


1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Nota: smalam saya gunakan 4 btg cili kering tp pedasnyee ya amat...!! so gula tuh satu kontena la saya bubuh, itupon berasap lagi..huhu..so lain kali saya akan kurangkan cili kering, meibi dlm 2 btg aje kot..hahaha :P

4 comments:

  1. ana:terai..mmg bes..pueh ati den..hihi

    ReplyDelete
  2. isk isk.. bukan ke standard kita 2 batang lada je> lagi tak faham...
    siannya kena masak sdr baru leh makan yong tau fu..pasar mlm nnt nak beli yong tau fu la.. nak amik gambar masa nak makan tu kasi eksen sama dia! hahaha

    ReplyDelete
  3. kak anie: haha kengkonon nak ikut resepi la tuh..muhaha..insap nalik la lepas nih..hahaha jahatnyeee mau tangkap gamba..:P

    ReplyDelete