Thursday, December 9, 2010

Ayam Masak Kicap..


assalamualaikum..

lama rasanye x update blog nih..hehe
tuan tanah eh tuan khemah eh tuan punye blog nih tah le tatau apa dibuat ari-ari..
dok melayan makcik kecik tuh aje la..
ptg sket amek makcik besar..
malam (sebenanye petang lagi tp sbb skarang kol 4 lebeh dah magrib) main masak-masak kat dapur..
chepnye makcik tua ni ngan essisten makcik kecik yg dok membuntutttt ajee..huhu

ayam masak kicap nih mak saya slalu masak..
kami nih satu famili jarang sangat2 makan makanan bersantan..
dah besa2 sket n berkahwin baru la jumpe..
meibi mak saya jenis sempoi, n bizi mengalahkan wakil rakyat..
so menu harian dedolu ialah sup, masak kicap, goreng-goreng..
raye aje la baru jumpe rendang, itupon kami prefer masak sate, yg rendang reserve unt sedara-mara or kengkawan yg datang...hihi

okehla layan aje resepi yg saya C&P dr kak hana sifu masak-memasakku ini..
tankiu ek kak hana..syedap sampai menjilat tulang hihihi..:P


AYAM MASAK KICAP

Bahan-bahan
• 6 ketul ayam - gaul ngan garam n kunyit.goreng.
• 2 biji kentang kecil - potong wedges - goreng
• 1 biji bawang besar - potong ring
• 2 ulas bwg putih - hiris
• 1 btg serai - ketuk
• 1 inci halia - ketuk
• sedikit black pepper - tumbuk kasar
• rempah tumis - kayu manis n adik beradiknyer
• kicap manis
• sos tiram - optional
• air - jika perlu
• hirisan lada merah dan hijau @ tomato

Cara-Cara
• tumis bwg besar,bwg putih, rempah tumis,halia,serai hingga naik bau.
• masukkan kicap,sos tiram,black pepper dan sedikit air.
• masukkan ayam dan kentang. gaul rata.
• last skali masukkan hirisan lada juga tomato jika suka

Nota: saje close-up kat serai tuh, sbb nak tayang serai dr Msia..selalu serai dr Asia Markt aje..hehe mahal tuh valuenye terbang dr Msia ke German ni..keras dan kenyal gitu serai Msia..vielen dank to Nurin..:)

No comments:

Post a Comment