Wednesday, December 29, 2010

Yong Tau Fu Desperado..


assalamualaikum..

arini makcik nak sharekan gambar & resepi Yong Tau Fu..
dah namanye dok obersea tuh jadik Desperado a.k.a desperate..muhahaha...
maksudnye, asal ada aje la kan..
nak yg perfect kene balik Msia la dulu baru dapat..huhu..

sebenanye dah lama teringin nak buat..sbb dulu mmg slalu makan..
asal gi pasar malam Bandar Jengka aje, mesti singgah gerai Pak cik Mat Rani..
dia nye yong tau fu mmg superbbb..hehe
so masa saya di fosee MMU Melaka, kami satu geng mmg carikla ini yong tau fu..
angah-jiha-saya-sapiah..naik kete kancil angah yg kiut mcm orangnye gi pasar ramadhan kat duyung..
skali yong tau fu kat melaka pakai kuah sup daaaa....
hehe bule la...kami beli mmg x hengat punya la banyak, dr berbuka sampai ke sahur mengadap yong tau fu tuh...muak x muak, sayang punye pasal pejam mata la sambil telan..hahahahaha..
lepas tuh serik kejap..hihi

baru-baru ni (eh x baru gak dah lama, saya aje baru buat :P) ros tayang yong tau fu dia..heheh kecur air liur balik la..
tapi masa tuh bahan kompom x cukup, so smalam kami ke Asia Supermarkt kat Oberhausen, jumpe kangkung..
hehe terus carik bahan-bahan lain, alhamdulillah ada..
tp kene cek kod pig fat dulu, sbb arituh dh terkena crabstick ada white wine & pig fat..huhuhu
alhamdulillah lulus, so borong la crabstick, cuttlefish balls ngan prawn balls..
balik umah terus proses kuah yong tau fu..
so inilah hasilnye..ngeh ngeh ngeh...


vielen dank to ros yg sharekan resepi nih, puas ati la gak akhirnya dpt makan..hehe
kepada kawan-kawan kat Msia x yah le susah-susah terai, sbb pasar malam melambak kan..hehe..(nak terai pon bule apa salahnye gegegege...)
so kepada kengkawan se'obersea' ku, nak cuba leh-leh..silakan :D

YONG TAU FU

-resepi asal dr Kak Minami Myr, saya CnP dari Ros

Bahan-bahan

5 tangkai cili kering
2 sudu besar gula melaka@ merah ( atau di jepun boleh guna kurosato)
sedikit bijan goreng
1/2 sudu besar gula (kalau kurang manis)
1 sudu kecil garam
sedikit belacan
200 ml air
1 sudu besar minyak ( ros guna goma abura- minyak bijan)- lagi wangi kuah ni nanti.
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air ( ros guna katakuriko-tepung kentang)

Bahan Pelengkap Yong Tau Fu
3 batang sosej ayam
2 batang sosej lembu
4 batang crabstick
3 ketul cuttlefish balls
3 ketul prawn balls
kankung
dan lain-lain.
* rebus semua ni, then potong-potong

Cara-caranya


1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Nota: smalam saya gunakan 4 btg cili kering tp pedasnyee ya amat...!! so gula tuh satu kontena la saya bubuh, itupon berasap lagi..huhu..so lain kali saya akan kurangkan cili kering, meibi dlm 2 btg aje kot..hahaha :P

Monday, December 27, 2010

Oh Oh Indahnya Weekend yg Lepas..

assalamualaikum..

maafla tuan umah lama sket x update blog..
skarang ni deutschland tengah mode berholiday..
org german la, derang ni biasanye amek cuti krismas till neujahr (newyear)..
tp en husben ke lab jugak, cuma balik awal..
yeaaayy..:D
okeh la tuh kan...better than nothing..hehehe..
izzah pon cuti dr khamis lepas sampaila ahad 2 januar..
apalagi seronok la makcik tu x hengat..
leh tido lambat - mangun pon lambat..hahaha..

okehla selalu la saya ni mengarut dulu baru nak citer main point nye..hehe..
las weeken kami dijemput oleh famili senior, kak nadia unt bermalam kat umah dia..
kira percutian 2D1N ditaja oleh tuan umah la nih..hehe
mcm jaooo aje kan, sampai nak bermalam..padahal naik train dan bus cuma makan masa dlm 30 min kot..
yelah driver sumer dah tersedia cuma kami kene naik turun kejar mengejar driver aje la..haha..
snow mmg tebal, nasib baik public transport ada hari sabtu tuh..sbb hari jumaat driver sumer cuti, snow tebal sgt..huhu..

sesi mengejar train ke essen, walkway ni betul2 ngam stroller lalu.kalu terkehel sket roda stroller ni, stuck la jwabnye..gegege..

landasan yg penuh seleji..nasib baik tren jalan..hehe

seleji memutih di mana-mana...

program sepanjang percutian - MAKAN..!!

antara aktiviti-aktiviti kami sepanjang 2 hari 1 malam itu..

Makan KFC
alaaa gamba x sempat nak snap sbb kamera ke mana, stroller ke mana, lea ke mana..salji separas betis..izzah siap tersembam dlm snow haha..nasib baik gi reramai ala-ala rombongan cik kiah, leh abang nazri (tuan umah) tolong angkat stroller ngan en husben..

Main bowling
plan asal nk tgk wayang kat Kino (pawagam), alih-alih lea x lepas nak masuk sbb kecik sgt (padahal kat citer tuh dh tulis x de had limit)..hehe izzah pes time main bowling yg 'nyata'..slalu main 'di alam maya' aje..nak nangis2 dia bola tuh berat, hehe baru kau tau ye..slalu pegang remote aje..haha




Mentekedarah Nasik Beriyani, Laksa Penang, Roti Canai, Sate
Tuan umah jamu dgn nasik beriyani, wah wah mmg superbb..huhu bila la plak i ni nak blaja buat nasik beriyani..?? (takpe ash ada, rasa dia lagi talent unt mende-mende cam ni haha):P

roti canai..wahhh mmg puas ati la..sejak dok german mmg x penah dpt lagi..so kompom melopong la tgk fadzly menebar roti..ada bakat wa cakap lu...:D



laksa penang kak nadia & abang nazri..kami jadi pelakon tambahan aje, tapi time makan jadi pelakon utama...hahaha ;-)


Sate..?? hehehe part ni mmg bes..kaum pompuan tukang prepare sate, kaum lelaki tukang bakar..bakar dlm seleji siap pakai payung..hahaha syok-syok..kalu haji samuri nampak sure nangis hihihi..




Acara Perturun Ilmu Tiramisu

hehe nasib baik kak nadia x mintak ayam golek sekor, kalu idak terpaksalah lea ku golek-golekkan demi menuntut ilmu tiramisu ni..hahaha...mm nanti kak nadia dah balik Msia sure windu tiramisu kak nadia..sob sob sob..

seronok mmg x hengat la bila dah berkumpul-kumpul ni..sayang kak ja sefamili x ada sama..bkn apa, kira 2 famili ni sifu la di sini..masa derang sampai dulu x ada famili msia lagi, so mmg tough la..kira kami yg junior ni sangat-sangat bertuah sbb ada derang..lgpon seronok denga pengalaman derang, cane susahnye derang dulu tp alhamdulillah leh survive sampai ke penghujung, insyaAllah..rasanye tu la jadi penguat semangat kami unt mengharungi hidup di negara orang ni..kesempatan yang semua orang idamkan tp x semua orang dapat melaluinya..

oh ye sangat-sangat terima kasih kepada kak nadia sefamili, kya dan ash satu famili..seronok gather-gather bile la nak gather lagi yeks..hihih..

haha akibatnye, saya fobia ngan penimbang, penimbang lagi la fobia ngan saya..muhaha..

Wednesday, December 22, 2010

Checklist for Baby..


assalamualaikum..

hehe jgn salah anggap plak ye tajuk entri di atas..
checklist tuh bukan untuk saya..
mm smalam saya jenjalan blog kawan-kawan..masuk la blog ex-opismate saya di jelebu, kak suzie..
dia ni tgh pegnen 5 bln, alhamdulillah..
wahh..ada checklist tuh unt preparation menyambut orang baru..apa yg perlu dibeli..
kagumnye saya..:)
yelah..nak menyambut orang baru, tambah-tambah anak sulung bukan perkara remeh..
mungkin sesetengah orang, nak kawen senang sbb ada mak bapak taja..
so senang-senang bule kawen tanpa pikir banyak..
walaupun masa tuh x ada kerja tetap..
walaupun diri sendiri pon x pandai berdikari..
tapi bila bab nak menjadi ibu dan bapa ni, tak bule la sembarangan..
anak dan isteri dah jadi tanggungjawab suami..
so takkan kos bersalin n preparation unt anak kita sendiri nak mintak sponsor datuk dan nenek kan??
hahaha...malu le camtuh beb..:D

kawan saya ni plan nak besalin kat spital swasta..
so dah kumpul duit siap-siap...
cayaaalah kak suzie..
mmg dah layak nak memegang title 'mama dan papa'..hehe
besalin swasta ni byk belanja kan..?
kawan dia kata prepare dlm 10k sbb dia dulu kene dlm 6.5k...
wahhh :O...
tapi ye la kene la prepare unt sebarang kemungkinan kan..
takkan tgh2 sakit nak besalin, doktor kata kene operate, eh eh saya nak besalin kat ospital kerajaan la kalu camtuh..hehehe
tp x pe la itu option masing-masing..
baya mahal hasil mesti la berbaloi kan..
lgpon sumer orang nak yang terbaik untuk dirinya dan babynya..
huhu..tapi saya ni dah 2 kali besalin, sekali DnC tp x penah merasa..
bukan x mampu, tapi jenis sayang duit ngeh ngeh..
eh tapi pikir lelama, sebenanye x berapa mampu pun betul gak...hahaha...:P

so kepada sesiapa yg bakal bergelar papa dan mama..
selamat berjuang..
banyak ujian yang mendatang bila dah start ada anak nih..
wang ringgit, masa, tenaga...dan paling penting tanggungjawab..
saya pon bukanlah emak yang perfect..
so kita sesama ingat-mengingati...
yang penting bertanggungjawab la untuk diri sendiri..
kalu diri sendri pon x leh handle, camne nak handle isteri dan anak..?

Monday, December 20, 2010

Selamat Hari Lahir Izzah..


Eppi Besday To You..
Eppi Besday To You..
Eppi Besday To Izzah..
Eppi Besday To You..


versi deutsch saya x dan nak blaja lagi..so nyanyi dlm english je la ye..hehe

19 DISEMBER 2004 (sehari before izzah lahir..)

baru 2, 3 ari lepas check-up n scan, doktor kate baby dah turun tp x sepenuhnya. so insyaAllah akan ikut due date, dlm 8 Januari 2005. so arinih (Ahad-ari kejadian) proceed plan jenjalan ke Pesta Pulau Pinang, bawak mak, adik, kakak ipar dan anak2 sedara yg dtg dr Jengka. funfair..funfair...yeahhh!!! kak cah blanje pizza, cam x kenyang aje sbb berebut2 ngan rakyat-rakyat lain..haha..

dkt Pesta Pulau Pinang, kami enjoy2 sampai la kol 8 mlm. dlm kol 3 pm perut ada sakit, tp kejap aje n hilang. so enjoy2 lagi muhahaha..igt lepas tuh nak ke Padang Kota unt makan laksa penang, n jenjalan (sbb perut lapa huhu..).skalinye, tiba-tiba rasa cam kuar air, mula-mula sikit, then byk sampai mengalir2..kencing ke aku..?huhu..rupenye mak kata, haaa air ketuban la tuh...!!dah balik-balik..!! (ayat mak saya dgn kalutnya sambil sempat membeli kapet on the way ke kereta..)haha apa la mak..:P

dlm perjalanan balik ke permatang pauh, kompom la berdebar x hengat..alaa nak besalin dah ke..takut nye takutnye..gegege..dlm kete mmg kompom la basah seat ngan air ketuban tuh..tp langsung x sakit so ala-ala macho la lagi..haha..sampai umah, tukar baju amek peralatan sumer, huhuhu..bertolak la ke Hospital Bkt Mertajam. sampai sana cek ini cek itu, jalan baru bukak 1cm, n mmg x sakit..so warded la apa lagi..en husben belikan nasik gureng (sbb x sempat makan mmg lapa x hengat) n magazines (yg akhirnya dipinjam oleh misi2 kat situ)..dlm kol 12 mlm baru start rasa sakit sikit2..dan sakit tuh berterusan sampaila kol 4 lebeh pagi..tensen mmg giler-giler tensen, sbb org lain tido, kita dok fuhhh fuhhh menarik napas..bila x tahan, mintak doktor cek, baru 2 cm..hadoiiii dah nak fingsan ni..doktor kata rilex, esok ni awak besalin..(haaa ye ke..??mati la aku...huhuhu)

las-las kol 4 lebeh tuh mmg x tahan sangat, tp sakit ati betul panggil misi, dia bule buat deeekkk aje..meibi dia pikir manja kot besalin anak sulung kan..baik aku baca magazines budak ni..hahah..sampai akak katil sebelah terbangun tidur dan jerit panggil misi, baru derang datang. haaa baru tau igt aku tipu ke..? (ayat x puas ati haha)..sempat lg misi tuh suh call en husben kalu nak masuk skali ke labor room..sakitnye mmg sampai rasa separuh sedar, sesapa penah besalin tau la..hehe..

masuk labor room dlm kol 4.40 pagi, nasib baik awal pagi so misi pelatih x de, so doktor n nurse berpengalaman la handle..(fuhhh nasib baik)..terasa mcm nak keluar dah baby, ckp ngan doktor, ada ke dia kata belum lagi....so bengkek-bengkek n sakit-sakit pon tahan la..n nasib baik dlm keadaan genting tuh, en husben sampai..alhamdulillah..then terasa lagi kepala budak tuh nak keluaaarrr sangat, las-las jerit aje doktor dah nak keluar sangat ni...!! baru la doktor tuh dtg n kata ye ye..push push..!! (arghhhh kan dah kateeee tadiii..igt aku tipu ke...??)alhamdulillah 2 , 3 kali teran aje, izzah dah menyusur keluar..huhuhuhuhu...lahirla izzah dgn jayanye kol 5.10 pagi..dah dgn rasminya saya bergelar ibu dlm usia 23 tahun...muda sangat-sangat..(gatai lebih hahah :P)

20 DISEMBER 2010

harini genap 6 thn izzah lahir..alhamdulillah membesar (walaupon x bape besar) dgn sihat tanpa sebarang masalah..x pernah demam kene injek, jarang sakit n ramah tamah..byk pengalaman bersama dia, lepas bersalin dia saya pengsan 3 kali, tinggalkan dia dgn en husben masa saya keje di jelebu..tapi alhamdulillah dia kuat..maknye plak yg sedih x hengat..hehe..pindah sana pindah sini..masa dia kecik dia saanggattt susah nak kat org lain. hidup dia hanyalah ada saya, en husben dan tok pengasuh dia..sampai la dia besa barulah perlahan2 dlm kamus hidup dia ada nenek, mbah, acik-acik, cousin dan kawan-kawan..skarang di sini, bertambah lagi dgn kakak-kakak, abang-abang dan aunty uncle..heheh..

emak dan abah doakan izzah panjang umur, murah rezeki, membesar dengan sihat, pandai, cantik, smoga menjadi anak yang solehah, dapat menjaga kami ketika kami tua dan dapat mendoakan kami sekiranya kami sudah tiada..aminnn..:)

Thursday, December 16, 2010

Projek Muffin Lagi..


assalamualaikum..

selamat ari khamis semua..
semoga ceria sokmo ye...(x cerie pon kene la purak-purak ceria kan..hihi)
smalam saya buat projek mufin lagi..
lama btul x memufin..hehe..
tgk blog kak seri, waahhh terliur saya..hehe
bahan-bahan pon senang, cuma kene ke Penny unt carik pitted prune..hehe
so hasilnye seperti gamba di atas..
asal menggunung tuh kira jadik la kan....hihih :P


MUFFIN PRUNE
-sumber asal dr Kak Rinnchan yang Adapted from : "Classic Blueberry Muffins" of Cupcakes & Muffins R&R Publications dan di CnP dengan bangganye dr blog Kak Seri..tankiu kak, bes bes leh buat lagi :D

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 tsp baking powder
1/3 cawan gula castor
Secubit garam
2 biji telur, dipukul seketika
1 cawan susu segar
60g butter, dicairkan
130g pitted prunes, dihiris kasar

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200 darj cel. Sediakan paperliners dalam muffin tray.
2. Ayak tepung naik sendiri, bakingpowder dan secubit garam ke dalam sebuah mangkuk.
3. Campurkan gula dan prune ke adunan tepung tadi. Gunakan whisker utk menggaulnya sebentar sahaja.
4. Di dalam bekas yang lain, campurkan telur, susu dan butter cair. Kacau seketika.
5. Tuang bahan basah ke bahan kering dan gaul sekadar kedua-dua bahan bercampur.
6. Sudukan adunan ke dalam paperliners dan bakar selama 20min - 30min.

Nota: saya guna suhu 180 darjah cel dan bakar dlm 20 min aje..itupon dah agak-agak kuning sangat. lepas ni kene turunkan suhu lagi sket kot..huhu..yelah oben murah sob sob..

Wednesday, December 15, 2010

Popeye the Sailorman..tutt tuuuuttttt...

assalamualaikum..

hehe sila baca tutt tuuuttt tajuk entri di atas dgn sesengau yg mungkin ye..
hihihi..
kalu cakap pasal popeye, mesti terbayang muke popeye, bini dia yg kurus kering tuh, then watak crook yg berjambang ganazzz tuh kan..hahaha
then popeye yg makan spinach terus jadik KUAT..!!
so bagi ibu-ibu tuh la biasanye modal unt kasik anak-anak makan sayur..
hehe...modal lama tuh, anak-anak dolu makan la saman..
anak-anak zaman skarang..huhuhu..
mmm ekceli saya suka betul makan bayam..x kira la bayam merah or hijau..
feberet i ngan mak i..sob sob sob..:(
buat masak bening kompom satu periuk nasik abes..kan mak..kan kan kan..??
(sila skype ngan mak unt mak saya menjawab soklan di atas :P)
tp kat sini spinach or deutsch nye panggil Spinat mmg kompom lain betul ngan bayam msia..
dah grupeee pon lain, rasa pon KOMPOM la lain..heheh
tp still bule unt dibuat sayur bening...ngeh ngeh
lain kan..kan kann..??

okeh kita kasik close-up sket..;-)

Monday, December 13, 2010

Kek Batik Jawa..

assalamualaikum..

pe kaba arinih yeks...kat sini arinih sejuuukk plak..huhu..
gini la cuaca nye..kengkadang suhu naik, kengkadang turun..
salji plak dah tamoo turun2 lagi..huhu..
agaknye takut tgk kami anak-branak excited sngat kot..haha

mm las week saya buat kek batik ni..
kami satu famili di jengka panggil batik jawa..
bila tgk kek batik teringat zaman dolu-dolu..
ohye en husben sila tutup telinga (sbb dok ulang citer nih dia pon dah hapal hihi :P)
alkisahnye kakak saya la puan azlina tuh..
ni citer zaman dia anak dara..skarang anak dia plak dah jadi anak dara..hahah
dia dpt resepi batik jawa ni dr sapa tah..
masa tuh batik jawa ni x femes lagi..
so masa nak raya kami pakat la terai..
dia jadi PM (projek director), mak, kak anie n saya jadik pelakon tambahan je..hehe
satu persatu bahan dah bubuh dlm kuali besar, then las masukkan biskut merie kan..
skali nye resepi tuh sampai situ aje..
means that...x de pon diterangkan next step ape..
kira cam step dah pinis la..
so kami nih blank mode la..dok pandang biskut merie yg dah bergaul ngan milo,telur bagai tuh..
NAK BUAT APE LEPAS NI..??
kak ina kata, dia tgk hasilnya biskut tuh bersusun2 cantik..
so kami perah otak yg x bape nak genius nih..camne nak kasik biskut tuh bersusun..
hahahah
dipendekkan cerita, las-las kami dah give up, adunan tuh kami kepal2 ngan tangan..penyek2 kan..kasik ada bentuk sket..
then tumbuk biskut merie yg original tuh kasik jadi serbuk..
kami golek-golek kan...
ala-ala serbuk gula kueh arab la nih..
hahahaha...
mengong kan..?

okehla..cukup la selingan tuh..layaaann resepi plak ek...

KEK MERIE KOKO
- resepi asal k.ita@rossitamz dan diceduk dr kak hana..tankiu muah2..bes bes..:D

Bahan-bahan
* 500 gm biskut marie
* 1 buku buttercup (250 gm)
* 4 biji telur
* ¾ cawan gula
* ¾ cawan air
* ¾ cawan milo
* ½ cawan serbuk koko
* 4 camca besar susu pekat manis

Cara-cara
1. Pecah2kan biskut marie dan ketepikan.
2. Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
3. Masukkan gula, air, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
4. Masukkan buttercup dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
5. Kacau hingga pekat sedikit dan masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
6. Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie dan biskut menjadi lembut sedikit.
7. Kautkan ke dalam loyang atau mana2 acuan dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
8. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
9. *** Alaskan dasar loyang dengan cling plastic supaya senang dikeluarkan dari loyang untuk dipotong.

Nota: oleh kerana biskut merie x de kat german nih, so saya ganti ngan butterkeks jenama Leibniz..ok la sama aje rasanye hehe..

*sumber dr google.de

Sunday, December 12, 2010

Crispy Egg Noodles..


assalamualaikum..

dah hari ahad..huhu kejap aje wiken..
kenapa la x dibuat weekdays tu 2 hari, weekend yg 5 hari..muhahaha..
esok dah back to normal..
then nak menunggu wiken kene la menempuh 5 ari yg 'agak-agak' membosankan itu..huhu

wiken depan kami tengah berkira-kira..
sbb isnin satu lagi tu besday izzah si makcik besar nih..
memula igt nak sambut satu famili aje..
dah slow talk ngan dia..
sbb isnin tuh mmg 'kene' sambut di kindergarten..
haha kalu di Msia no problem bab2 nih..sbb kedai kek melambak kan..
tunjuk aje kek yg bekenan..hanta ke taska..
tp nih kene la makcik tua nih berusaha siang dan malam...
stakat makan sendrik tuh insyaAllah la..
ni nk bagi kanak-kanak dan chekgu german dia nih makan..
uwaaaa mau sembahyang hajat 2, 3 malam...hahaha
tp smalam member seMalaysia kat sini ada buat besday party unt anak dia..
haha izzah apa lagi..belom sampai umah dah request itu-ini..
apalagi...nak BESDAY PARTY la..huhu..
hadoi hadoi migrain kepalo den...

okehla sebenanye nak share resepi brekpes kami semalam..
ye lah tajuk bukan main ek..
skali makcik nih dok bebel pasal lain plaks...
hahaha layan layaaaannnnn...

CRISPY EGG NOODLES
-sumber asal dr 3hungrytummies dan thanks pada kak hana yg berjaya membuat air liurku meleleh, lantas ke Asia Mart secepat kilat unt carik Egg Noodles ini..haha..

Bahan-bahan
• 2-3 ikat dry egg noodles
• 2 ekor udang galah besar - belah tgh@bleh guna daging - hana gune udang biasa
• 1 inci halia - hiris
• 2 ulas bawang putih - cincang
• sayur kailan atau sawi - potong
• 2 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar kicap cair
• setitik minyak bijan
• 1.5 cawan stok ayam - hana campur air+kiub ayam
• 1 biji telur - kocok
• serbuk lada sulah
• tepung jagung utk pekatkan kuah

Cara-cara
• Rebus mee hingga lembut kemudian basuh dgn air sejuk dan toskan. keringkan sekejap. Panaskan minyak. Goreng hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
• Kuali lain, panaskan sedikit minyak.. masukkan bawang putih dan halia. tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap, minyak bijan, lada sulah dan stok ayam. Masukkan pula udang dan sayur kailan@sawi. Biarkan sebentar hingga masak. Toskan sayur dan udang utk mengelakkan terlebih masak dan letak di atas mee. (hana tak toskan pong..akceli malas! hihi- sama la ngan saya..ikut master la katekan hihi)
• Kecilkan api, bancuh tepung jagung dan juga sedikit air. Kacau. Kemudian masukkan telur. Siramkan kuah ke atas mee dan sayur serta udang tadi. Hidangkan dengan chili/lada jeruk.

Nota: gamba di atas tuh dah x nampak noodles nye..dah tenggelam dek telur yg mengganas..saya bubuh 2 bijik hahaa..bedolat chekgu..ampunn ampunn..:D

Friday, December 10, 2010

Ikhlaskah..?


assalamualaikum...

sejak dok obersea ramai yg bertanya itu-ini..
soklan paling femes ialah..

SONOK TAK DOK OBERSEA?

honestly kengkadang x tau nak jawap ape..
sbb apa yg kita cakap akan bagi 1001 kepahaman pada org lain..
kengkadang saya akan jawap BIASE AJE..
tp bila di post moterm balik jawapan tuh mungkin akan menyakitkan ati org yg bertanya..
sebabnye..
meibi dia akan pikir, yela ko dah merasa..aku nih dlm negara pon x round lagi..

so skarang saya akan jawap BES...:D (diiringi senyuman manis)..hehe
tp rasanye jawapan tuh pon x bape bernas..
sbb akan menyebabkan org yg bertanya jeles..
ye la mmg la bes..aku ni bile la nak merasa huhuhu...
huhu salah lagi jawapan saya agaknye..hehe

mmm sebenanye x de la seseronok mana dok obersea ni..
alhamdulillah kami sekeluarga diberi kesempatan untuk merasa apa yg kengkadang orang x berpeluang rasa..
mmg seronok sbb berpeluang tgk negara orang..
merasa 4 musim yg kita kat Msia x penah rasa..
cantiknye..subhanallah..masyaAllah...

tp part yg x seronok (or biasa-biasa aje) bila bab-bab belajar la..
suami belajar isteri pon belajar..
suami belajar phd isteri belajar masak-memasak..:D
tempat isteri di sisi suami..
tempat suami di lab..hihihi
isteri yg teman suami di obersea ni kene gigih dan kuat..
kalau bule buat sendri, buat aje la..
cth nak ke kedai, amek anak sekolah dll..
then kene la pandai hiburkan hati or penuhkan masa sendrik..
itu yg berfesbuking la, membaking la, me window shopping la..hehehe
kalau boleh tamo susahkan or curik masa suami yg sepatutnya dihabiskan di lab..
tp kengkadang terrrcurik jugak..sori yeee en husben hihihi :P

so pagi tadi atas kesedaran sivik itu, saya cakap "abang kalu sabtu or ahad nak gi lab kejap-kejap, pegi la..."
en husben cakap.."hahaa macam la ikhlas.."
erkkk x ihklas ke saya..?
hahahaha....

p/s: gamba di atas tiada kene mengena dgn post ini..saje bikin panazzz itu siti nor marsita..muhahaha

Thursday, December 9, 2010

Ayam Masak Kicap..


assalamualaikum..

lama rasanye x update blog nih..hehe
tuan tanah eh tuan khemah eh tuan punye blog nih tah le tatau apa dibuat ari-ari..
dok melayan makcik kecik tuh aje la..
ptg sket amek makcik besar..
malam (sebenanye petang lagi tp sbb skarang kol 4 lebeh dah magrib) main masak-masak kat dapur..
chepnye makcik tua ni ngan essisten makcik kecik yg dok membuntutttt ajee..huhu

ayam masak kicap nih mak saya slalu masak..
kami nih satu famili jarang sangat2 makan makanan bersantan..
dah besa2 sket n berkahwin baru la jumpe..
meibi mak saya jenis sempoi, n bizi mengalahkan wakil rakyat..
so menu harian dedolu ialah sup, masak kicap, goreng-goreng..
raye aje la baru jumpe rendang, itupon kami prefer masak sate, yg rendang reserve unt sedara-mara or kengkawan yg datang...hihi

okehla layan aje resepi yg saya C&P dr kak hana sifu masak-memasakku ini..
tankiu ek kak hana..syedap sampai menjilat tulang hihihi..:P


AYAM MASAK KICAP

Bahan-bahan
• 6 ketul ayam - gaul ngan garam n kunyit.goreng.
• 2 biji kentang kecil - potong wedges - goreng
• 1 biji bawang besar - potong ring
• 2 ulas bwg putih - hiris
• 1 btg serai - ketuk
• 1 inci halia - ketuk
• sedikit black pepper - tumbuk kasar
• rempah tumis - kayu manis n adik beradiknyer
• kicap manis
• sos tiram - optional
• air - jika perlu
• hirisan lada merah dan hijau @ tomato

Cara-Cara
• tumis bwg besar,bwg putih, rempah tumis,halia,serai hingga naik bau.
• masukkan kicap,sos tiram,black pepper dan sedikit air.
• masukkan ayam dan kentang. gaul rata.
• last skali masukkan hirisan lada juga tomato jika suka

Nota: saje close-up kat serai tuh, sbb nak tayang serai dr Msia..selalu serai dr Asia Markt aje..hehe mahal tuh valuenye terbang dr Msia ke German ni..keras dan kenyal gitu serai Msia..vielen dank to Nurin..:)

Sunday, December 5, 2010

Apam Beras..


assalamualaikum..

selamat hari ahad semua..
arinih suhu dah naik balik, 2 darjah..tp hujan plak..
so jalan jadi basah + salji smalam yg turun kejap..
huhu baru igt nak jalan2 ke uni, menikmati pemandangan..
dah ujan nih, dok umah aje le.. huhu

okeh la last Freitag (Friday) saya saje tes buat apam beras nih..
kalu makan apam nih teringat kakak saya..
suka betul dia makan apam nih..
dolu masa kami kecik2 selalu ada pakcik jual roti pakai motor akan lalu dlm kawasan jengka, ada la skali jual apam ni, laksam bagai...
kompom kami kejar-kejaran unt beli..
slalu beli 2 bungkus sbb satu bungkus kompom abes kat kak anie aje..haha
so masa saya pegnen, ada skali tuh balik keje nampak ada sorang pakcik jual roti bawak motor..
tetibe rasa nak makan apam beras nih..sbb teringat dolu-dolu..hihi
tp upenye pakcik tuh jual roti aje..huhu
merata jugak la sehari dua tuh carik kat sekitar permatang pauh..
x jumpe..las2 balik jengka baru dapat..
hehe nasib baik..:D
kalu x kompom izzah lahir jejeh air liur nye..
tp mmg dia jejeh air liur pon..meibi sbb saya teringin nak pegi kenduri kawen member opis tp x dapat..sbb izzah lahir awal dkt 3 minggu..huhu

okeh okeh sapa nak terai resepi di bawah silakan ye..
oh ye sebenanye x pues ati gak ngan hasilnye..rasa ok tp warna cam shy-shy cat gitu. patut la saya buat bende lain guna pewarna nih x bape jadik..upenye pewarna tuh yg selek kot..dah bubuh byk pon warnanye kelam dan suram..takkan nak bubuh satu kontena kot haha..laen kali kene import pewarna dr msia gak le..huhu

RESEPI APAM BERAS
- resepi asal dr cha MyResepi dan diceduk dgn bergayenye dr umah kak hana..tankiu muah2 yeks..:)

Bahan-bahan
• 2 cwn nasi
• 2 cwn tepung gandum
• 2 cwn tepung beras
• 1 cwn brown sugar
• 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
• 2 1/2 cwn air
• 2 sudu kecil yis (mauripan)
• kelapa parut dgn sedikit garam
• pewarna - ikut la nak bubuh kaler ape (ni saya tambah rasa cm kak hana lupe nak edit)

Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Bahagikan kepada beberapa bahagian (ikut la kalu nak 2 warna, bahagi 2). Masukkan beberapa titik pewarna dan Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

Nota: tips kak hana, "kalau x de kelapa parut fresh, bule gunakan kelapa kering cume perlu campurkan santan+air panas sedikit kemudian tambahkan garam. kacau secukup rasa.. agak2 ler air tuh jgn kasi banjir la pulak kelapa kering tuh yer! asal basah sudah...klu rajen leh kukus atau gune microvawe.." - ayat kak hana hehe..saya makan gitu aje, males nak beli kelapa kering, tp cam nyesal lak muhahaha...

Friday, December 3, 2010

Rutin Hari-Hari..

assalamualaikum..

ari nih sabtu, apa nak buat ek..
yg pastinya banyak tol 'to do list' ari sabtu nih, sbb ari nih aje la kedai bukak..
esok sumer tutup..huhu
ni la penny supermarket terdekat kami..bape langkah aje dr umah..ngeh ngeh :D


okehla saje nak gedik2 share gamba kami anak-branak yg kesejukan ari-ari time amek izzah..
sejuk tp seronok..hehe
tp nak keluar tuh mmg lama la bersiap..
pakai baju gemuks, sarung tgn, kasut ala-ala boot tapak ganazz unt saya n lea..
dah tuh sediakan stroller makcik kecik tuh..huhu
kalu time salji / hujan kene la sarung stroller tuh ngan plastik..

then bermula la perjalanan guna kaki kami 2 branak..
x jauh, 15 min leh sampai..
tp biasa on the way balik amek masa lebih sbb makcik besar tuh kata langkah kaki dia kecik..hehe
time winter nih jalan kene sopan dan santun..
ala-ala heidi klum gitu..
nasib baik sorong stroller kalu idak kompom ramai nak buat menantu haha..:P
x de la..kene jalan hati-hati sbb takut jatuh..
tp member kata sbb ada stroller akan susah sikit nak jatuh..
fuhhh nasib baik..
kalu idak buruk benooo makcik tua nih jatuh ngan stroller-stroller skali..muhahaha

walkway yg bersalji (ni kira salji nipis lagi..)

ahli wajib rombongan hehe..

Thursday, December 2, 2010

Makan Hati Berulam Jantung..


assalamualaikum..

ye ye ari nih dah ari Jumaat..
hehe surirumah sorang nih keje nye asik mengira ari aje..hihi
okeh la tajuk entri di atas x de kene mengena ngan merajuk, kecik ati dan sebagainye..
saje bikin gempak aje..hihi
saya just nak share lauk kami semalam..
resepi mak mertua i..:D
agak2 lepas nih naik x saham...? muahahaha :P


MASAK HATI RESEPI MAK MERTUA

(bkn masak hati mak mertua tau..hihih)
- tatau apa nama resepi nih so kasik kredit kat dia aje la hihi..

Bahan-bahan
300 gram hati ayam + jantung ayam
1/2 biji bawang besar *
2 biji bawang putih *
2 batang serai dipotong halus *
1 1/2 sudu besar jintan manis *
1 1/2 sudu besar ketumbar *
2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak biasa pon bule)
sedikit santan
gula, garam & serbuk perasa

Cara-cara
1) hati dan jantung ayam dibersihkan dan toskan
2) kisar (atau tumbuk halus) bahan-bahan bertanda *
3) gaul bahan kisar bersama hati dan minyak zaitun, dan masak atas api
4) bule tambah air sikit kalu tengok pekat sangat, bila hati dah agak masak bule masukkan santan. jgn byk sangat kang jadi gulai plak hehe..
5) perasakan dgn gula, garam dan serbuk perasa..

Nota: sedap, mak mertua mmg suka buat lauk nih kalu kami balik, sbb dia tau menantu dia ni suka makan..masak x pandai muhahaha...slamat mencuba ye..:D

Wednesday, December 1, 2010

Microwave Banana Pudding..


assalamualaikum..

pagi nih saya bangun dr 5.30 pagi sampai la skarang x tido2 lagi..
nak tido ape dah petang pon...tunggu malam aje le hehe..
pagi tadi bgn buatkan susu budak kecik tuh, terus mata x leh lelap..
mula la dok pikir nak brekpes ape..
smalam en husben ada cakap nak mkn meegi, tp sayang lak stok meegi msia ku itu..
lgpon mana elok makan slalu kan...(ayat keber line kang kate x menjaga kesihatan sekeluarga lak kan..hihihi :P )
biasa la dah x keje nih, mmg x de mende lain nak pikir..
asik-asik nak makan ape, nak masak ape, wiken buat ape, then sejuknyeee nak buat keje..gegegegegege....

tetibe teringat lak pada resepi yg di usha dan di C&P dgn jayenye dr blog kak seri..
godeh2 terhasil la percubaan pertama ku ini..
not bad, rasa cam lepat skit2 pon ada, kalu korang buat jadi rasa lain, rasanye saya buat tuh x jadi la tuh muhahaha..
layannn...


MICROWAVE BANANA PUDDING
- resepi asal dr Ijan Finland, saya C&P dr Kak Seri aje..:)

Ingredients :
• 100 gram butter, softened
• 2 ripe bananas
• 100 gram muscovado sugar (I used normal sugar. It was a bit too sweet for me. I would reduce the amount next time)
• 100 gram self-raising flour (I used normal flour)
• 2 tsp ground cinnamon (I reduced to 1 tsp)
• 2 eggs (I replaced with Egg Replacer Powder - saya pakai telur)
• 2 tbsp milk
• icing sugar, toffee sauce, and ice cream to serve, if you like ( I used ready made vanilla cream - saya pakai sos coklat readymade je)

Method :
1. Put the butter in a 1-litre baking dish and microwave for about 30 secs-1 min until melted.
2. Add 1 1/2 mashed bananas, sugar, flour, cinnamon, eggs and milk. Mix together well.
3. Slice the remaining banana over the top, then return to the microwave and cook on High for 8 mins until cooked through and risen.
4. Serve warm, dusted with icing sugar, if you like, with a drizzle of toffee sauce and a scoop of vanilla ice cream.

Nota: saya x de microwave (sob sob) so saya bakar dlm oven. dlm 180 darjah celcius sampai atas dia perang.