Friday, January 21, 2011

Ayam Bakar Blackpaper Bermayonis..


assalamualaikum..

selamat hari Jumaat semua..
smoga semua bahagia hendaknye..
oh ye nak wish viel Gluck kat senior di sini, En Zamri sbb arinih dia viva PhD nye..
tabahkan hati kuatkan semangat..
en Zamri..BULEH!!
hihhii...

okeh, berbalik pada entri arini..
menu dinner kami..
eh dinner + lunch..sbb kami mkn nasik sehari skali aje..hihihi..
saya copy resepi dr ros my sifu..
tankiu ros mmg syeeedappp...kalah ayam golek kedai turki yg kami slalu balun tuh..haha..

AYAM BAKAR BLACKPAPER BERMAYONIS
- sumber Ros JintanManis

Bahan-bahannye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cm halia ( agak-agak je)
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.
( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

3 comments:

  1. wow sedapnye! tp kicap manis x de stock la haha.. bole la kot guna kicap manis Indon nih yg di beli di kedai asia hehe.. nnt sy nak try nih, dah buat nnt sy post dlm blog sy :)

    ReplyDelete
  2. amboih....sedapnya. terpercik2 air liur k long menengoknya.

    ReplyDelete
  3. ana: hehe saya pakai kicap pekat manis jenama healthy boy aje..tapi kalu jenama ABC pon ok..huhu
    kak long:hihihi lap jgn x lap..hehe apa lagi ke tesco la membeli daging halal..hihii

    ReplyDelete