Sunday, January 23, 2011

Ikan Kukus & Sup Cendawan..


assalamualaikum...

saje nak share menu lunch kami tadi..
Ikan Kukus Asam Boi resepi Kak Hana..ngan Sup Cendawan Meatball resepi Sdn. Bhd..hihi
heheh ikan kukus ni mmg super the marbelessss....
mmg selupoh2 jari angkat tanda bessss..:D

igt lagi memula saya sampai di duisburg ni, nak buat ikan kukus tp tatau cara..
padahal mmg feberet..
kat Msia senang aje pakei periuk kukus, kat umah fully furnished yg kami memula sewa tuh cuma ada oven n microwave..
so turpaksalah menanye kengkawan sekeliling...
nasible yek sesapa yg kene tanye dolu tuh..hahaha :P
time kasih byk2 pada fadzly dan ros atas tunjuk ajar..jasamu kukenang sampai bile-bile...:D


IKAN KUKUS ASAM BOI
- sumber kak hana @hanamemories

Bahan-bahan
• Ikan yang sesuwai utk kukus (siakap, kerapu etc )
• 1/2 biji bawang besar - hiris
• 2 ulas bawang putih - ketuk
• 1-2 batang serai - hiris
• 1 inci halia - hiris memanjang halus
• 5 biji asam boi putih atau lebih
• 1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
• Tomato cherry @ biasa - belah 4
• Daun ketumbar - x de saya ganti ngan daun bawang..slambe hahah..
• 1 sudu sos ikan
• 1 sudu kicap cair
• 1 sudu sos tiram - (optional) - saya bubuh
• Hirisan limau atau jusnya
• Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris@ketuk
• Garam - jika perlu - hana tak letak sbb sos ikan dah masin. - sama :D
• Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - hana tak letak - saya bubuh

Cara-cara
• Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
• Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.
• Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
• Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
• Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
• Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.

Nota: mmg rekomen resepi ni, sbb complete rasa ikan stim tuh, manis (walau x bubuh gula), masam dan masin..:)

8 comments:

  1. Cik hajar, yg ni nampak sungguh sedap and anything yg ade bunyi2 asam boi ni, I pun suke tau. tapi mana u dapat asam boi and sos ikan??

    ReplyDelete
  2. ana: asia markt la mana lagi..hehe..jom jom kite kasik untung lebeh kt cina tokey kedai tuh..hihi

    ReplyDelete
  3. siti, kat sana pun ada aseanic shop juga ke...senang kan kat sini owner dia org Msia dan ada juga org vietnam.btw sedap nengok menu siti ni...akak pun dh cuba resepi ikan kukus bubuh asam boi resepi kak hana tu...memang sedap!..:)

    ReplyDelete
  4. kak nieza: wah bes la owner org Msia kompom ada jual kicap kipas udang..sini jgn haraple huhu..so kengkadang rasa nak jadi pengedar kicap tuh plak kat sini muahahaha...

    ReplyDelete
  5. hahaha! tau x i pun penah terfikir nak jd pengedar kicap kipas udang kat cni! oh, x penah pulak nmpak asam boi jual kat kdai asia nih, x pe, nnt akan ku carik lagi hehe..

    ReplyDelete
  6. ana: haha ye ke..samalah kite..die hard fan kicap kipas udang hihihi

    ReplyDelete
  7. aku punyer bahagian ado tak?? dpt asam kecut pong jadi laaa...

    ReplyDelete
  8. kak hana: alaa bijik asam pon dah pinis la kak..huhu

    ReplyDelete