Monday, December 13, 2010

Kek Batik Jawa..

assalamualaikum..

pe kaba arinih yeks...kat sini arinih sejuuukk plak..huhu..
gini la cuaca nye..kengkadang suhu naik, kengkadang turun..
salji plak dah tamoo turun2 lagi..huhu..
agaknye takut tgk kami anak-branak excited sngat kot..haha

mm las week saya buat kek batik ni..
kami satu famili di jengka panggil batik jawa..
bila tgk kek batik teringat zaman dolu-dolu..
ohye en husben sila tutup telinga (sbb dok ulang citer nih dia pon dah hapal hihi :P)
alkisahnye kakak saya la puan azlina tuh..
ni citer zaman dia anak dara..skarang anak dia plak dah jadi anak dara..hahah
dia dpt resepi batik jawa ni dr sapa tah..
masa tuh batik jawa ni x femes lagi..
so masa nak raya kami pakat la terai..
dia jadi PM (projek director), mak, kak anie n saya jadik pelakon tambahan je..hehe
satu persatu bahan dah bubuh dlm kuali besar, then las masukkan biskut merie kan..
skali nye resepi tuh sampai situ aje..
means that...x de pon diterangkan next step ape..
kira cam step dah pinis la..
so kami nih blank mode la..dok pandang biskut merie yg dah bergaul ngan milo,telur bagai tuh..
NAK BUAT APE LEPAS NI..??
kak ina kata, dia tgk hasilnya biskut tuh bersusun2 cantik..
so kami perah otak yg x bape nak genius nih..camne nak kasik biskut tuh bersusun..
hahahah
dipendekkan cerita, las-las kami dah give up, adunan tuh kami kepal2 ngan tangan..penyek2 kan..kasik ada bentuk sket..
then tumbuk biskut merie yg original tuh kasik jadi serbuk..
kami golek-golek kan...
ala-ala serbuk gula kueh arab la nih..
hahahaha...
mengong kan..?

okehla..cukup la selingan tuh..layaaann resepi plak ek...

KEK MERIE KOKO
- resepi asal k.ita@rossitamz dan diceduk dr kak hana..tankiu muah2..bes bes..:D

Bahan-bahan
* 500 gm biskut marie
* 1 buku buttercup (250 gm)
* 4 biji telur
* ¾ cawan gula
* ¾ cawan air
* ¾ cawan milo
* ½ cawan serbuk koko
* 4 camca besar susu pekat manis

Cara-cara
1. Pecah2kan biskut marie dan ketepikan.
2. Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
3. Masukkan gula, air, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
4. Masukkan buttercup dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
5. Kacau hingga pekat sedikit dan masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
6. Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie dan biskut menjadi lembut sedikit.
7. Kautkan ke dalam loyang atau mana2 acuan dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
8. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
9. *** Alaskan dasar loyang dengan cling plastic supaya senang dikeluarkan dari loyang untuk dipotong.

Nota: oleh kerana biskut merie x de kat german nih, so saya ganti ngan butterkeks jenama Leibniz..ok la sama aje rasanye hehe..

*sumber dr google.de

7 comments:

  1. tumbuk biskut meri yg dah bergaul tu dengan anak lesung dlm besen besi.. hahaha... giler lawak.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. kak anie: hahah tuh la..mmg nostalgik btol..

    ReplyDelete
  3. rajin sungguh mak cik yg sorang nih.. hari2 ade je resipi.. nak buat jugakla kek batik nih, terliur daku di sini muahaha..

    ReplyDelete
  4. ana: haha..dah gian..dlm seminggu mesti buat kek / muffin / lain-lain..buat la senang aje step yg ni..:)

    ReplyDelete
  5. arghhh... sangat menggoda tekakku *(^_^)*

    ReplyDelete
  6. ainul:haha apa lagi...projek ujung minggu la..hihi

    ReplyDelete
  7. akak....saya pernah buat kek ni hasil drpd resepi kawan saya.....jadi mmg jadi tp yang saya musykil...bile saya makan kek saya tu...saya pun sakit2 perut..tapi mak ayah saya makan...ok jer.. kenape ye? hahahahah

    ReplyDelete