Monday, January 31, 2011

Homemade Pankek Mix


assalamualaikum...

selamat hari Isnin semua..
huhu sunyi plak umah ni, izzah dan en husben dah keluar pagi-pagi..
arinih izzah ada program di kindergarten..menonton persembahan teater Hans Im Glück..
kol 8.30 dah kene ada di kindergarten..so 8.15 tadi dah keluar la..hehe
lea plak mmg rutin dia, elok aje abah n kakak nye keluar, dia pon meragam nak tido..
tuh tgh zzzZZz la tuh..menonggeng atas katil..hahaha

mm saje nak share brekpes kami tadi..penkek buatan sendiri..
dolu kat Msia x penah buat bende alah ni, igt lagi masa memula nk dtg sini, masa dok tawaf satu Giant carik brg2 dlm list yg ros kasik, terjumpe la tepung penkek segera dlm kotak..
berat weh, 1 kg rasanye..huhu
masa proses penilaian barang2 yg WAJIB dibawak (sbb mmg obvious terlebih berat beg kami) en husben kasik cadangan unt tinggalkan tepung penkek segera ni...
hahahah kompom la cadangan tuh direjek oleh saya ...:P
dah las minit kat KLIA pon, masa dok kene punggah barang lagi, mmg tepung ni antara harta yg WAJIB dibawak..hahahahaha..
yelah kat Msia senang aje nak brekpes sebut nak makan apa dan di mana...
kat sini tayah tanye le weh..dah tau jawapannye...
tambah2 plak saya yg agak2 fail memasak ni..hihihi

tp tuh citer dolu...1/2 tahun lepas..
yelah stakat sekotak tepung bape lama leh tahan kan..
mm lepas tepung segera tuh abis, saya mmg dok terai byk resepi penkek..
cuma x publish aje..(pepaham le kan amatur..hihihi)
arini buat alhamdulillah puas ati 80% la...hahah ada % gak ke..??
yg x bape puas ati sbb still x cun permukaannye cm kengkawan blogger lain buat..
huhu kene beli koli mahel sket ni...hahahaha

layan ye resepi ni..saya amek dr ros yg dah di Msia...smoga ros dan keluarga sihat2 dan kuat semangat menjalani hidup seterusnya..huhuhu

HOMEMADE PANKEK MIX

- sumber Ros @ JintanManis

Bahan-Bahannya
100 gram tepung gandum
2 sudu makan gula
2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
125ml susu segar
1 sudu makan butter yang telah dicairkan dan disejukkan sebentar ( guna marjerin pon bule - saya guna butter)

Caranya-
1. Satukan tepung, baking powder dan gula, kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit, kemudian masukkan telur dan kacau rata, akhir sekali masukkan marjerin yg telah dicairkan tadi.
2.Panaskan kuali non-stick , sapukan sedikit majerin dan curahkan satu senduk adunan tadi, apabila dah naik gelembung sikit baru terbalikkan, bila keperangan angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

Nota: masak penkek ni kene guna api perlahan..saya dolu nk cepat (sebenanye x bape sabar haha..:P) so guna api besar sket, tp hasil mmg buruk, nasib baik perut sendri x byk songeh hahahaha....

4 comments:

  1. baru plan nak buat pancake esk utk breakfast tp nak mkn dgn ice-cream,whipped cream,melting choco n honey

    ReplyDelete
  2. hehe silakan kak suzi..kami sini x yah pakai eskerim sbb mmg dah sedia beku...haha

    ReplyDelete
  3. baca N3 hajar tingat kat tepung pancake giant i ..still berbaki lagi dlm peti...CNY ni leh la buat projek pancake + choc syrup..

    ReplyDelete
  4. kak ton: haha rugi2..kalu dipos ke german kompom dpt sambutan hangat

    ReplyDelete