Thursday, September 15, 2011

Puding Roti Marble Coklat...

puding marble
assalamualaikum..

mood entri unt masak-masak dah ke laut semua..
ni pon kejadian tah Zaman Kesultanan Melayu Melaka yg mana pon taktau hehehe..:P
cuma seingatnya masa bulan pose, nak berbuka umah kawan arituh..huhuhuhu
bes bes biasalah resepi kak hana yg dah menyelam tak timbul2 tuh..
tapi saya copy dari umah kak izah daut yg baru tukar gamba profile yg cung melecung itu :P
then masa nak paste kat sini baru prasan dah penah copy resepi yg sama (cuma bersi english) dari MamaFami...
punyela tak prasan padahal yg MamaFami ni pon saya dah penah cuba..patutla masa buat tuh rasa cam sama...hik hik hik
apapon time kasih akak-akak semua...halalkan saya nak tepek tepek di sini plak ekk..:)

PUDING ROTI MARBLE COKLAT
- sumber Kak Hana, di kongsi bersama oleh MamaFami dan Kak Izah

Bahan-bahan
4 keping roti *saya buang kerak tepinya kalau ia agak hitam
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys

Cara-cara
1) Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
2) Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3) Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
4) Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
5) Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6) Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.

Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

6 comments:

  1. menarik ni ! heheh nnt nk cuba la. :)

    ReplyDelete
  2. Juri tak bertauliah ni bagi markah.....Dah lulus .....tapi kalau sitie buat-buat rajin sendukkan sikit-sikit belangnya akan lebih kecil dan bertambah cantik....mummy selalu buat bila ada roti yang nak expired date....he..he..he

    ReplyDelete
  3. ijah: betul2..senang aje cuba ye ijah hehehe

    ReplyDelete
  4. mummy: ooohhh ye ke...time kasih atas advice berguna tuh...nanti lain kali saya prektis ye :)

    ReplyDelete
  5. Hahaha.. Sabo jela budak sorang neh. Gambo profile yg tut tu liquick skitt.. Ai malu uu.. Haaha. Tu la ajar, mmg tak pasan jugak kdg tu kan rupanya kita dh pernah try resepi yg sama. Dan betul gak tu kalau sendukan setiap lapis tu 2 sb nampak cantik . Tapi masuk nulut tak pasan cantik ke idak. Bedal aje kaaaann. Hehe

    ReplyDelete
  6. kak izah: hahaha gamba dah cung dah tuh..:P
    mmm nanti next next kejadian saya prektik..takpon prektik dlm perut je lee..hihihi

    ReplyDelete